Saygıdeğer Bilim İnsanları,
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme alanında elektronik olarak yayımlanmaya başlanan açık erişimli ve hakemli bir dergi olup yılda dört sayı olarak okuyucularla buluşmaktadır. Dergi ile Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme alanındaki araştırmaları, bilgi birikimini ve yaklaşımları paylaşarak akademik kültüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Kuşkusuz bu amaca ulaşmamızda en önemli katkı siz değerli araştırmacılardan gelecektir. Akademik çalışmaların niceliği kadar niteliğinin de kontrol edilebilir olması bilimsel çalışmaların değerini artırmaktadır. Bu amaçla dergimizin hakemlerinin özveri ve çalışmaları bizim için çok büyük önem ve değer taşımaktadır. Bu özverili çalışmalar ve katkılar dergimizin ulusal ve uluslararası platformlarda istenen yeri almasında etkili olabilecektir.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim olmak üzere yılda dört kez yayınlanan akademik ve bilimsel nitelikli uluslararası hakemli bir dergidir. Ayrıca derginin özel durumlarda ara dönem içerisinde ek sayı çıkarma hakkı bulunmaktadır. Dergide eğitim alanında yapılmış her türlü bilimsel (çeviri, eleştiri, değerlendirme, inceleme vb.) çalışmalara yer verilecektir. Bu bağlamda eğitim bilimleri, öğretmen yetiştirme, eğitim ve öğretim alanında bilimsel yaklaşımlarla hazırlanmış çalışmalara AUJEF'de yer verilecektir. Bunun yanı sıra AUJEF'in konu alanı aşağıdaki alanları da içermektedir:
Değerli Araştırmacı,
Yayın sürecini hızlandırmak için, AUJEF web-tabanlı bir yükleme ve hakem değerlendirme sistemi sunmaktadır. Ana sayfadan giriş yaparak sistemde kendinize bir hesap oluşturabilir ve çalışmanızın değerlendirme sürecindeki durumunu takip etmek için sistemi kullanabilirsiniz. Sisteme tanımladığınız e-postanıza bildirimler gelecektir. Dolayısıyla e-postanızı doğru tanımladığınızdan emin olunuz.
Araştırmalarınızı AUJEF'in yazım şablonu ve yazım kurallarına uygun bir şekilde sisteme yüklemelisiniz:
Şablon dosyası için tıklayınız.
Kitap incelemesi yazım kuralları için tıklayınız.
Başlık sayfası dosyası için tıklayınız.
Yazarlık katkısı formu için tıklayınız.
Aşağıda maddeler halinde yazım kuralları verilmiştir:
1. Metin, MS Office Word kullanılarak, A4 (21x29,7 cm.) sayfa boyutunda, tüm kenarlarda 2.5 cm boşluklarla, her iki yana yaslı, Times New Roman yazı biçiminde, 11 punto büyüklüğünde (ana başlık 13p, başlıklar 12p, özet 10p, dipnot 10p, kaynakça 10p, tablo ve şekil yazıları 9p), 15 nk satır aralıklı, metnin öncesi ve sonrasında 6nk boşlukla (tablo için 3nk), paragraf ilk satırı 1 cm girintili, alıntıların tamamı 1 cm girintili, kaynakça asılı olarak 1 cm girintili yazılmalıdır. Standart sayfa uzunluğu 20 ve 25 sayfa arasındadır, ancak Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) yayın kurulunun kararına göre daha uzun metinleri de yayınlayabilir. Metin, Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan Publication Manual of the American Psychological Association” [APA 6. sürüm] yazım ilkelerine uygun olarak yazılmalıdır.
2. AUJEF, çift-körleme değerlendirme politikasına sahiptir. Bu yüzden ilk makale gönderiminde yazar ya da yazarların isimleri ve kurumları makalenin hiç bir yerinde görünmemelidir. Bu bilgiler "başlık sayfası" dosyası olarak ilk makale gönderiminde ayrıca yüklenecektir.
3. Her bir makale 200-250 kelime uzunluğunda 10 punto ile yazılmış bilgilendirici ve anlaşılır bir özet içermelidir. Özet, çalışmanın amacı, yöntemi, bulguları, sonuçları ve çıkarımlarıyla ilgili önemli bilgileri açıklamalıdır. Hazırlanan özet metninin altına 3-5 arasında anahtar kelimelere yer verilmelidir.
4. Makaleler, alanyazınla ilgili geniş bilgi, araştırma amacı, araştırma soruları, katılımcılar, veri toplama araçları ve kullanılan materyal, veri analizi yöntemleri, bulgular, yorum, sonuç, tartışma ve öneriler içermelidir. Kaynaklar yeni bir sayfayla başlamalı ve Amerikan Psikoloji Derneği'nin Yayın Yönergesi'ne göre olmalıdır (American Psychological Association).
5. Makaleler, yazarların adları ve tarihlerin, referans listesindekiyle aynı yazılıp yazılmadığı dikkatlice kontrol edilmelidir. Tam referanslar çalışmanın sonunda alfabetik sıraya göre listelenmelidir.
6. Ekler ve Teşekkür, kaynak listesinden önce makalenin sonunda olmalıdır.
7. Eğer makale Türkçe, Almanca ve Fransızca hazırlanmışsa, en sonda 800-850 kelime arası ayrıntılı İngilizce özete yer verilmelidir.
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren çalışmalar makale gönderme sisteminden yüklenirken, etik kurul izin belgesi de ek dosya olarak yüklenmelidir. Ayrıca çalışmanın ilk sayfasında dipnot olarak etik kurul izni alındığı belirtilmeli ve çalışmanın yöntem bölümünde iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
Etik Kurul Onayı gerektiren çalışmalar makale gönderim sisteminden yüklenirken, ek dosya olarak Etik Kurul Onay Belgesi yüklenmelidir. Ayrıca çalışmanın ilk sayfasında dipnot olarak etik kurul onayı alındığı belirtilmeli ve çalışmanın yöntem bölümünde onayın hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar ya da hangi sayı numarası ile alındığı açıkça belirtilmelidir.
Makale gönderme, editöryal işlem ve makale yayınlama ücretleri
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) herhangi bir makale gönderme, editöryal işlemler veya makale yayınlama ücreti (sayfa veya renk) almaz, yani hakemlerin değerlendirmesi ve onayı üzerine kabul edilen tüm makaleler herhangi bir ücret alınmadan yayınlanır.
İntihal tarama politikası
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF), Turnitin ve IThenticate yazılımlarını kullanarak maksimum %20 benzerlik oranına kadar makaleleri kabul etmekte ve basmaktadır. İstisnai durumlar haricinde bu sınır aşılamaz ve burada bahsedilenden daha yüksek benzerlik oranına sahip makaleler reddedilecektir.
Açık erişim politikası
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (AUJEF) tamamen açık erişimli bir dergidir ve yayınladığı makalelere herhangi bir kısıtlama, abonelik veya zorunluluk olmaksızın ücretsiz ve sınırsız erişim sağlar. Bu fayda, daha yüksek görünürlük, okuyucu ve alıntı ile sonuçlanır. Açık erişim politikası, bilginin olabildiğince geniş bir şekilde yayılmasına da yardımcı olur.
Açık erişim politikasına göre dergi, okuyucuların makalelerinin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine ve okuyucuların bunları başka herhangi bir yasal amaçla kullanmasına izin verir.
Lisanslama politikası
AUJEF, araştırmacıların, AUJEF'e atıf verdikleri ve yeni çalışmalarını aynı şartlar altında lisansladıkları sürece, kendi web sitesinde yayınlanan makaleleri ticari olmayan şekilde yeniden düzenlemelerine, uyarlamalarına ve geliştirmelerine olanak tanır. AUJEF web sitesinde yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC-BY-NC-SA) altında lisanslanmıştır. AUJEF, açık erişim politikası nedeniyle kendi yayınladığı makaleleri başkalarının ticari olarak paylaşmasına izin vermez.
Telif hakkı politikası
Yazarlar, yazılarının telif hakkını kısıtlama olmaksızın muhafaza ederler, ancak dergide yayınlanan makalelerinin içeriğinden kendileri sorumludur. Yazarlar ayrıca makalelerini yayınlamak için Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi'ne (AUJEF) münhasır olmayan ilk yayın hakkı vermektedir.
Yazarlar, makalelerinin içeriğinin, sahibi, editörü, yardımcı editörleri veya danışma kurulu üyelerini bağlamadığını onaylar.
Yazarlar, makalelerinin orijinal olduğunu ve daha önce basılmadığını veya başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini beyan ederler.
Makale gönderme ücretleri: Yok
Editoryal işlem ücretleri: Yok
Makale işleme ücretleri: Yok
Yayın ücretleri: Yok
Abonelik ücretleri: Yok
Eğitim Fakültesi Dergisi - Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Tel: +90 222 335 05 79 Faks: +90 222 335 05 73 E-posta: aujef@anadolu.edu.tr
İnternet Adresi: dergipark.org.tr/tr/pub/aujef
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.