avatar
Mehmet Nazım Özer Yüksek Lisans Bir kuruma bağlı değildir
Yayın 1 Hakemlik 1
1 Yayın
1 Hakemlik

Uzmanlık Alanları

Mimari ve Tasarım Kentsel Estetik Kentsel Planlama ve Sağlık Kentsel Tasarım Peyzaj Mimarlığı

Biyografi

1971 yılında Antalya’da doğdu. Çocukluğu Antalya ve Çeşme’de (İzmir) geçti. Antalya Lisesi’nden 1988 yılında mezun oldu.
1994 yılında Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nü tamamlayarak “Şehir Plancısı” unvanını aldı. 1998 yılında Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalında “Planlı ve Tasarlı Yaşam Alanlarının Kent Kimliği Üzerindeki Etkileri, Antalya (Kaleiçi, Meltem ve Zerdalilik mah) Örneği” konulu tez çalışmasını 1998 yılında bitirdi.
Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde 1995-2004 yılları arasında araştırma görevlisi olarak görev yaptı, 2004 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğüne şehir plancısı olarak geçti, 2011 yılından bu yana da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünde Kentsel Tasarım Şube Müdürü olarak görev yürütmektedir.
Bakanlıkta; kentlerin özgün tarihi mimarisini ve kimliğini ön plana çıkaracak kentsel tasarım ve planlamayı bir bütün şeklinde ele alarak, kentsel tasarım projeleri ve rehberlerinin ülkemizde yaygınlaştırılması ve etkinliği için mevzuat altlığının oluşturulması ve uygulamasına yönelik çalışmalar yürütmektedir.
2004 yılından bu yana Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Şehircilik Atölyesi ve Kentsel Tasarım Atölyesinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak akademik çalışmalarına da devam etmektedir. Ayrıca ODTÜ, İYTE, TOBB gibi üniversitelerin mimarlık, şehir planlama ve kentsel tasarım atölye jürilerinde yer almakta, çeşitli üniversitelerde davetli konuşmacı olarak, kentsel tasarım ve yarışmalar üzerine deneyimlerini paylaşmaktadır.
Kamu Sektöründe ve Akademide olmak üzere çeyrek asırlık mesleki deneyiminde kentsel planlama, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı ana ekseninde olmak üzere; koruma, ekoloji, kimlik, estetik, mevzuat, yaşam kalitesi temalarında 100’ ün üzerinde sempozyum, çalıştay vb. katılmış ve yayın çalışmaları yapmıştır.
Kentlerde ve kırsal alanlarda yöresel doku ve mimari özelliklere uygun projelerin geliştirilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik Tasarım Rehberleri, Kentsel Tasarım ilkelerinin belirlenmesi; Sürdürülebilir Kent Planlama, Ekolojik Tarım, Eko Yerleşmeler, Mekân Organizasyonu, Planlama Sürecinin Yenilenmesi gibi birçok Kamu Araştırma Programları içerisinde yer aldı. Son olarak TÜBİTAK SOBAG tarafından desteklenen “Peyzaj Desen Süreç Etkileşiminin Modellenmesi” ekibinde yer almaktadır.
Dokuzuncu Kalkınma Planı ve diğer ulusal belgeler dikkate alınarak, yerel yönetimlere kentsel sorunları çözmede yönlendirici ve katkı sağlayıcı bir belge olan “Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı Projesi” (KENTGES) çalışmalarında “Kentleşme Şurası” Yürütme Sekretaryasında Teknik Raportörlük ve KENTGES Strateji Belgesinin hazırlanmasına katkıda bulundu (2007-2010).
Ayrıca 2017-18 yıllarında düzenlenen “Şehircilik Şurası” Yürütme Sekretaryası ve Üyeliği, Çukurova Kalkınma Ajansında Bağımsız Değerlendirici (2010 – 2011), Şehir Plancıları Odası Yayını Planlama Dergisi’nin 50 ve 51 inci Sayıları “Yarışmalar; Kent Planlama ve Kentsel Tasarım” Dosya konusu editörlüğü (2010) yaptı.
2017 yılında düzenlenen On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) “Sağlıklı Yaşam ve Bağımlılıkla Mücadele” Çalışma Grubunda yer aldı.
2016 yılından bu yana Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu Başkanlığı Destek Programlarına bağlı Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu “Çağrı Programı Danışma Kurulu Üyeliği” görevine devam etmektedir.
Mesleki deneyim olarak; Bölge Planı, Adnan Menderes ve Dalaman Havaalanı Gelişim Etüd çalışması ile birçok kent planı çalışmalarına katkıda bulundu. Gölcük Kalıcı Deprem Konutları (2000), Harran Üniversitesi Kampus Projesi (1997), Erdek (1996-97), Ocaklar Sahil Bandı Kıyı Düzenleme Projesi (1997), Çaycuma ve Pazar Kent Parkı (2002) kentsel tasarım çalışmaları proje süreçlerinde yer aldı.
Kentsel tasarım ve yarışmalar mesleki deneyiminde önemli yer edinmiş olup 50’nin üzerinde ulusal ve uluslararası kentsel tasarım yarışmalarına katıldı. Bu yarışmalardan onbiri ödül grubunda olmak üzere yirminin üzerinde ödül kazandı ve onbir yarışmada da jüri üyeliği görevlerinde bulundu.

Uzmanlık Alanları;
▪ Kentsel Tasarım
▪ Kent Planlama
▪ Planlama ve Kentsel Tasarım ile ilgili Mevzuatlar
▪ Peyzaj Planlama ve Tasarım

Kurum

Bir kuruma bağlı değildir

Yayınlar

0

1191

Makalelerin Yayımlandığı Dergiler

Hakemlik

Crossref atıf bulunmamaktadır.
İnteraktif Rehber Aracı
Panel tanıtımını görmek istiyorsanız Turu Başlat' a tıklayabilirsiniz.