Günümüzde içecek emülsiyon ve aromalarının
hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan çözgen etil alkol olup, bu maddeye
alternatif helal bileşenlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. İçecekler
arasında da turunçgil aromaları ile hazırlananlar yaygın olarak
tüketilmektedir. Bu çalışmada, portakal, mandalina ve limon aromalı içeceklerin
ve bunlara ait emülsiyonların hazırlanmasında kabuk yağlarının taşıyıcısı
olarak kullanılan bazı helal çözgenlerin, son ürün kalite parametreleri
üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla propilen glikol, benzil alkol ve
triasetinden oluşan bir helal çözgen kompozisyonu kullanılmıştır. Örneklerin
bazı fiziksel ve mikrobiyolojik stabiliteleri ile duyusal özellikleri, 15 gün
süre ile 40°C sıcaklık ve 100 000,0 lux ışık altında bekletildikten sonra
incelemeye alınmıştır. Sonuç olarak, örneklerde toplam mezofilik aerobik
bakteri ile maya-küf gelişimi gerçekleşmemiştir ve ayrıca çeşitli fiziksel
stabilite problemleri (halka oluşumu, faz ayrımı ve çökme gibi) ile
karşılaşılmamıştır. Örneklerin, renk özelliklerinin (L*, a* ve b*) ürünlerin
karakteristik özellikleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir. Eğitimli
panelistler ile gerçekleştirilen duyusal analizler sonucunda, örneklerin
oldukça yüksek düzeyde bir beğeniye sahip oldukları ve aroma algı şiddetleri
üzerine kullanılan helal çözgenlerin olumsuz hiçbir etkiye neden olmadıkları
gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında, çalışma kapsamında
kullanılan helal çözgenlerin etanole alternatif olarak turunçgil aromalı
içeceklerde aroma taşıyıcısı olarak kullanılabilecekleri belirlenmiştir.
TUBİTAK
1150109
Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmiştir.
It is important to determine halal solvents as
alternative for ethyl alcohol, which is widely used in the preparation of
beverage emulsions, flavors and aromas. Citrus flavors are widelyc consumed
among soft beverages. In this study, the effects of some halal solvents used as
carriers of citrus peel oils in the preparation of orange, mandarin and lemon
flavored beverages and their emulsions, were investigated on the final product
quality parameters. For this aim, a halal solvent composition, consisting of
propylene glycol, benzyl alcohol and triacetin, was used. Some physical and
microbiological stability and sensory properties of the samples were examined
after storage for 15 days at 40°C and 100 000.00 lux. As microbiological
stability parameters, total mesophilic aerobic bacteria and yeast and mold
growth did not occur in the samples. Also, some physical stability problems
such as ring formation, phase separation and precipitation were not observed.
Colour parameters (L*, a* and b* values) were consistent with the
characteristics of the products. According to result of sensory analysis
conducted with trained panelists, it was observed that the samples had a high
level of acceptability and likings, and that the halal solvent sused on the
flavor perception intensities had no negative effect. Consequently, it was determined
that halal solvents used in the study could be used as aromatic peel oils
carrier in citrus flavored beverages.
1150109
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 1150109 |
Publication Date | November 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 1 Issue: 1 |