In this study, chia seed oil was
obtained in ultrasound assisted extraction technique and extraction parameters
(ultrasound power, extraction temperature and extraction time) was optimized by
using response surface method. According to the results of statistical
analysis, it was found that the model was only effective on extraction yield it
did not affect the number of peroxides and free fatty acid values. In addition,
according to experimental design used in the study, it was determined that
extraction yield, peroxide and free fatty acid value were 49.45/100 g oil, 0.33-7.33 mEqnO2/kg and 1.13-2.26%, respectively.
As a result of the optimization,
the highest oil yield was 49.45% and this value could be ensured at 75%
ultrasound power and at the temperature of 55°C for 25 minutes.
Chia omega-3 ultrasound optimization response surface method
Bu çalışmada çiya tohum yağının, ultrason destekli
ekstraksiyon sisteminde eldesi ve uygulama sırasındaki ekstraksiyon
parametrelerinin (ultrason gücü, ekstraksiyon sıcaklığı ve ekstraksiyon süresi)
cevap yüzey metodu kullanılarak optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan
istatistiksel analiz sonucuna göre, modelin sadece ekstraksiyon verimi üzerine
etkili olduğu ancak peroksit sayısı ve serbest yağ asitliği değerleri üzerinde
etkili olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan deneme desenine göre
elde edilen ekstraksiyon verimi, peroksit değeri ve serbest yağ asitliği
değerlerinin sırasıyla 36.19-49.45/100 g yağ, 0.33-7.33 mEqnO2/kg ve
%1.13-2.26 arasında değiştiği belirlenmiştir. Optimizasyon sonucunda ise en
yüksek yağ verimi olan %49.45 değerine; yaklaşık %75 ultrason gücünde, 25
dakikalık ekstraksiyon süresinde ve 55°C ekstraksiyon sıcaklığında
ulaşılabileceği tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Diğer ID | GD18013 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 3 |