Tarih Vakfı olarak Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi adıyla akademik bir tarih dergisi çıkarmaya başlıyoruz. Nurşen Gürboğa ve Yaşar Tolga Cora’nın yayın yönetmenliğinde yılda iki sayı çıkacak olan dergimiz geç Orta Çağ’dan yirminci yüzyılın son çeyreğine uzanan bir tarih aralığında, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarihine odaklanacaktır.
Dergimiz, Osmanlı ve Türkiye toplumlarını, imparatorluğun sınırlarının ulaştığı coğrafyayı ve bu coğrafyada ortaya çıkmış olan diğer devletleri ve siyasi yapıları Osmanlı ve Türkiye toplumları ile etkileşimleri bağlamında incelemektedir. Bu kapsamda sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel tarih gibi yerleşik alanların yanı sıra tarih yazıcılığında gelişmekte olan yeni alanlar ve yaklaşımlardan yazıları bekleyecek ve teşvik edecektir.
Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi kapsamı içine giren dönem ve konularda, özgün ve daha önce yayımlanmamış araştırma makaleleri ile derginin odaklandığı alanlara ilişkin akademik kitapların değerlendirmelerini yayımlar. Dergi bunların yanı sıra sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmeleri, söyleşi, vefeyat, alana katkı sunmayı amaçlayan kısa düşünce yazıları ve belge incelemelerine de açıktır. Tercih edilen dil Türkçe olmakla birlikte Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi İngilizce yazılara da yer verir.
Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi hakemli ve yılda iki sayı çıkan, bir tarih dergisidir. Toplumsal Tarih Akademi basılı ve çevrimiçi yayınlanır.
Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerde daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanma sözü verilmemiş olma şartı aranır. Dergide hangi yazılara yer verileceğine hakem usulüne göre Yayın Kurulu karar verir. Tercih edilen dil Türkçe olmakla birlikte İngilizce makalelere de yer verilecektir.
Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerde 150 kelimelik Türkçe özet ve İngilizce abstract metinleri anahtar kelimeleriyle birlikte bulunmalıdır. Yazar makalesini teslim edilmeden önce metindeki dipnotlar, bibliyografya, tablolar vb. unsurları tamamlanmış olmalıdır.
Dergide dipnotlar ve bibliyografya dahil olmak üzere 7000 kelime hacmindeki makaleler yayımlanacaktır. Dergide yayımlanacak literatür değerlendirmesi/review essay ve tanıtım yazıları azamî 2.500 kelime olmalı, kitap değerlendirmeleri ise 1.500 kelimeden uzun olmamalıdır. Başvurular, ek dosya halinde toplumsaltarihakademi@tarihvakfi.org.tr e-posta adresine gönderilerek ve DergiPark sistemi üzerinden yapılır.
Dergimize gönderilen yazıların telif gerektiren içeriklerinden yazar sorumludur.
Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi'ne gönderilen yazılar için değerlendirme ve yayımlanma aşamasında herhangi bir ücret alınmamaktadır.