Araştırma amacı kırsal turizmin gelişmesi için bir farkındalık yaratmak ve ön lisans öğrencilerinin kırsal turizm algılarını değerlendirmektir.
Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni yapılarak, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi uygulanmıştır.
Katılımcılar kırsal turizm kavramını doğa, kültür, ekonomi ve tanıtım; Anamur’da ön plana çıkan yöresel ürünleri muz, çilek, portakal, gölevez, mantar, zeytin ve avokado; Anamur’da kırsal turizmin gelişmesi için reklam ve tanıtım, seraların kaldırılması/azaltılması, sosyal turizmin gelişmesi, mevsimsellik sorununun çözülmesi, trekking, kamp, avcılık gibi turizm türlerinin geliştirilmesi, çevrenin korunması ve ulaşım sorununun giderilmesi; Anamur’un kırsal turizmin gelişmesinde güçlü özelliklerini ise toprağın verimli olması, iklimi ve bitki örtüsü, temiz deniz ve sahile sahip olması, yöresel kültürün korunmuşluğu, tarımın devam etmesi, coğrafi konumu, doğal güzellikleri, yeterli kırsal kaynağa sahip olması ve yaylaları olarak belirtmektedirler.
Araştırma sonuçlarında öğrencilerin Anamur’da kırsal turizmin uygulanabilirliğine yönelik düşüncelerinin olumlu olduğu; ileriye yönelik yapılacak çalışmalarda toplumun her kesimi için farkındalık yaratılabilmesi için kırsal turizm olgusunun farklı toplumsal grupların algısını ölçmeye yönelik araştırmaların yapılması ve kırsal turizm bilincin arttırılabilmesi için lise ve üniversite müfredatlarında yer verilmesi önerilmektedir.
Araştırma Anamur ilçesinde turizm eğitimi alan ön lisans öğrencilerine uygulanmıştır.
Anamur’ da kırsal turizm üzerine ilk kez bir nitel çalışma özelliği taşımaktadır. Turizm programı ön lisans öğrencilerinin kırsal turizm algılamaları sektör uygulayıcılarına yol gösterecektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @konferans bildirisi { gastoria587984, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {765 - 775}, doi = {10.32958/gastoria.587984}, title = {Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma}, key = {cite}, author = {Çetinsöz, Burçin Cevdet and Altuntaş, Barış} } |
APA | Çetinsöz, B. C. & Altuntaş, B. (2019). Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 765-775 . DOI: 10.32958/gastoria.587984 |
MLA | Çetinsöz, B. C. , Altuntaş, B. "Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 765-775 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/587984> |
Chicago | Çetinsöz, B. C. , Altuntaş, B. "Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 765-775 |
RIS | TY - JOUR T1 - Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma AU - Burçin CevdetÇetinsöz, BarışAltuntaş Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.587984 DO - 10.32958/gastoria.587984 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 765 EP - 775 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.587984 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.587984 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma %A Burçin Cevdet Çetinsöz , Barış Altuntaş %T Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.587984 %U 10.32958/gastoria.587984 |
ISNAD | Çetinsöz, Burçin Cevdet , Altuntaş, Barış . "Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 765-775 . https://doi.org/10.32958/gastoria.587984 |
AMA | Çetinsöz B. C. , Altuntaş B. Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 765-775. |
Vancouver | Çetinsöz B. C. , Altuntaş B. Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 765-775. |
IEEE | B. C. Çetinsöz ve B. Altuntaş , "Ön Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizm Algılamalarına Yönelik Nitel Bir Araştırma", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 765-775, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.587984 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.