This study was carried out to determine the changes in quality characteristics of bread wheat genotypes with different protein ratios in rainfed conditions in 2019-2020 growing season. The 24 wheat genotypes in the experiment were grouped according to their protein ratios (12.00-12.49, 12.50-12.99, 13.00.13.49, 13.50-13.99, 14.00-14.49 and 14.50-14.99). Thousand kernel weight, Zeleny sedimentation, grain hardness (SKCS), alveograph parameters (P, L, energy, P/L), farinograph development time, water absorption and 10th minute softening values of genotypes were investigated. The Zeleny sedimentation and alveograph energy values of the genotypes with protein ratio between 12.00-12.49% were low. In genotypes with protein ratio between 14.00-14.49%, high values were obtained in terms of grain weight, Zeleny sedimentation, alveograph P value and energy value, while low values were obtained in terms of farinograph 10th minute softening value. The physical properties of the grain affected the protein ratio and quality as well as the dough rheology.
Bu çalışma, 2019-2020 yetiştirme sezonunda yağmurla beslenen koşullarda farklı protein oranlarına sahip ekmeklik buğday genotiplerinin kalite özelliklerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede yer alan 24 buğday genotipi protein oranlarına göre gruplandırılmıştır (12.00-12.49, 12.50-12.99, 13.00.13.49, 13.50-13.99, 14.00-14.49 ve 14.50-14.99). Genotiplerin bin tane ağırlığı, Zeleny sedimentasyonu, tane sertliği (SKCS), alveograf parametreleri (P, L, enerji, P/L), farinograf gelişme süresi, su emme ve 10. dakika yumuşama değerleri araştırılmıştır. Protein oranı %12.00-12.49 arasında olan genotiplerin Zeleny sedimantasyon ve alveograf enerji değerleri düşük bulunmuştur. Protein oranı %14.00-14.49 arasında olan genotiplerde tane ağırlığı, Zeleny sedimentasyonu, alveograf P değeri ve enerji değeri açısından yüksek değerler elde edilirken, farinograf 10. dakika yumuşama değeri açısından düşük değerler elde edilmiştir. Tanenin fiziksel özellikleri, protein oranı ve kalitesinin yanı sıra hamurun reolojisini de etkilemiştir.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer), Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 26 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |