Bu çalışmada Afyonkarahisar (Türkiye) tüketime sunulan
ekonomik olarak önemli 5 farklı yabancı çeşit elma (Golden Delicious, Cameo,
Fuji, Red Delicious, Breaburn) bazı kalite (su aktivitesi, briks, pH ve renk)
özellikleri ve antioksidan kapasitesi (Radikal süpürücü – DPHH) açısından
değerlendirilmiştir. Elma örneklerine ait bazı kalite özellikleri ve toplam
antioksidan kapasitesi değerlerinin değişimi sırası ile su aktivitesi 0.946
(Red Delicious/ Breaburn ) – 0.955 (Cameo); briks % 12.36 (Cameo) – 14.50
(Fuji), pH 4.22 (Golden Delicious) – 4.92 (Cameo), ve % DPPH (radikal süpürme
aktivitesi yöntemi) %4,46 ile (Fuji ) – %17,24 (Red delicious) olarak tesbit
edilmiştir. Ayrıca elma örneklerinin kabuklarına ait renk analizi ile L, a ve b değerleri değişimi
sırasıyla 3
3.64 (Cameo) – 72.97 (Golden Delicious), (–3.14) (Golden Delicious) ile 32.24 (Breaburn) ve 0.25
(Red Delicious) – 44.79 (Golden Delicious) olarak bulunmuştur. Elma örneklerinin etindeki renk
değerleri L, a ve b sırasıyla 79.11 (Red Delicious) – 82.06 (Golden Delicious), (–0.40)
(Breaburn) ile (–1.28)
(Cameo) ve 22.78 (Fuji) – 26.08 (Golden Delicious) olmuştur.
taze elma su aktivitesi briks pH radikal süpürme aktivitesi DPHH renk analizi
fresh apple water activity brix pH radical scavenging DPHH color analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 17 |