In this study, free aroma compounds of the must of Kalecik karası were extracted by using Amberlite XAD-2 and liquid-liquid (dichloromethan) extraction methods and aroma compounds of these were determinated. Aroma compounds were analyzed by gas chromatography and identified by gas chromatography-mass spectrometry (GS-MS). Findings from two different extraction methods were compared. With liquid-liquid extraction method nineteen free (8 alcohols, 1 terpen, 5 acids, 4 esters) aroma compounds and with Amberlite XAD-2 extraction method seventeen free (8 alcohols, 1 terpen, 4 acids, 4 esters) aroma compounds were identified. Results indicated that there are no significant differences between two extraction methods.
Bu çalışmada Kalecik karası sırasındaki serbest aroma maddeleri Amberlit XAD-2 reçinesi ve sıvı-sıvı (iklorometan) ekstraksiyon yöntemleri ile ekstrakte edilmiş ve elde edilen ekstraktlarda aroma maddeleri belirlenmiştir. Aroma maddelerinin analizleri gaz kromatografisinde gerçekleştirilmiş ve bu maddelerinin tanısında gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, uygulanan ekstraksiyon yöntemine göre kıyaslanmıştır. Dikiorometan ile yapılan sıvı-sıvı ektraksiyonda şırada, 8 adet alkol, 1 adet terpen, 5 adet uçucu asit ve 4 adet ester olmak üzere toplam 18 adet serbest aroma maddesi ve Amberlit XAD-2 reçinesi kullanılarak yapılan ekstraksiyonda ise 8 adet alkol, 1 adet terpen, 4 adet uçucu asit ve 4 adet ester olmak üzere toplam 17 adet serbest aroma maddesi belirlenmiştir. Her iki ekstraksiyon yöntemi arasmda şıradaki serbest aroma maddeleri bakımından, belirgin bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 26 Issue: 6 |