BibTex RIS Kaynak Göster

Natural Toxic Compounds in Foodstuffs (Turkish with English Abstract)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 5, - , 01.10.1984

Öz

Some of the plant and animal food products may contain naturally occurring toxic factors which may cause intoxication to man. Some of these toxic agents for plant material are trypsin inhibitors, goitrogens and gossypol. Animal toxins are powerful physiologic agents and they may cause intoxications ending with death. Toxins, such as saxitoxin in shell-fish and tetrodotoxin in some type of fishes are some of the examples. Some of these naturally occurring toxicants in food can be eliminated or decreased by various procedures such as, cooking extraction with water and genetic variations.

Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 5, - , 01.10.1984

Öz

Bitkisel ve hayvansal kaynaklı bazı gıdalar, yapılarında çeşitli doğal toksik bileşikler içermekte ve bunlar belirli koşullarda zehirlenmelere yol açmaktadırlar. Bitkisel kaynaklı gıdalardaki doğal toksik bileşiklere tripsin inhibitörleri, guvatrojenler ve gosipol örnek gösterilebilir. Hayvansal gıdalardaki doğal toksik bileşikler çok kuvvetli fizyolojik ajanlardır ve insanda ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açabilirler. Bunlara midyedeki saksitoksin ve bazı balıklardaki tetrodotoksin örnek gösterilebilir. Gıdalardaki bu toksik bileşiklerin birçoğu ısıtma, suyla ekstraksiyon gibi işlemlerle yada bitkilerde ıslah çalışmalarıyla gıdadan uzaklaştırılabilmekte veya miktarı azaltılabilmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayhan Temiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Temiz, A. . (1984). Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler. Gıda, 9(5).
AMA Temiz A. Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler. GIDA. Ekim 1984;9(5).
Chicago Temiz, Ayhan. “Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler”. Gıda 9, sy. 5 (Ekim 1984).
EndNote Temiz A (01 Ekim 1984) Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler. Gıda 9 5
IEEE A. . Temiz, “Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler”, GIDA, c. 9, sy. 5, 1984.
ISNAD Temiz, Ayhan. “Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler”. Gıda 9/5 (Ekim 1984).
JAMA Temiz A. Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler. GIDA. 1984;9.
MLA Temiz, Ayhan. “Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler”. Gıda, c. 9, sy. 5, 1984.
Vancouver Temiz A. Gıdalardaki Doğal Toksik Bileşikler. GIDA. 1984;9(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/