BibTex RIS Kaynak Göster

Some Physical and Chemical Characteristics of Persimmon Fruits Grown in Artvin-Yusufeli Valley (Turkish with English Abstract)

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 6, - , 01.12.1994

Öz

Persimmon fruit samples gathered from Erzurum city markets have been analyzed for some quality criteria. There sampled fruits are grown in Artvin-Yusufeli valley. In the work 16 astringent, 2 seedless-astringent and 3 nonastringent varieties were analyzed. Average value of the analysis results were for astringent, seedless-astringent and non-astringent fruits respectively, water 79.31; 76.30; 79.35%, brix 18.6; 20.7; 16.4%, total sugar 13.34; 16.23; 11.38%, crude fiber 1.09; 0.76; 1.05%, protein 0.60; 0.49; 0.80%, ash 0.65; 0.48; 0.86%, acidity as citric acid 0.19; 0.30; 0.19%, pH 6.03; 6.02; 6.03, ascorbic acid 20; 18; 28 mg/100 g, tannin 0.24; 0.20; 0.28 mg/100 g, number of fruit in 1000 g 7.6; 8.2; 9.0 and seed/fruit meat ratio 2.11; non; 2.35%. From the physical evaluation and chemical analysis results, it was concluded that persimmon fruit samples ought to be cleaned, sorted with for size, color, maturity and some other quality aspects, and is partially packaged before the marketing. Fruits should be stored some period for development of real maturity, texture and flavor. Suitable storage conditions and possibilities to process different kind of processed fruit goods has to be worked out.  

Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 6, - , 01.12.1994

Öz

Bu araştırmada Artvin-Yusufeli vadisinde hasat edilerek Erzurum’da piyasaya sunulan trabzonhurması materyal olarak kullanılmıştır. Materyal olarak kullanılan örneklerin 16 adedi buruk, 2 adedi buruk-çekirdeksiz, 3 adedi buruk olmayan tipten alınmıştır. Buruk,buruk-çekirdeksiz ve buruk olmayan meyve tiplerine ait ortalama değerler sırasıyla; su %79.31; 76.30; 79.35, suda çözünür kuru madde %18.6; 20.7; 16.4, toplam şeker %13.34; 16.23; 11.38; ham selüloz %1.09; 0.76; 1.05, protein %0.60; 0.49; 0.80, kül %0.56; 0.48; 0.86, sitrik asit cinsinden asitlik %0.19; 0.30; 0.19, pH 6.03; 6.02; 6.03, askorbik asit 20; 18; 28 mg/100 g, tanen 0.24; 0.20; 0.28 mg/100 g, tane/1000 g sayısı 7.6; 8.2; 9.0 ve çekirdek/meyve oranı %2.11; 2.35 olarak tespit edilmiştir. Araştırma bulgularından, Trabzonhurmasında seçme, sınıflama işleminin yapılması, depolama şartlarının tespit edilmesi ve çeşitli ürünlere işlenebilme imkanları üzerinde durulmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. İrfan Aksu Bu kişi benim

Sebahattin Nas Bu kişi benim

Hüsnü Yusuf Gökalp Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Aksu, M. İ. ., Nas, S. ., & Gökalp, H. Y. . (1994). Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda, 19(6).
AMA Aksu Mİ, Nas S, Gökalp HY. Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. GIDA. Aralık 1994;19(6).
Chicago Aksu, M. İrfan, Sebahattin Nas, ve Hüsnü Yusuf Gökalp. “Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda 19, sy. 6 (Aralık 1994).
EndNote Aksu Mİ, Nas S, Gökalp HY (01 Aralık 1994) Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Gıda 19 6
IEEE M. İ. . Aksu, S. . Nas, ve H. Y. . Gökalp, “Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri”, GIDA, c. 19, sy. 6, 1994.
ISNAD Aksu, M. İrfan vd. “Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda 19/6 (Aralık 1994).
JAMA Aksu Mİ, Nas S, Gökalp HY. Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. GIDA. 1994;19.
MLA Aksu, M. İrfan vd. “Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri”. Gıda, c. 19, sy. 6, 1994.
Vancouver Aksu Mİ, Nas S, Gökalp HY. Artvin-Yusufeli Vadisinde Yetiştirilen Trabzonhurması Meyvelerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. GIDA. 1994;19(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/