Teas offered for sale are usually
blend of different kinds of teas. Some requirements such as consumer demands,
price, quality and bulk density reveals the need for blending of teas.
Sometimes, teas from different countries might be used in blends. In this
study, a common black tea in market was used. The tea sieved with a sieve set
(2mm, 1.4mm, 1mm, 500µm) and separated according to particle size. These were
brewed for 15, 20 and 25 minutes. The particle size and brewing times had
significant effects on diffusion. The highest extract, phenolic content and
turbidity values were determined in infusion of the smallest particle
at 25 minutes. There was no significant effect of brewing time on caffeine,
theaflavin, thearubigin, total color and %brightness values, however, the
particle size has significant (P <0.001) effect on these
parameters. Results showed that the analysed sample is a blend and it most
probably contains foreign teas.
Satışa sunulan çaylar, genellikle farklı özellikteki çayların
harmanlarıdır. Tüketici talepleri, fiyat, kalite ve volum ağırlığı gibi bazı
zorunluluklar çayların harmanlanması gerektirir. Bazen farklı ülke çayları da
harmanda yer alabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye pazarında yaygın bulunan
siyah çaylardan biri 2mm, 1.4mm, 1mm, 500µm delik çaplarına sahip elek setinde
partikül boyutlarına göre ayrılmış; 15, 20 ve 25 dakika süre ile geleneksel çay
demleme yöntemine göre demlenmiştir. Demin bazı özellikleri üzerine, partikül
boyutunun ve demleme süresinin birlikte ve ayrı ayrı önemli etkisi olmuştur (P
< 0.05, P <0.001). Nitekim, en yüksek ekstrakt verimi, toplam
fenolik madde miktarı ve bulanıklık değerleri 25 dakika süre ile demlenen en
küçük partiküllü çayda belirlenmiştir. Kafein, theaflavin (TF), thearubigin
(TR), toplam renk ve %parlaklık değeri üzerine demleme süresinin etkisi
önemsiz iken, bu değerler üzerine partikül büyüklüğünün önemli (P
<0.001) etkisi olmuştur. Sonuçlar, pazara sunulan çayın farklı kalite
özelliklerine sahip ve muhtemelen farklı menşeli ülke çaylarından
harmanlandığını da göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |