The research, in the Restoran business is much more than work accident happened and this work shows that the vast majority of accidents occur from lost time accident. Occupational health and safety to be important enough not generally in the safety awareness of the lack of society, “how many years I’ve been doing this job for anything not” thinking and education / lack of information is one of the causes. 2014 SGK data in Restorans and mobile food service activities 6099 people have an occupational accident, the accident occurred as a result of the loss of working days show that 31 702. These data are the classification of economic activities (NACE) by the least hazardous and dangerous group located Restoran industry safety practices are highlighted severely it reveals that the need for the necessary controls by the state addressed. In this study, 120 businesses with a Restoran accidents at work occurred in 2015 in the chain, the types of accidents, the causes of these accidents and focused on actions to be taken to prevent accidents. The purpose of the study; occupational health and safety measures greatly reduced would be in work accidents in the sector, if applicable, was higher than the applicability of the base environment of these measures it is to draw attention to the ability of the applicability of those for individuals
Restoran occupational health and safety occupational accidents protection
Yapılan araştırmalar, Restoran işletmelerinde çok fazlasıyla iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarının büyük çoğunluğunun zaman kayıplı kazalardan oluştuğunu göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi, toplumun genelinde iş güvenliği bilinci bulunmaması, “Kaç yıldır bu işi yapıyorum bir şey olmadı.” düşüncesi ve eğitim/bilgi eksikliği, iş kazalarının sebeplerinin başında gelmektedir. 2014 SGK, verileri lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetlerinde 6099 kişinin iş kazası geçirdiğini, bu kazalar sonucu yaşanan iş günü kaybının ise 31.702 olduğunu göstermektedir. Bu veriler, ekonomik faaliyet sınıflamasına (NACE) göre az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan Restoran sektöründe iş güvenliği uygulamalarının ciddi bir şekilde ele alınması ve devlet tarafından gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini gözler önüne sermektedir. Bu çalışmada 120 işletmesi bulunan bir Restoran zincirinde, 2015 yılı içerisinde meydana gelen iş kazaları, kaza tipleri, bu kazaların nedenleri ve kazaları önlemek için alınması gereken aksiyonlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanması durumunda sektörde yaşanan iş kazalarında büyük oranda azalma olacağına, bu tedbirlerden ortam bazlı olanların uygulanabilirliğinin daha yüksek iken bireye yönelik olanların uygulanabilirliğinin daha güç olduğuna dikkat çekmektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)