Turizm sektöründe yapılan araştırmalar incelendiğinde, sektörde çalışanların ağırlıklı olarak turizm eğitimi almamış kişilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Bu nedenle araştırmanın temel amacı lisans düzeyinde turizm eğitimi almış olan mezunların istihdam durumları ve bu konudaki düşüncelerinin belirlenmesidir. Bu temel amaçlar çerçevesinde araştırmada, nitel veri toplama yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde devlet ve özel üniversitelerden mezun olan turizm lisans mezunları oluşturduğundan görüşme formu çevrimiçi oluşturulmuştur. Bu doğrultuda interaktif ortamda hazırlanan çevrimiçi görüşme formu aracılığı ile 714 veri elde edilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında çözümlenmiş, betimsel analiz ve sayısal analize tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; turizm lisans mezunu katılımcıların yarısından fazlasının lisans eğitimi alınan bölümü isteyerek tercih ettiğini ve lisans mezuniyeti sonrasında yapmayı düşündüklerini, ancak mezuniyet sonrası turizm lisans mezunlarının %49,2’sinin sektörü terk ettiğini, sadece %35,6’sının turizm alanında çalıştığını ve katılımcıların büyük bir çoğunluğunun (%72,8) turizm lisans eğitimi almayı yakınlarına tavsiye etmeyi düşünmediklerini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { gastoria556416, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {3}, pages = {437 - 461}, doi = {10.32958/gastoria.556416}, title = {Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları}, key = {cite}, author = {Temizkan, Saadet Pınar and Ceviz, Coşkun and Cankül, Duran} } |
APA | Temizkan, S. P. , Ceviz, C. & Cankül, D. (2019). Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , Vol. 3 No.3 , 437-461 . DOI: 10.32958/gastoria.556416 |
MLA | Temizkan, S. P. , Ceviz, C. , Cankül, D. "Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 437-461 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/50020/556416> |
Chicago | Temizkan, S. P. , Ceviz, C. , Cankül, D. "Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 437-461 |
RIS | TY - JOUR T1 - Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları AU - Saadet PınarTemizkan, CoşkunCeviz, DuranCankül Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.556416 DO - 10.32958/gastoria.556416 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 437 EP - 461 VL - 3 IS - 3 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.556416 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.556416 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları %A Saadet Pınar Temizkan , Coşkun Ceviz , Duran Cankül %T Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 3 %R doi: 10.32958/gastoria.556416 %U 10.32958/gastoria.556416 |
ISNAD | Temizkan, Saadet Pınar , Ceviz, Coşkun , Cankül, Duran . "Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 3 (Ekim 2019): 437-461 . https://doi.org/10.32958/gastoria.556416 |
AMA | Temizkan S. P. , Ceviz C. , Cankül D. Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(3): 437-461. |
Vancouver | Temizkan S. P. , Ceviz C. , Cankül D. Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(3): 437-461. |
IEEE | S. P. Temizkan , C. Ceviz ve D. Cankül , "Turizm Eğitimi Lisans Mezunları ve İstihdam Durumları", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 3, ss. 437-461, Eki. 2019, doi:10.32958/gastoria.556416 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.