Yazım Kuralları

Dergiye gönderilen makaleler ilk editör değerlendirmesinin ardından, kör hakemlik uygulaması ile en az iki anonim hakeme gönderilmektedir. Atanan hakemlerin değerlendirmeleri temel alınarak nihai karar ilgili editör tarafından verilmektedir. Hakem değerlendirme sürecinin bir ayda (dört haftada) tamamlanması ve en geç iki ay (sekiz hafta) sonunda makaleye ilişkin nihai kararın yazarlara bildirilmesi öngörülmektedir.

Formatsız Gönderim

Dergimiz “Formatsız gönderim” ilkesini benimsemektedir. Yazarlar, Türkçe dilindeki tam metin makalelerini herhangi bir format veya taslakta gönderebilirler. Ancak, makalede kullanılan metin içi ve metin sonu kaynaklar için APA 7 stili kullanılmalıdır. Makalenin yayım için kabulü sonrası, yazım kurallarına uygun format veya diğer detaylar yazarlardan talep edilecektir. Makale değerlendirme sürecinde olası bir aksama olmaması için yazarların yazım kurallarıyla ilgili bütün açıklamaları gözden geçirmeleri tavsiye edilmektedir.
Makale gönderimi sırasında aşağıda listelenen dosyaları belirtilen dosya biçimlerinde teslim ediniz:
(1) Yazar bilgilerini de içeren tam metin makale (Yazar isimleri, kurumları, e-posta adresleri ve ORCID adresleri eklenmelidir.)
(2) Yazar bilgilerinin çıkarıldığı anonim makale (Dosya içeriğinde yer alan tüm kişisel kimlik bilgileri dosya özellikleri ile birlikte silinmelidir.)
(3) Telif hakkı devir formu (Dergi tarafından sunulan şablon kullanılarak hazırlanmalı ve tüm yazarlar tarafından imzalanmış olmalıdır.)
(4) Gönderilen makale için Turnitin veya iThenticate gibi bir intihal yazılımı ile elde edilmiş pdf dosya biçiminde benzerlik raporu
(5) Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için pdf dosya biçiminde resmi etik kurul kararı
Makale için gerekli ek dosyalar sunulmak isteniyorsa, tam metin makalelerin “Ekler” kısmında sunulmalıdır.


Makale Yapısı

Bu dergide Türkçe ve İngilizce tam metin makaleler kabul edilmektedir. Türkçe makalelerde İngilizce kısa özet, İngilizce makalelerde ise Türkçe genişletilmiş özet gerekmektedir. Makale gönderimi sırasında katı kurallar olmamakla birlikte; makaleler şu yapıda teslim edilmelidir: Başlık, Özet, Anahtar kelimeler, (İngilizce Başlık, Özet ve Anahtar Kelimeler) Ana metin (Giriş, Alanyazın İncelemesi, Yöntem, Bulgular, Tartışma/Sonuç), Ek Bilgi, Etik Beyan, Kaynaklar ve Ekler (gerekliyse). Bunların yanı sıra, makalenin değerlendirilmesi için gerekli diğer öğeler eklenebilir. Makalenin “Yöntem” ve “Etik Beyan” kısımlarında Etik Kurul Onayı’nda yer alan gerekli bilgilerin (kurul adı, onay tarihi ve sayı numarası) sunulması gereklidir.

Kelime Limiti

Bu dergiye teslim edilecek olan tipik bir makale; kaynaklar, dipnot ve ekler de dahil olmak üzere 10000 kelimeyi geçmemelidir. Bu kelime limitinin üzerindeki makaleler gerekçe ile birlikte gönderilmelidir.  Türkçe makalelerin Türkçe ve İngilizce Özet kısmı 150 ila 200 kelimeden oluşmalıdır. İngilizce makalelerin genişletilmiş özeti ise  750 ila 1000 kelime arasında olmalıdır. Türkçe ve İngilizce Anahtar kelimeler 4 veya 5 adet olmalıdır.

Yazar Bilgileri

Tüm yazarların yazar isimleri, kurumları, e-posta ve ORCID (The Open Researcher and Contributor ID - orcid.org) adresleri belirtilmelidir. Bir yazar “sorumlu yazar” olarak belirtilmelidir. Yazarlardan herhangi biri hakem sürecinde kurum değiştirirse veya iletişim bilgilerinde değişiklik olursa, ilgili kurum veya iletişim bilgileri değişikliği yayım aşamasından önce yapılmalıdır. Yayımlandıktan sonra makalelerde kurum ve iletişim bilgileri değişikliği yapılamaz.

Şekiller

Her bir şeklin başlığı olmalı ve başlıklar Şekil 1’den başlayarak sayısal numaralarla ifade edilmelidir. Makalede kullanılacak şekiller yüksek kalitede olmalıdır. Çizimler 1200dpi, gri tonlamalı şekiller 600 dpi ve renkli şekiller 300 dpi olmalıdır. Microsoft Word’de (doc veya docx) oluşturulan şekillerin yanı sıra; EPS, PS, JPEG ve TIFF dosya biçimindeki şekiller kabul edilmektedir. Her bir şekle metin içinde atıf yapılmalıdır.

Tablolar

Her bir Tablonun başlığı olmalı ve tablolar Tablo 1’den başlayarak sayısal olarak numaralandırılmalıdır. Tablolar düzenlenebilir şekilde olmalıdır. Her bir tabloya metin içinde atıf yapılmalıdır.

Denklemler

Denklemler düzenlenebilir şekilde olmalıdır. Resim veya başka bir biçimde düzenlenemeyen denklemler kullanmayınız.

Kısaltmalar

Metin içinde kullanılan kısaltmalar ilk geçen yerde tanımlanmalı ve sonrasında tutarlı olarak kullanılmalıdır. Türkçe ve İngilizce Özet’te kısaltma kullanılmamalıdır.

Kaynaklar

Kaynaklar APA 7 stiline göre hazırlanmalıdır. Kaynaklarda kullanılan bütün kaynakların metin içinde de kullanıldığından veya metin içinde kullanılan bütün atıfların kaynaklarda yer aldığından emin olunuz. Kaynaklarda kullanılan makaleler için DOI veya web adresi (link) eklenmesi gereklidir.

Ek Bilgi

Gönderilen makale için her bir yazarın ilgili makaleye katkısı ve katkı oranı, varsa raporlanan araştırma için alınan destek, çalışmaya ilişkin teşekkür ve çatışma beyanı makalenin sonunda yer alan “Ek Bilgi” bölümünde sunulmalıdır. Ayrıca, makaleye ilişkin sunulması gereken ek diğer bilgiler (makalenin bir tez çalışmasından üretilmiş olması, herhangi bir bilimsel etkinlikte sözlü olarak sunulmuş olması, bir proje kapsamında hazırlanmış olması vb.) bu bölümde sunulabilir.

Etik Beyan

Bu bölümde, ilgili araştırmada “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması belirtilen tüm kurallara uyulduğu ve yönergenin ikinci bölümü olan “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğine dair yazar beyanları sunulmalıdır. Ayrıca, makalede sunulan araştırma için Etik Kurul Onayı’nda yer alan gerekli bilgiler (kurul adı, onay tarihi ve sayı numarası) makalenin yöntem bölümünün yanı sıra, bu bölümde de sunulmalıdır.

Telif Hakkı Devri

Makale gönderim sürecinde şablon şeklinde yazarlara sunulan “Telif Hakkı Devir” formu, bütün yazarlar tarafından imzalanarak teslim edilmelidir.

Makale Biçimi

Makale biçimi için lütfen dergi tarafından sunulan “Makale Şablonu”nu kullanınız. Şablon kullanımı sırasında aşağıdaki hususlara dikkat ediniz:
• Makalede yer alan metinler Arial yazı tipinde ve 10 punto boyutunda olmalıdır.
• Ana ve alt başlıklar için numaralandırma yapmayınız. Ana ve alt başlıkların sadece ilk harfleri büyük olmalı ve sola yaslı olmalıdır. Üçüncü düzeyden fazla başlık kullanılmamalıdır. Birinci düzey başlıklar kalın, ikinci düzey başlıklar kalın ve italik, üçüncü düzey başlıklar ise sadece italik olmalıdır. Birinci düzey başlıklar 12 punto, ikinci düzey başlıklar 11 punto ve üçüncü düzey başlıklar 10 punto olmalıdır. Ana ve alt başlıklar için paragraftan önce 12 nk, paragraftan sonra 6 nk boşluk olmalıdır.
• Metinlerde vurgu yapmak istenen bölümler italik yapılmalıdır.
• Paragrafların kenar boşluklarında girinti kullanılmamalı ve paragrafların hizalaması “iki yana yaslı” olmalıdır.
• Satır aralığı 1 (tek) olmalı ve her paragraftan sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
• Makale boyunca boş satır kullanılmamalıdır.
• Kenar boşlukları üst, alt, sağ ve sol kısımlarda 2,5 cm olmalıdır.
• Tablolarda satır aralığı 1 (tek) olmalı ve metin boyutu 8-10 punto olmalıdır. Bir sayfayı aşacak tablolar metin içinde atıf yapmak şartıyla makalenin “Ekler” bölümünde de sunulabilir. Tablo genişliği sayfa genişliğiyle eşit olmalıdır.

Yazarların Dikkat Etmesi Gereken Bazı Temel Hususlar 

  1. Dergimize gönderilen bütün makalelerde bilimsel yayınların temel bir gereği olan “yöntem” başlığı altında araştırmanın modeli, deseni, varsa evren-örneklem ya da katılımcıları ve belirlenme yöntemleri, veri toplama araç ve yöntemleri ve geçerlik ve güvenirlik çalışmalarına yer verilmelidir. Literatür-Kaynak taramasına dayanan derleme ya da analitik makalelerde de makalede taranan kaynakların nasıl tarandığı ya da makale kurgusunun nasıl şekillendirildiğine dair bilgi verilmelidir. Meta-analiz, sentez çalışmaları gibi başka çalışma ya da eserleri inceleyen çalışmalarda da bu eserlerin hangi kriterlerle seçildiği ve nasıl incelendiği rapor edilmelidir. Makalede herhangi bir etik ya da telif hakkı izni vb. hususlar söz konusu ise bu da yöntem kısmında belirtilmelidir.
  2. Aynı yıl içerisinde (çağrılı ve özel sayılar hariç olmak üzere) bir yazarın sadece bir makalesi yayımlanır. Yazar başka bir makale gönderse ve makale kabul alsa dahi takip eden yıl içinde uygun bir sayıda yayımlanmak için sıraya alınır.
  3. Dergimiz makale yazarlarından makaleleri için hakem önerileri kabul etmemektedir. Bilimsel yayınların kalitesi ve etik kriterler gereği kör hakemlik esastır.
  4. Bir yazar, makalesi tüm süreçleri tamamlanıp yayıma hazırlandığı esnada makalesini geri çekmek isterse aynı yazardan takip eden yıl içerisinde yeni çalışma kabul edilmez.
  5. Yazarlar makale gönderirken dergimizin kapsamına uygun konularda çalışma göndermelidir. Kapsam dışındaki makaleler editör tarafından reddedilir.
  6. Hakem süreci tamamlanan makaleler için yayım öncesinde bir intihal tarama programı kullanılarak benzerlik raporu gönderilmesi istenir. Bu raporu göndermeyen yazarların makaleleri yayımlanmaz. Benzerlik raporlarında farklı alanlarda makale türleri de dikkate alınarak üst sınır (kaynakça hariç) %20 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde benzerlik gösteren makaleler süreç tamamlanmış olsa da reddedilir.
  7. Daha önce bir bilimsel toplantıda sunulmuş, özeti-geniş özeti basılmış ya da herhangi bir tezden üretilmiş yayınlarda yazarın bunu mutlaka hem sisteme yüklerken hem de kapak sayfasında belirtmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir eksiklikten dolayı dergi sorumlu tutulamaz. Ayrıca daha önce herhangi bir yerde sunulmuş ve tam metin bildiri olarak yayımlanmış olan çalışmaların makaleye çevrilerek dergimizde yayımlanması için gönderilmesi uygun görülmemektedir. Bu şekilde bir çalışma hakemlik süreçleri tamamlansa bile intihal raporunda benzerlik oranı çok yüksek çıkacağından dolayı da reddedilir.
  8. Dergimizde sayıya özgü makale kabulü usulü yoktur. Dergimize değerlendirilmek üzere gönderilen makale çalışmaları için herhangi bir sayı, hakem, süre ve yayımlanma garantisi verilememekte olup, yayın koşulları tamamen hakem sürecinin tamamlanmasına, yetkili kurul/komisyonların ve editörün iznine ve uygun sayının yayım tarihine bağlıdır. Dergimiz her sayısında belirli bir sayıdan fazla makale basamamaktadır. Dolayısıyla tüm süreçleri biten çalışmalar dahi yayımlanmaları planlanan uygun sayıları beklemekte ve önce süreçlerinin sonuçlanma tarihi, daha sonra da gönderilme tarihine göre sıralanarak uygun sayıda yayımlanmaktadır.
  9. Yayımlanmak üzere gönderilen yazılar (özetler, tablo-şekiller ve kaynakça dâhil) dergi yazım kurallarına göre belirtilen ölçülerde [en az 3500, en fazla 9000 kelime aralığında] olmalıdır.
  10. Hakem oluru alan makaleler, Editörler tarafından öncelikle derginin ilgili sayıdaki konu içeriği ve her sayıda basılabilecek makale sayısı esas olmak üzere hakem raporlarının tamamlanma tarihlerine göre (aynı tarihte tamamlananlar için de gönderilme tarihine göre) sıraya konarak Yayın Kurulu onayından sonra yayımlanır. Yayımlanan makalelerde makalenin gönderilme ve kabul tarihleri belirtilir. Burada belirtilen kabul tarihi ilgili sayıda basılacak makalelerin yayım kurulunca resmen onaylanma tarihidir.
  11. Dergideki yazıların tüm bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir.
  12. Dergiye gönderilen tercüme ve çeviri yazılar için çalışma sahibinin yayın izni ve orijinal metin gereklidir. Ayrıca tercüme çalışmalar da telif çalışmalar gibi hakem onayına gönderilir.
  13. Hakem sürecinden geçmiş yayınların yayımlanması ile ilgili nihai kararı dergi Editörleri ve/veya Yayın Kurulu verir.

Son Güncelleme Zamanı: 7.12.2024 17:53:38

Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (Amasya Education Journal)