Bu çalışmanın temel amacı, depolama sıcaklığının aerobik olarak depolanan çiğ ve marine edilmiş tavuk eti bozulmasına etkisini tek adımlı modelleme yaklaşımı kullanarak simüle etmek için modifiye Gompertz, modifiye lojistik ve Baranyi modelleri olarak bilinen farklı birincil modellerin tahmin kabiliyetini karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, toplam canlı popülasyonu (TVC) çoğalma verileri, aerobik olarak depolanmış çiğ ve marine edilmiş tavuk eti için yayımlanmış çalışmadan elde edilmiştir. Global modellerin uydurma kabiliyeti, kök ortalama kare hatası (RMSE) ve düzeltilmiş belirleme katsayısı (düzeltilmiş-R2) dikkate alınarak karşılaştırıldı. İstatistiksel indeksler, RMSE ve düzeltilmiş-R2 değerleri, birincil modellerin her biri ve her iki tavuk ürünü için sırasıyla maksimum 0.299 ve minimum 0.970 olarak bulundu. Global modellerin tahmin performansı, aerobik olarak depolanan çiğ tavuk eti için farklı çalışmadan elde edilen rmax değerleri ile değerlendirildi ve 5.11 × 10-2'den küçük RMSE değerleri, aerobik olarak depolanan çiğ tavuk etindeki toplam canlı popülasyonunu tahmin etmek için tek adımlı modelleme yaklaşımının güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koydu.
Global model Mikrobiyolojik kalite Çoğalma kinetiği Global model, Mikrobiyolojik kalite, Çoğalma kinetiği,
The main objective of the present work is to compare the prediction capability of different primary models known as the modified Gompertz, modified logistic and Baranyi models to simulate the effect of temperature on aerobically-stored raw and marinated chicken meat spoilage using one-step modelling approach. For this purpose, total viable count (TVC) growth data were extracted from the published work for aerobically-stored raw and marinated chicken meat. The fitting capability of the global models was compared by taking into account root mean square error (RMSE) and adjusted coefficient of determination (adjusted-R2). Statistical indices, RMSE and adjusted-R2 values were found to be maximum 0.299 and minimum 0.970, respectively for each of the primary models and both of the chicken products. The prediction performance of the global models were evaluated with the rmax values that were independently published for aerobically-stored raw chicken meat, and RMSE values with lower than 5.11 × 10-2 revealed that one-step modelling approach can be reliably employed to predict TVC in aerobically-stored raw chicken meat.
Global model Microbiological quality Growth kinetic Chicken meat spoilage Predictive microbiology
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).