Dünyamızda bugün tüketim amacıyla avlanan balık miktarı yılda ortalama olarak 75 milyon tonu bulmaktadır. Avlanan bu balığın yaklaşık %70’i direkt insan gıdası olarak tüketilmektedir. Toplam protein ihtiyacının %4-5’i bundan sağlanmaktadır (Menaprito ve Regenstein, 1988). Balık Ca, P ve Fe gibi mineral maddeler, iyot gibi iz elementler ve buna ilaveten yaşamak için lüzumlu olan vitaminler için iyi bir kaynak teşkil etmektedir (Menaprito ve Regenstein, 1988; Ergenç, 1978). Yine balıklar yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içermektedir. Bu nedenlerden dolayı balık gelişen dünyamızın diyetlerinde önemli bir gıda olmaktadır (Menaprito ve Regenstein, 1988)
Dünyamızda bugün tüketim amacıyla avlanan balık miktarı yılda ortalama olarak 75 milyon tonu bulmaktadır. Avlanan bu balığın yaklaşık %70’i direkt insan gıdası olarak tüketilmektedir. Toplam protein ihtiyacının %4-5’i bundan sağlanmaktadır (Menaprito ve Regenstein, 1988). Balık Ca, P ve Fe gibi mineral maddeler, iyot gibi iz elementler ve buna ilaveten yaşamak için lüzumlu olan vitaminler için iyi bir kaynak teşkil etmektedir (Menaprito ve Regenstein, 1988; Ergenç, 1978). Yine balıklar yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içermektedir. Bu nedenlerden dolayı balık gelişen dünyamızın diyetlerinde önemli bir gıda olmaktadır (Menaprito ve Regenstein, 1988)
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 15 Issue: 6 |