BibTex RIS Cite

Factors Affecting Physical Properties of Surimi Gel (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Surimi products are minced and rafined fish meat which have gelling ability. Gelation of muscle proteins contributes to desirable texture and stabilization of water in muscle protein protein products. There are some factors which affect the pysical properties of fish protein gel. Theese factors are; condition of raw fish, washing and refining, comminuting and heat application and storage. In this review, factors affecting gel formatton and stabilization in surimi type products were evaluated.  

Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Surimi ticari olarak jel oluşturma özelliğine sahip kıyılmış balık etinin rafine edilmiş halidir. Kas proteinlerinin jelleşmesi, bu ürünlerde istenen su ve doku stabilizasyonunu sağlar. Balık protein jelinin fiziksel özellikleri bazı faktörlerle etkilenir. Bunlar çiğ balığın özellikleri, yıkama ve arıtma, parçalama, ısı uygulama ve depolamadır. Bu derlemede, surimi tipi ürünlerde stabilizasyonu ve jel formasyonunu etkileyen faktörler değerlendirilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Meltem Serdaroğlu This is me

Elvan Felekoğlu This is me

Publication Date October 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 5

Cite

APA Serdaroğlu, M. ., & Felekoğlu, E. . (2003). Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler. Gıda, 28(5).
AMA Serdaroğlu M, Felekoğlu E. Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. October 2003;28(5).
Chicago Serdaroğlu, Meltem, and Elvan Felekoğlu. “Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler”. Gıda 28, no. 5 (October 2003).
EndNote Serdaroğlu M, Felekoğlu E (October 1, 2003) Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler. Gıda 28 5
IEEE M. . Serdaroğlu and E. . Felekoğlu, “Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler”, The Journal of Food, vol. 28, no. 5, 2003.
ISNAD Serdaroğlu, Meltem - Felekoğlu, Elvan. “Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler”. Gıda 28/5 (October 2003).
JAMA Serdaroğlu M, Felekoğlu E. Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Serdaroğlu, Meltem and Elvan Felekoğlu. “Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler”. Gıda, vol. 28, no. 5, 2003.
Vancouver Serdaroğlu M, Felekoğlu E. Surimi Jelinin Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler. The Journal of Food. 2003;28(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/