Cilt: 1 Sayı: 1, 31.12.2020

Yıl: 2020
Doç. Dr. Naim ÜRKMEZ ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2356-6301
Yakınçağ Tarihi, Yakınçağ Kent Tarihi, Yakınçağ Ortadoğu Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi, Osmanlı Tarihi
Prof. Dr. Uğur AKBULUT ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-6567-3375
Yakınçağ Tarihi, Yakınçağ Basın Tarihi

ETÜT Dergisi’ndeki yayın süreci, nitelikli bilginin saygın, tarafsız ve etkili bir şekilde gelişmesi ve okuyucularıyla paylaşılmasına dayanmaktadır.

Dünya tarihi, ulusal ve bölgesel tarihle ilgili her türlü konuların incelendiği yazılara açık olan dergide aynı zamanda kitabiyat, eleştiri ve değerlendirme yazılarına da yer verilmektedir.

- Dergimizde dipnot atıf sistemi genel olarak uygulanmakla birlikte APA atıf sistemi de kabul edilmektedir. Ancak bir makalede tek bir atıf sistemine sadık kalınması gerekmektedir.

- Yazarın unvanı, kurumu ve e-posta adresini içeren bilgi ilk sayfanın altında (*) sembolü eklenerek verilecek ve 10 punto olacaktır. *Prof. Dr., Erzurum Teknik Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü eposta@example.com
- Dergide yayınlanan makalelerin tüm yayın hakları ETÜT Dergisi aittir. Yayımlanmama yönünde karar verilen yazılar varsa hakem raporuyla birlikte yazarına iade edilir. Yayın için kabul edilen yazıların yayın ve telif hakları ETÜT Dergisi’ne aittir. Yayımlanan yazılardan dolayı yazara herhangi bir telif ücreti ödenmez.
- Türkçe başlık Times New Roman 14 punto, İngilizce başlık Times New Roman 11 punto olacaktır. Türkçe ve İngilizce Öz 120-130 kelimeden oluşmalı, 9 punto olmalıdır.
- Türkçe ve İngilizce öze en az 3, en fazla 6 anahtar kelime eklenmelidir.

-  Ana metin Times New Roman 11 punto, iki yana yaslı, satır aralığı en az 15 nk olmalıdır.

- Kenar boşlukları; üst 3; sağ, sol ve alt 2 cm olmalıdır.

- Tablolar gerek görülmesi durumunda 9 punto olabilir, girinti sağ ve sol “0”; aralık önce ve sonra “0”; satır aralığı “tek” olmalıdır.
- Kaynakça 10 punto, asılı 1,25.
- Ara başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.
- Dipnotlar Times New Roman 9 punto olacaktır. Dipnotlar iki yana yaslı sağ ve sol girinti “0” aralık önce ve sonra “0” satır aralığı “tek” olacaktır. Sayfa altında verilen dipnotlarda kitap, ansiklopedi ve dergi adları italik olarak, makale adı tırnak içinde düz yazı ile gösterilmelidir.
- Dipnotlarda, ilk geçtiği yerde kaynakların tam künyesi verilmeli, ikinci ve daha sonraki kullanımlarda mantıklı kısaltma yapılmalıdır.


Klasik Dipnot Sistemi
Arşiv Belgesi Yazımı
15 Cemaziyülevvel 1306 (17 Ocak 1889) tarihli Şura-yı Devlet mazbatası, BOA, İ. ŞD, 95-5627.
Kitap Yazımı
İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, c. I, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1996, s. 475.
Makale Yazımı
Mehmet Genç, “Osmanlı İktisadi Dünya Görüşünün İlkeleri”, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, III/1, 1989, s. 176.
Yayımlanmış Bildiri Yazımı
Uğur Akbulut, “Sultan II. Abdülhamid Döneminde Nusayrîleri Sünnileştirme Çabaları”, Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu 20-21 Şubat 2014, Selanik İç ve Dış
Siyaset Bildiriler
, 1. Cilt, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2014, s. 96.
Ansiklopedi Maddesi Yazımı
Halil İnalcık, “Adâletnâme”, DİA, c. I, İstanbul 1988, s. 346.
Kaynakça
Arşiv Kaynakları
Başkanlık Osmanlı Arşivi (BOA).
Başkanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA).

Akbulut, Uğur, “Sultan II. Abdülhamid Döneminde Nusayrîleri Sünnileştirme Çabaları”, Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu 20-21 Şubat 2014, Selanik İç ve Dış Siyaset Bildiriler, 1. Cilt, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2014, s. 95-110.
Genç, Mehmet, “Osmanlı İktisadi Dünya Görüşünün İlkeleri”, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, III/1, 1989, s. 175-186.
İnalcık, Halil, “Adâletnâme”, DİA (Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi), c. I, İstanbul 1988, s. 346-347.
Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, Osmanlı Tarihi, c. I, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1996.


APA Atıf Sistemi
(BOA. İ. ŞD; 95-5627)
(Uzunçarşılı 1996: 475)
(Genç 1989: 176)
(Akbulut 2014: 96)
(İnalcık 1988: 346)


Apa Atıf Sisteminde
Kaynakça

Arşiv Kaynakları
Başkanlık Osmanlı Arşivi (BOA).
Başkanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA).
Akbulut, Uğur. (2014). “Sultan II. Abdülhamid Döneminde Nusayrîleri Sünnileştirme Çabaları”. Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu 20-21 Şubat 2014,
Selanik İç ve Dış Siyaset Bildiriler
, 1. Cilt, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, s. 95-110.
Genç, Mehmet. (1989). “Osmanlı İktisadi Dünya Görüşünün İlkeleri”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, III/1, 175-186.
İnalcık, Halil. (1988). “Adâletnâme”. DİA (Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi), c. I, İstanbul, 346-347.
Uzunçarşılı, İsmail Hakkı. (1996). Osmanlı Tarihi. c. I, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.

Dergi Yayın Politikası ve Yayın Etiği
Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi (ETÜT), Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere, yılda iki kez yayımlanan, 2020 yılından beri çıkarılan çift-kör hakemli, akademik bir tarih dergisidir. Dergideki yayın süreci ön kontrol, değerlendirme, düzenleme ve yayın aşamalarından oluşur. Dergide yayımlanan makaleler açık erişimle okuyuculara sunulmaktadır. Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler Türkçe ya da İngilizce olmalıdır. Dünya tarihi, ulusal ve bölgesel tarihle ilgili her türlü konuların incelendiği yazılara açık olan dergide aynı zamanda kitabiyat, eleştiri ve değerlendirme yazılarına da yer verilmektedir.
ETÜT Dergisi’nde yayımlanan yazılar için herhangi bir ücret talep edilmemekte, aynı şekilde yazarlara ve inceleyicilere de ücret ödenmemektedir. Rapor edilen çalışmalar, etik ilkelere uygun bir şekilde hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar kesinlikle belirtilmelidir. Çalışmalarda, kabul edilebilir benzerlik oranı üst limiti %20 olarak belirlenmiştir. Yayınlanan makalelerde dile getirilen fikir ve düşünceler derginin görüşünü yansıtmamaktadır ve her makale yazarının sorumluluğundadır.
Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur. ETÜT Dergisi’ndeki yayın süreci, nitelikli bilginin saygın, tarafsız ve etkili bir şekilde gelişmesi ve okuyucularıyla paylaşılmasına dayanmaktadır. Bu hedef doğrultusunda yürütülen süreçler, araştırmacı yazarın ve onları destekleyen kurumların yaptıkları çalışmaların niteliğini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple, sürecin paydaşı olan yazar, araştırmacı, yayıncı, hakem, editör, okuyucu vb. her unsurun etik ilkelere uygun davranması oldukça önem taşımaktadır. Söz konusu her unsurun, Yayın Etiği Komitesi (COPE)’nce hazırlanan rehber ve politikalar ışığında aşağıda yazılı olan etik sorumluluklara dikkat etmesi elzemdir.

Editör Kurulunun Etik ve Görev Sorumlulukları
ETÜT Dergisi’nde yayımlanan her makaleden sorumlu editörler, bu çerçevede aşağıdaki etik sorumluluklara göre davranırlar.
- Editörler, yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaları hakeme göndermeye karar verirken, makalelerin özgün, etkili ve ilgili alana katkı sağlayabilecek olmasına özen gösterirler.
- Editörler, derginin yayın politikalarına dikkat etmek suretiyle, kör hakemlik ve değerlendirme süreci ilkelerini titizlikle uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini saklı tutar, her çalışmanın tarafsız ve belirtilen süre içinde değerlendirilmesini katkıda bulunurlar.
- Editörler, makalelerden sorumlu alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık sahalarını göz önünde bulundurarak gönderirler.
- Editörler, derginin gelişimine çabalarlar ve çalışmanın tarafsız değerlendirilmesi için gerekli özeni gösterirler. Bu doğrultuda, hakem havuzunu olabildiğince genişletmeye ve güncellemeye çalışırlar.
- Editörler, fikri mülkiyet hakları ve etik standartları göz önünde tutarak kişisel verilerin korunması için azami ölçüde dikkat ederler.
- Editörler, düzeltme ya da açıklama gerektiren hususlarda yayın bakımından açıklık ve şeffaflık prensiplerine dikkat ederler.
- Editörler, dergiye yönelik şikayetleri ya da yakınmaları dikkate alır, araştırır ve gerekli dönüşleri zamanında sağlarlar.


Yazarların Etik Sorumlulukları
ETÜT Dergisi’nde yayımlanmak üzere çalışma yollayan her yazar ya da yazarların aşağıda yer alan etik koşullara göre hareket etmesi beklenmektedir.
-Yazar tarafından ETÜT Dergisi’ne gönderilen çalışmaların özgün olması beklenmektedir.
- Yazar, makale yazımı esnasında yararlandığı kaynaklara etik ilkelere uygun bir şekilde ve doğru biçimde atıf yapmalıdır.
-Çalışma hazırlanırken araştırmanın içeriğine doğrudan katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
-ETÜT Dergisi’ne yazı gönderen yazarlar, çalışmalarını aynı anda birden çok dergiye göndermemelidir.
-Yazar, değerlendirme süreci başladıktan sonra çalışmasına yazar ekleme, çıkarma veya sırasını değiştirme gibi yazar sorumluluklarının değiştirilmesini öneremez.
-Yazarlar, editörlerin gerekli görmesi hâlinde, çalışmalarına ilişkin bilgi ya da kaynak sunma sorumluluğunu yerine getirmelidir.
- Yazar, Etik Kurulu kararı gerektiren çalışmalarda, istifade edilen verilerin kullanım haklarını, araştırmayla ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını, eğer çalışma bir deney ise kullanılan deneklerin rızasının alındığını kanıtlayan belgeye sahip olmalı ve makalenin başvurusuyla birlikte bu belgeleri sisteme yüklemelidir. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar aşağıdaki gibidir.
* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
* İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
* İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
* Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
* Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
ETÜT Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar, yayın sürecine çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle dâhil edilmektedir. Derginin belirlediği hakemler, yazarlar ile doğrudan temasa geçemez. Gerektiği takdirde, çalışmayla ilgili değerlendirme ve açıklamalar yazara dergi yönetim sistemi aracılığıyla bildirilir. Bu süre zarfında, değerlendirme formları ve çalışmalara yönelik hakem yorumları veya düzeltme talepleri editör aracılığıyla yazarlara bildirilir. Bu çerçevede, ETÜT Dergisi’ne katkıda bulunmak isteyen hakemlerin aşağıdaki etik ilkere uygun hareket etmesi gerekmektedir.
- Hakemler, sadece uzmanlık alanlarıyla ilişkili çalışmaları değerlendirmek için onaylamalıdır.
- Hakemler, değerlendirmeleri tarafsızlık ve gizlilik ilkeleri çerçevesinde yürütmelidir.
-Hakemler, olası bir çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu fark ettiklerinde, çalışmanın değerlendirilmesini reddederek, editörlere bilgi sunmalıdır.
- Hakemler, değerlendirmeyi yürütürken akademik görgü kurallarını göz önünde bulundurmalıdır. Bu doğrultuda, eleştirilerini yapıcı bir üslupla yapmalı; hakaret ve kin içeren şahsi yorumlardan uzak durmalıdır.
- Hakemler, değerlendirme sürecini aşmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermeli, değerlendirmelerinin kabul veya ret sebeplerini detaylı ve yazarı ikna edecek bir şekilde ifade etmelidirler.
- Hakemler, çalışmaları değerlendirirken etik sorumlulukları göz önünde bulundurmalılar.

Yayıncının Etik Sorumlulukları
Kamu yararını gözeten ETÜT Dergisi, nitelikli akademik çalışmaları tarih alanına sunmak ve okuyucuların kaliteli yayınlarla bir araya gelmesini sağlamak amacıyla yayımlanmaktadır. Dergi, hiçbir şekilde kâr amacı gütmemektedir.
ETÜT Dergisi’nin editör kurulu; iki editör, bir editör yardımcısı, bir dil editörü ve alan editörlerinden oluşmaktadır. Editör kurulundan ayrılan kişinin boşluğu doldurularak yerine yeni bir üye görevlendirilmektedir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan ve en az doktor unvanlı, alanında uzman kişilere alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.


Etik Dışı Durumun Editöre Bildirilmesi
ETÜT Dergisi’nde editörler, yazarlar ve hakemler ile ilgili etik ilkelerle çelişen bir davranış ya da değerlendirme sürecinde etik olmayan bir durumla karşılaşılması hâlinde etut@erzurum.edu.tr adresine e-posta aracılığıyla bildirilmesi gerekir.

640px-Cc_by-nc_icon.svg.png

ETUT Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

open-access-logo.png

ithenticate-badge-rec-reverse.png