Güncel Sayı

Cilt: 9 Sayı: 3, 30.09.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Prof. Dr. Adalet HAZAR Başkent Üniversitesi
Finansal Kurumlar, Para-Bankacılık, Uluslararası Finans
Adem ŞAHİN TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Ekonomi Politik Teorisi
Prof. Dr. Ali Cüneyt ÇETİN MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1478-0955
Finans Tarihi, Zaman Serileri Analizi, Finans ve Yatırım, Muhasebe Tarihi, Finansal Ekonometri, Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe
Dr. Öğr. Üyesi Aslı MERT KARAGÖZ İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ, MESLEK YÜKSEKOKULU 0000-0002-5953-239X
Turizm, Organizasyon
Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin PALA Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu
Çevre ve İklim Finansmanı, Finansal Kurumlar, İslam Finansı, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finans ve Yatırım (Diğer)
Doç. Dr. Fatih KAYHAN İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Bankacılık ve Sigortacılık
Doç. Dr. Fatma DAVARCIOĞLU ÖZAKTAŞ Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Mikro İktisat
Finansal Öngörü ve Modelleme, Finans Tarihi, Finansal Matematik, Finansal Ekonomi, Panel Veri Analizi , Zaman Serileri Analizi, Uluslararası Finans, Finans ve Yatırım (Diğer), Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, İslami Mikrofinans, İslam Finansı, Hanehalkı Finansmanı ve Finansal Okuryazarlık, Gayrimenkul Değerleme ve Finansmanı, Finansal Risk Yönetimi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finansal Kurumlar, Finansal Ekonometri, Finans, Davranışsal Finans, Çevre ve İklim Finansmanı, Finans ve Yatırım
Prof. Dr. Güven DELİCE SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, FİNANS VE BANKACILIK BÖLÜMÜ 0000-0002-8034-8896
Uluslararası Finans, Para-Bankacılık, Davranışsal Finans, Uluslararası İktisatta Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Uluslararası Ticaret
Prof. Dr. Hatice YURTSEVER Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü
Vergi Kanunu
Kurumsal Yönetişim, Finansal Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk, Yönetim Muhasebesi, İç Kontrol, İç Denetim
Doç. Dr. Merve Büşra ENGİN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
Uluslararası İktisat, Tüketici Davranışı, Uluslararası İktisadi Kuruluşlar
Metin ATMACA Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İİBF
Muhasebe, Denetim ve Mali Sorumluluk
Uluslararası Göç, Yoksulluk Çalışmaları, Uluslararası İktisatta Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Bölgesel Ekonomi
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış (Diğer)
Dr. Öğr. Üyesi Selin ZENGİN TAŞDEMİR NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-9351-3010
İstihdam, Makro İktisat, Uygulamalı Mikro Ekonometri, Uygulamalı Makro Ekonometri, Panel Veri Analizi , Çevre Ekonomisi, Uluslararası İktisat, Mikro İktisat
Finans ve Yatırım, Bankacılık ve Sigortacılık, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi
Doç. Dr. Zehra DOĞAN ÇALIŞKAN BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-7853-1966
Ekonomi Politik Teorisi, Sanayi Ekonomisi, Kurumsal İktisat, İktisadi Düşünceler, Makroekonomik Teori, Yoksulluk Çalışmaları
Prof. Dr. İlhan EROĞLU Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 0000-0003-4711-1165
Makro İktisat (Diğer), Para-Bankacılık, Para Politikası, Makroekonomik Teori

Derginin amacı; finans, ekonomi, bankacılık, iktisat, maliye, sigortacılık ve sosyal bilimler alanlarında özgün çalışmalara dayanan makalelere yer vererek uluslararası alanda sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunmaktır.

Bu kapsamda Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi; konuyla ilgilenen bütün disiplinlerden gelecek araştırmalara açıktır. Ayrıca dergi, akademisyenlerden gelen yazıların yanı sıra araştırmacı ve uygulamacılardan gelecek yazıları da değerlendirmek arzusundadır.

Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmaları Dergisi (FESA), uluslararası hakemli bir dergidir.

Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmaları Dergisi, ekonomi, bankacılık, iktisat, maliye, sigortacılık, sosyal bilimler ve finans dallarının tüm alt disiplinlerinde hazırlanmış teorik-analitik ampirik araştırmalar ve incelemelere açık bir dergidir. 

Örnek Makale Şablonu - İndirmek için tıklayınız

Sayın Yazar/Yazarlar makalenizi örnek şablona uygun şekilde düzenleyerek sisteme ekleyiniz.


Yazım Kuralları

  1. İlk sayfada, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş, en fazla 150 sözcükten oluşan öz, 9 punto, başlıklar 10 punto olarak iki yana dayalı ve koyu olarak yazılması gerekmektedir.
  2. Makale adı, anahtar kelimeler ve jel kodların Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmeli  ve 14 punto olarak en üstte alt alta yer almalıdır.
  3. En az 3 JEL kod ve 3 anahtar kelime bulunmalıdır.
  4. Yazar ya da yazarların adı, makale başlığının sağ altına, boşluk bırakılarak, sağa dayalı, italik ve koyu 11 punto olarak yazılmalı, yazar ya da yazarların adının yanına konulacak “*” işareti ile dipnot olarak yazar ya da yazarların unvanları, çalıştıkları kurumlar, kendilerine ulaşılabilecek e-posta adresleri ile birlikte 10 punto olarak yazılmalıdır.
  5. Gönderilen çalışmaların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması zorunludur.
  6. Yazı karakteri 10 punto “Times New Roman” biçiminde olmalıdır. Metin tek satır aralıklı ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır.
  7. Sayfa yapısı “normal”, üsten 2.5 cm, alttan 2.5 cm, sağ 2.5 cm, sol 2.5 cm, girinti 1 cm olmalıdır.
  8. Makale ana başlıkları 14 punto, koyu ve tamamı büyük harf, Ara başlıklar 12 punto, koyu ve ilk harfleri büyük olmalıdır.
  9. Kaynaklar 10 punto olarak yazılmalı ve sonucun hemen ardından makalenin sonunda yer almalıdır.
  10. Göndermeler dipnotlar şeklinde değil, (APA) metin içinde ilgili yere açılacak parantezlerle yapılmalıdır. Parantez içindeki sıralama yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı, sayfa numarası ya da numaraları şeklinde olmalıdır.
  11. Kaynakçada yazar ya da yazarların soyadları büyük harflerle, ilk adları İlk harf büyük sonrakiler küçük harflerle yazılmalıdır.
  12. Kaynakçada kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.
  13. İnternet kaynaklarında yazar ismi bulunmuyorsa, bu kaynaklar, kaynakçada yazarı belirli kaynaklar sıralaması sona erdikten sonra «İnternet Kaynakları» başlığında erişim tarihleri esasına göre sıralanmalıdır.
  14. Tablo, şekil, grafik ve resim için, alıntı yapılmışsa, kaynak mutlaka belirtilmelidir. Gösterilecek kaynak, tablo, şekil, grafik ve resmin hemen altında, 10 punto, 1 satır aralıklı olarak belirtilmelidir.
  15. Tablo, şekil, grafik ve resimlerin adları, tablo, şekil, grafik ve resimlerin sınırlarını aşmayacak şekilde üstte, Times New Roman, 10 punto, kalın, 1 satır aralıklı, sözcüklerin baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır. 19. Yönerge dışı her hangi bir şekil koşulu üzerinde değerlendirme yapmak gerekiyorsa düzeltme yapılmasını isteme yetkisi Yayın Kurulu’na aittir
  16. Yayınlanması kabul edilen makaleler için yazarlardan en az birinin editörün gönderdiği yayın hakları sözleşmesini imzalaması gereklidir.
  17. Editör ve yayın kurulu, makalenin özünü değiştirmeksizin makalenin dergi yazım kurallarına uyması açısından gerekli olan değişiklikleri (yazı puntosu, yazı biçimi, sayfa no verme vb) yapabilir.
  18. Kaynakça 10 punto şeklinde çalışmanın sonunda düzenlenmelidir. Kaynakça makale metninden sonraki sayfadan başlatılmalı ve çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlamalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Örnek; 2010a, 2010b, 2010c gibi. Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar belirtilmelidir. Kaynakların yazılmasında standart APA 6 formatı kullanılmalıdır. (Örnek: Soyadı, Adının baş harfi. (Yıl), Eser Adı, Basıldığı yer: Basımevi.)
  19. Yukarıdaki özelliklerdeki yazılar ; Dergipark FESA sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ adresimiz üzerinden “Makale Gönder” kısmından sisteme üye olarak tarafımıza ulaştırılabilir ya da Zaten Üye iseniz Makale göndermek için TIKLAYINIZ
  20. İstenilen özellikleri içermeyen yazılar değerlendirilmeye alınmayacaktır.
  21. Aynı yazara ait tek yazarlı birden fazla yazı aynı sayı içerisinde yayınlanamaz.
  22. Mart-Haziran-Eylül-Aralık Dönemlerinde yılda 4 sayı olarak yayınlanmakta olan dergimizin; Makale gönderimi açıktır. Her sayı yayınlanana kadar süreci tamamlanan makalelerimiz sıraya alınmakta ve süreci tamamlanmamış makalelerimiz daha sonraki sayılarda yayımlanmak üzere bekletilmektedir
  23. APA kuralları için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:

Yayın Politikamız ve Etik Değerler

Dergimizin benimsemiş olduğu etik görev ve sorumluluklarda "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi" ve "Committee on Publication Ethics (COPE)" tarafından yayınlanan ilkeler dikkate alınmaktadır.

Dergimize sunulan çalışmalar; insandan anket, mülakat, odak grup çalışması, deney vb. yollarla veri toplanmasını ve deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılmasını öngörüyor ise başvuru öncesinde ilgili kurumun İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan Etik Kurul Onay Belgesi alınması zorunludur.



Derginin yayın politikasına ilişkin temel ilkeler şunlardır:


1. Dergide Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlanmış çalışmalara yer verilecektir.
2. Türkçe hazırlanan yazıların İngilizce özetleri de eklenecektir.
3. Yazarlar tarafından dergiye gönderilecek yazılar başka hiçbir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
4. Dergi yılda dört kez yayınlanacaktır. Editör ve ilgili kurullar gerekli gördüğü takdirde özel sayılar çıkarabilirler.
5. Derginin amacına uygun olarak, alanında uzman ve saygın akademisyenlerden oluşan bir danışma ve hakem kurulu oluşturulacaktır.
6. Derginin bilimsel işlemlerinin yürütülmesi editör tarafından üstlenilecektir. Editör yardımcıları, bu işlerin yürütülmesinde editöre yardımcı olacaktır.
7. Derginin kapak ve iç sayfa tasarımı, yayınlanması, abone işlemleri ile satış ve dağıtım işlemleri yayıncı tarafından üstlenilecektir.
8. Öncelikle; dergiye gönderilen çalışmaların, derginin uzmanlık alanına katkı düzeyi sorgulanacaktır. Bu bağlamda, kavramsal ve kuramsal açıdan yetersiz olan çalışmalar editör ve gerekli görüldüğü takdirde danışma kurulundan bir veya iki üyenin görüşleri alınmak suretiyle, hakem sürecine sokulmadan gerekçe yazılarak yazar/yazarlara iade edilebilecektir.
9. Alan araştırmalarında kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) uygulamalara eşit mesafede durulacaktır. Bu noktada uygulama ve analiz yöntemlerinin metodolojik alt yapıya ve konuya uygunlukları yanında doğru ve yerinde kullanılıp kullanılmadıkları ile gerçekten ilgili alana katkı sağlayıp sağlamadıklarına bakılacaktır.
10. Dergiye gönderilen çalışmalar editörün incelemesinden ve gerekli görüldüğü takdirde danışma kurulundan bir veya iki üyenin görüşleri alındıktan sonra çalışma konusuyla ilgili iki hakeme gönderilecektir. Hakem incelemesi sonuçlarına göre çalışmaların değerlendirilmesi sonuçlandırılacaktır. Gerekli görüldüğü takdirde (hakemlerden birinin olumlu diğerinin olumsuz görüşünün varlığı veya benzeri durumlar) editör makaleyi üçüncü bir hakeme gönderebilir.
11. Editör ile yayıncı gerekli gördükleri takdirde bazı sayıların tematik (konulu) olarak yayınlanmasına karar verebilirler.
12. Uzun vadede ve ortaya çıkacak talep durumuna bağlı olarak, çalışmaların tam metin olarak uluslararası indekslerde yayınlanması yoluna gidilebilecektir.
13. Editör ile yayıncı, dergi konusuna giren seminer, sempozyum ve panel organizasyonları yapma kararı da alabilirler.

Dergimizde makale işlem ücreti alınmamaktadır.