avatar
Ebru Yılmaz Doktora ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Yayın 1 Hakemlik 0
1 Yayın
0 Hakemlik

Uzmanlık Alanları

Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi Sosyal Politika Dezavantajlı Gruplar Sosyal Dışlanma Yoksulluk Çalışmaları Aile Sosyolojisi Gençlik Sosyolojisi Göç Sosyolojisi Kırsal Sosyoloji

Biyografi

2015 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi sosyoloji bölümünden bölüm birincisi olarak mezun olduktan  sonra 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde sosyoloji bölümünde yüksek lisansa başladı. 2019 yılı itibari ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi alarak 2017 yılı itibari ile sertifikasını edindi.Bugün ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde Kadın ve Aile Çalışmaları  programında de doktora yapmaktadır. Beş  yıldır özel bir araştırma şirketinde sosyolog olarak çalışmaktadır. Lisans döneminde Erasmus öğrenci değişimi programı ile katıldığı Opole Üniversitesi'nin yürütmüş olduğu "Kadına Uygulanan Ekonomik Şiddet Biçimleri" isimli çalışmada anket sorusu hazırlama, alan çalışmalarını derleme gibi görevler üstlenmiştir. Bunun yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına derlemeler yazmış bulunmaktadır. Ayrıca gerek yurtdışı gerekse yurtiçi eğitimleri sırasında mülteci sorunlarına yönelik çalışmalarda yer almıştır. Bu çalışmalardan biri ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinin yürüttüğü "Bolu Halkı ve Sığınmacılar Birbirlerini Nasıl Algılıyorlar?" isimli çalışmadır. Bu çalışma süresince alan çalışmalarını gerçekleştiren araştırmacı öğrenciler ve katılımcılar arasında Türkçe-İngilizce tercümanlık yapmanın yanında raporlama ve değerlendirme kısmında da yer almış bulunmaktadır. Çalışma sonrasında ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim üyeleri tarafından teşekkür belgesi almaya hak kazanmıştır.  Ek olarak yüksek lisans tezinde gençler üzerine çalışmıştır. Bunun yanı sıra gençlik ve gençlerin yaşamış oldukları sosyo-kültürel, ekonomik problemlere yönelik derlemeler ve rapor bölümleri yazmış ve  sunumlar yapmıştır. Ayrıca gerek çalıştığı kurum çerçevesinde gerek kişisel ilgisi dolayısı ile kent, göç, gençlik, tüketim, dez avantajlı gruplar, kadın ve aile  gibi birçok konudaki çalışmalarda  hem masa başı hem de uygulamalı olarak görev almıştır.

Yüksek Lisans Tezİ: İstanbul’daki Yoksul Gençlerin Tüketim Alışkanlıkları İçin Mekân Kullanımları
Tez Danışmanı: Doç. Dr. Serif ESENDEMİR

İstanbul’daki yoksul gençlerin tüketim tercihlerine ve tüketim davranışlarına etki eden unsurların belirlenmesi ve bu unsurların yoksul gençlerde oluşturduğu etkilerin açığa çıkarılmasını amaçlayan bu tezin kavramsal çerçevesini ise kent, gençlik, yoksulluk, popüler kültür, tüketim ve mekân oluşturmaktadır. Çalışmanın yoksulluk kavramına yönelme nedeni yoksulluğun ve dışlanmışlığın sadece yoksul insanlar için değil tüketim olanaklarına sahip diğer bireyler için de tehlikeli bir sosyo-ekonomik problem olduğu düşüncesidir. Bu nedenle araştırmanın gençler üzerine çalışmayı amaçlayan bireyler için yeni başlıklar sunmak adına yararlı olabileceği ve gençlerin problemlerine farklı perspektiften bakabilmeyi sağlayacağı düşüncesiyle literatürde önemli bir boşluğu dolduracağına inanılmaktadır. Çalışmada, İstanbul metropolünde yaşayan yoksul gençlerin tüketim alışkanlıkları için mekân tercihleri ile sınırlandırma yapılmıştır. İstanbul’daki yoksul gençlerin tüketim mekânlarını kullanma biçimlerini analiz edebilmek amacıyla, nitel bir araştırma yönteminin benimsendiği tezde veri toplama teknikleri olarak tüketim mekânlarının yapısal öğelerinin gözlenmesinin yanı sıra farklı demografik özelliklere sahip 36 birey ile anket ve odak grup görüşmesi yapılmıştır.
Bu çalışmada aynı tüketim mekânını kullanan farklı sosyal statüye sahip bireylerin bu mekânları tercih etme ya da etmeme nedenleri ile bu tüketim mekânlarını kullanma zaman ve biçimlerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiş olup, bu durumun arkasında yatan sebepler açıklanmaya çalışılmıştır.

Ulusal & Uluslararası Projeler:
1.Gençler arasında esrar kullanım nedenleri: Türkiye-Polonya Karşılaştırmalı.2015. Opole University, Opole (Polonya)
2.Aile içerisinde kadına uygulanan ekonomik şiddet nedenleri.: Polonya, Türkiye, Pakistan ve
Yunanistan Karşılaştırmalı. 2015.Opole University, Opole (Polonya)
***Araştırmalar Opole Üniversitesi bölüm başkanı Michael Wanke denetimindeki staj kapsamında
belirtilen ülkelerden gelen erasmus öğrenci değişim hareketliliği programından yararlanmış
stajyerlerin katılımı ile gerçekleştirilmiş projelerdir.
3.TGSP "Türkiye’nin Gençleri Araştırması 2018". Genar Araştırma Eğitim Danışmanlık
***Bu araştırma kapsamında derinlemesine görüşmeler analiz edilmiştir.
4.SETA "Avrupa'da İslamofobi Araştırması 2018"
***İlgili araştırmaya literatür taraması şeklinde destek verilmiştir.

Kurum

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

Yayınlar

0

736

Makalelerin Yayımlandığı Dergiler
Kullanıcının DergiPark'ta kayıtlı görevi bulunmamaktadır.
Crossref atıf bulunmamaktadır.
İnteraktif Rehber Aracı
Panel tanıtımını görmek istiyorsanız Turu Başlat' a tıklayabilirsiniz.