Research and development activities that help to improve the shelf-life and safety of foods for the improvement of packaging materials to preserve the nutritional value are continued. Nanotechnology is also used in research and development activities. Materials may exhibit some different properties when reduced into nano-scale than they were in macroscopic size. The use of nanoparticles as the filler material in producing food packaging material, whereby to improve the properties of packaging material is known to have beneficial effects on the shelf life of foods. The use of inorganic nanoparticles in nanocomposite packaging film production, is a relatively new research area. In this review, the potential uses of inorganic nanoparticles to production of food packaging material and the nanocomposite films features which are produced from inorganic nanoparticles of silver, zinc oxide and titanium dioxide are explained.
Gıdaların besin değerini koruyarak raf ömrünü güvenli biçimde artırmayı sağlayan ambalaj malzemeleri geliştirilmesi konusunda araştırma ve geliştirme faaliyetleri devam etmektedir. Araştırma ve geliştirme çalışmalarında nanoteknolojiden de yararlanılmaktadır. Nano boyuta küçültülen malzemeler makroskobik boyutta sahip olduğu özelliklerinden farklı davranışlar gösterebilmektedir. Gıda ambalaj malzemesi üretiminde nanoparçacıkların dolgu materyali olarak kullanımının, ambalaj malzemesinin özelliklerini geliştirdiği bu sayede gıdaların raf ömrü üzerine olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Nanokompozit ambalaj filmi üretiminde, inorganik nanopartiküllerin kullanımı ise yeni sayılabilecek bir araştırma konusudur. Bu derlemede gıda ambalaj malzemesi üretiminde inorganik nanopartiküllerden gümüş, çinko oksit ve titanyum dioksitin potansiyel kullanımları ve üretilen nanokompozit filmlerin özellikleri açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar kelimler: Nanokompozit, antibakteriyel, gümüş, çinko oksit, titanyum dioksit
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 39 Issue: 3 |