Microwave-assisted extraction
(MAE) is commonly used in recent years as an innovative approach to enhancing
the quality of extracts while decreasing the extraction time and the solvent
consumption in comparison to conventional techniques. In this study, the
influence of microwave power, solid concentration and extraction time on total
phenolic content (TPC), colour values and dielectric properties of Caucasian
whortleberry were investigated. The process variables were optimized using
response surface methodology. The highest TPC from Caucasian whortleberry was
obtained at an extraction time of 3.5 min, a solid concentration of 15% and a
microwave power of 360 W. The results showed that L* and a* values of the
extracts were highly correlated with TPC by a second-order polynomial.
Moreover, no significant difference was found in dielectric properties between
the groups.
Caucasian whortleberry microwave-assisted extraction optimization total phenolic content dielectric
Mikrodalga-destekli ektraksiyon (MAE), konvansiyonel
tekniklerle ile karşılaştırıldığında ekstraksiyon süresi ile solvent tüketimini
düşürürken, ekstrakt kalitesini arttırması nedeniyle yenilikçi bir yöntem
olarak son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada,
mikrodalga gücü, katı konsantrasyonu ve ekstraksiyon süresinin, likapa
meyvesinin toplam fenolik içeriği (TPC), renk değerleri ve dielektrik
özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Proses değişkenleri yanıt yüzey
yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Likapadan en yüksek TPC, 360 W
mikrodalga gücü, %15 katı konsantrasyonu ve 3.5 dakika ekstraksiyon süresi
koşullarında elde edilmiştir. Sonuçlara bakıldığında, ekstrakların L* ve
a* değerleri, TPC ile ikinci dereceden
polinom ile yüksek korelasyon göstermiştir. Ayrıca, grupların dielektrik
özellikleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Likapa mikrodalga-destekli ekstraksiyon optimizasyon toplam fenolik içerik dielektrik
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Diğer ID | GD17087 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |