Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1990 yılında mezun olmuş ve aynı üniversitede Biyokimya doktorası yapmıştır. 1997 yılında Süleyman Demirel Üniversitesinde Yardımcı Doçen, 2002 yılında Doçent olmuş, 2007 yılında ise Profesörlük ünvanını almıştır. 2015-2017 yıllarında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde, 2017-2022 yıllarında Sağlık Bilimleri Üniversitesinde çalışmıştır. Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Eczacılık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi kurucu dekanlıklarını yapmıştır. 2022 yılından beri Lokman Hekim Üniversitesi Rektörlüğünü yürütmektedir. Doçentlik yılarında Fulbright doktora sonrası araştırma bursu kazanmış ve Texas’ta bulunan San Antonio Health Science Center’da melatonin üzerine araştırmalar yapmıştır. 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeliğine seçilmiştir. İlgi alanı gıda katkı maddeleri ve beslenmedir. TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu ile Ulusal Beslenme Konseyi üyesidir.
Kısa Özgeçmiş – Doç.Dr. Muhammed YÜCEER
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gıda İşleme Bölümü
Muhammed Yüceer, lisans eğitimini Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gıda Mühendisliği bölümünden (2002), yüksek lisansını İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde (2007) Prof.Dr. Beraat Özçelik yönetiminde düşük kolesterollü sıvı yumurta sarısı ile mayonez üretimi ve reolojik karakterizasyonu üzerine tamamlamıştır. Yüceer, doktora derecesini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde (2013) Prof.Dr. Cengiz Caner'in danışmanlığında, SAN-TEZ projesi olarak yumurta raf ömrünün aktif paketleme ve yeni muhafaza yöntemleri ile uzatılması üzerinde yürütmüştür. Kariyerine, 2002 yılında gıda sanayii için endüstriyel yumurta ürünleri (sıvı, dondurulmuş, toz) üreticisi olan A.B Gıda firmasında Ar-Ge departmanında başlamış ve yumurta işleme uzmanı olarak ürün geliştirme ve kalite sorumlusu olarak >15 yıllık sektör deneyimine sahiptir.
Dr. Yüceer’in araştırmaları, yumurta bilimi ve raf ömrünün uzatılmasında fonksiyonel gıdaların yanı sıra yeni işleme yöntemlerinin uygulanmasını içermekte, özellikle yumurta ve yumurta ürünlerinde yeni teknikler ve işlem yardımcılarının (enzim) uygulanmasına odaklanmıştır. Alanıyla ilgili 1 adedi ticarileştirilmiş olmak üzere 6 adet patent sahibidir. 4 adet BAP, 1 adet Avrupa Birliği ve 3 adet TÜBİTAK projesinde yürütücülük ve TÜBİTAK-TEYDEB projesinde danışmanlık yapmış olup, >10 üniversite-sanayi Ar-Ge projesini tamamlamıştır. Dr. Yüceer halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gıda İşleme Bölümünde akademisyen olup, özel sektör ile birçok ortak proje çalışmaları yürütmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Daha fazla bilgi için: www.muhammedyuceer.com
Çalışma/araştırma konularımı 10 başlık altında kısaca özetleyebilirim, bunlar;
1. Gıda ve yumurta sektörü atıklarından katma değeri yüksek biyoaktif bileşiklerin elde edilmesi, ekstraksiyonu, proses geliştirilmesi, makine tasarlanması ve optimizasyonunu yapmak (atık yumurta kabuğundan patentli teknik ile doğal yumurta kabuğu zarı eldesi, kollajen vb.).
2. Gıdalarda ve başlıca yumurta ve ürünlerinde biyoaktif bileşenlerin (lizozim, ovalbumin vd.) yenilikçi yeşil teknolojiler kullanılarak ekstraksiyonu, fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesi ve ticari yeni proseslerin tasarlanması, kurulumu ve hayata geçirilmesi.
3. Biyo-plastik yenilebilir kaplamalara dayalı kompozit olmayanlar gibi sürdürülebilir, antimikrobiyal, biyolojik olarak parçalanabilir ve aktif paketleme/ambalaj sistemlerini uygulamak.
4. Yan ürünlerin yeniden değerlendirilmesi de dahil olmak üzere yumurta ve taze gıdaların kalitesini, fonksiyonelliğini ve güvenliğini korumak/artırmak için sürdürülebilir teknolojilerin optimizasyonu, bozulabilir gıda ürünlerinin depolama stabilitesini ve raf ömrünü arttırmak. Sıvı yumurta ve yumurta tozu ürünlerinde enzim uygulamaları vb.
5. Gıdalarda ve başlıca yumurta ve ürünlerinde yeni yenilikçi ısıl olmayan işleme yöntemlerinin uygulanması; ultrases-sonikasyon, ozon, elektrolize su, UV-C, klor dioksit, membran filtrasyon gibi gıda muhafaza tekniklerinin uygulamak.
6. HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe-Catering)/ETD (Ev Dışı Tüketim) sektörüne yönelik yenilikçi e-çözümlerin ve uygulama pratiklerinin geliştirilmesi.
7. Doğal afetler için acil durum gıdası geliştirmek - Afetzedeler için farklı gıdalar ve yumurta ürünleri ile depolama stabilitesi yüksek uzun raf ömürlü (>5 yıl) ürünler geliştirmek.
8. Uluslararası ve ulusal endüstriyel işletmeler ile işbirliği çalışmaları; Endüstriyel ölçekli proses&ekipman geliştirmek, Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri, proses optimizasyonu, ürün/proses kayıplarının azaltılması, verimlilik çalışmalarının gerçekleştirilmesi, kalite odaklı çalışmalar yapmak.
9. Yeni ürün geliştirme çalışmaları; sürülebilir yumurta, yumurta esaslı sıvı ve toz sporcu ürünleri, vegan ürünler, enzim modifiye yumurta ürünleri, vb.
10. Analitik yöntem geliştirme çalışmaları; yumurta ürünlerinde tağşişin tespit edilmesi vb.
Dr. Muhammed Yüceer, M.Sc., Ph.D.
Associate Professor
Dept. of Food Processing
Canakkale Onsekiz Mart University
017020 Canakkale, Turkiye
Dr. Muhammed Yüceer,
Founder & CEO
Innoyum Biotechnology
Innovative Egg Processing Solutions
www.innoyum.com
E-mail: myyuceer@gmail.com
E-mail: myuceer@comu.edu.tr
E-mail: myuceer@innoyum.com
Web: www.muhammedyuceer.com
Tel: +905364572877
Scopus │Research gate │ Orcid ID │ Google scholar │ Linkedln │ Facebook │ WhatsApp│