BibTex RIS Kaynak Göster

Liquid Chromatography Used in Food Analysis (in Turkish)

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 01.06.1977

Öz

Meşrubatların analizleri, genellikle uzun süre ile örnek hazırlamayı gerektiren, çoğu zaman kantitatif sonuçların alınması çok zor olan analizlerdir. Günümüzde, Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi tekniği ile meşrubatlarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinin, esansların, boyar maddelerin analizleri kolaylıkla, çok kısa zamanda yapılabilir. Sıvı Kromatograf cihazının analiz olanakları gaz kromatografisinden daha fazla olup, örnek hazırlamada kolaylık sağlar. Gaz kromatografisinde örneğin su fazından, kolay ve uçucu olan organik bir çözücü fazına geçirilmesi gerekmekte, yüksek molekül ağırlıklı (uçucu olmayan) yağların ve esterlerin analizinin yapılması mümkün olmamaktadır. Öte yandın sıvı kromatograf hem uçucu olan küçük molekül ağırlıklı maddelerin aynı kolaylıkla analizini sağlar. Bu nedenle sıvı kromatografi günümüzde güvenilen ve tercih edilen bir analiz yöntemidir. Bütün bunların yanında sıvı kromatograf ile meşrubatların analizlerinde, örnek hazırlamada süzme ve gazdan artırmadan başka bir işlem gerekmemektedir. Bu ise zamandan ekonomi sağlamaktadır.  

Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi

Yıl 1977, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 01.06.1977

Öz

Meşrubatların analizleri, genellikle uzun süre ile örnek hazırlamayı gerektiren, çoğu zaman kantitatif sonuçların alınması çok zor olan analizlerdir. Günümüzde, Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi tekniği ile meşrubatlarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinin, esansların, boyar maddelerin analizleri kolaylıkla, çok kısa zamanda yapılabilir. Sıvı Kromatograf cihazının analiz olanakları gaz kromatografisinden daha fazla olup, örnek hazırlamada kolaylık sağlar. Gaz kromatografisinde örneğin su fazından, kolay ve uçucu olan organik bir çözücü fazına geçirilmesi gerekmekte, yüksek molekül ağırlıklı (uçucu olmayan) yağların ve esterlerin analizinin yapılması mümkün olmamaktadır. Öte yandın sıvı kromatograf hem uçucu olan küçük molekül ağırlıklı maddelerin aynı kolaylıkla analizini sağlar. Bu nedenle sıvı kromatografi günümüzde güvenilen ve tercih edilen bir analiz yöntemidir. Bütün bunların yanında sıvı kromatograf ile meşrubatların analizlerinde, örnek hazırlamada süzme ve gazdan artırmadan başka bir işlem gerekmemektedir. Bu ise zamandan ekonomi sağlamaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Balkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1977
Yayımlandığı Sayı Yıl 1977 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Balkan, M. . (1977). Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi. Gıda, 2(3).
AMA Balkan M. Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi. GIDA. Haziran 1977;2(3).
Chicago Balkan, Murat. “Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi”. Gıda 2, sy. 3 (Haziran 1977).
EndNote Balkan M (01 Haziran 1977) Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi. Gıda 2 3
IEEE M. . Balkan, “Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi”, GIDA, c. 2, sy. 3, 1977.
ISNAD Balkan, Murat. “Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi”. Gıda 2/3 (Haziran 1977).
JAMA Balkan M. Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi. GIDA. 1977;2.
MLA Balkan, Murat. “Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi”. Gıda, c. 2, sy. 3, 1977.
Vancouver Balkan M. Gıda Analizlerinde Sıvı Kromatografi. GIDA. 1977;2(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/