BibTex RIS Kaynak Göster

DEPOLAMA SIRASINDA TAHILLARDA MEYDANA GELEN FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER

Yıl 2012, Sayı: 12, - , 08.08.2014

Öz

Depolama sırasında durgun tahıl taneleri her canlı gibi hayati işlevlerini asgari düzeyde de olsa sürdürürler. Bu durumdaki tane solunum yapar ve bünyesindeki metabolik olaylar sonucu bazı fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişiklikler meydana gelir. Normal bir depolama süresince nem içeriği düşük olan kuru tahıl tanelerinde genellikle çok az değişiklik
olur. Buna karşılık tahılların nem içeriklerinin ve sıcaklıklarının artması ile tahıllarda bazı değişimler gözlenir. Bu değişimler sonucunda tahıllarda kızışma, küflenme, çimlenme, çürüme, tutukluk, yanma, ekşime ve alkol kokusu oluşumu gibi birçok olumsuz durum ortaya çıkar ve ciddi boyutlarda ekonomik
kayıplar oluşur.


Anahtar Kelimeler: Depolama, Tahıl, Fiziksel Değişiklik, Kimyasal Değişiklik, Nem, Sıcaklık.

Kaynakça

  • Altan, A., 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Kitabı No:13, 107 s,
  • Adana.
  • Altan, A., 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi (Yayınlanmamış Ders Notları), 150 s, Adana.
  • Bilgiçli, N., 2002. Fitik asidin beslenme açısından önemi ve fitik asit miktarı düşürülmüş gıda üretim metodları. Selçuk
  • Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (30): 79-83.
  • Cornell, H., 2003. The Chemistry and Biochemistry of Wheat, Chapter 3, Bread Making Improving Quality, Ed: S.P.
  • Cauvain, Woodhead Publishing Lim. and CRC Press LLC, Abington, Cambridge and Boca Raton, pp. 31-66.
  • H. Dizlek / Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science - Technology 12:57-57 (2012) 57
  • Döven, S., 1998. TMO Doğankent Kurutma ve Depolama Tesislerinin Kurutma, Depolama ve Aktarma
  • Düzenlerinin İncelenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Lisans Tezi, 47 s,
  • Adana.
  • Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Atatürk
  • Üniversitesi Yayınları No: 718, Dördüncü baskı, 411 s, Erzurum.
  • Gül, H. ve Özçelik, S., 2000. Hububatlarda mikrobiyal bulaşma ve bozulmalar. Gıda Dergisi, 26 (1): 33-39.
  • Hoseney, R.C., 1986. Principles of Cereal Science and Technology. American Association of Cereal Chemists, Inc. St.
  • Paul, 378 p, Minnesota.
  • Kent, N.L., 1982. Technology of Cereals. Pergamon Press, Third Edition, 221 p, U.S.A..
  • Özkaya, H. ve Kahveci, B., 1989. Önemli depo fungusları ve depolanmış hububatın biyokimyasal, fonksiyonel ve
  • kalite özellikleri üzerindeki önemleri. Gıda Dergisi, 14 (5): 275-279.
  • Özkaya, H. ve Özkaya, B., 2005. Öğütme Teknolojisi. Sim Matbaacılık Limited Şirketi, 757 s, Ankara.
  • Pomeranz, Y., 1987. Modern Cereal Science andTechnology.VCHPublishers, Inc., 486 p,Washington.
  • Rehman, Z.U., 2006. Storage effects on nutritional quality of commonly consumed cereals. Food Chemistry, 95: 53-
  • -
  • Tekeli, S.T., 1964. Hububat Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Genel Yayın No: 228, 271 s,
  • Ankara.
  • Anonim, 2002a. Tahıllar ve Baklagillerin Depolanması – Bölüm 1: Tahılların Muhafazası ile İlgili Genel Kurallar. TS
  • ISO 6322-1, Ankara.
  • Anonim, 2002b. Tahıllar ve Baklagillerin Depolanması – Bölüm 2: Uygulama Önerileri. TS 4294 ISO
  • -2, Ankara.
  • Anonim, 2003. Silolar – Tahıl Depolama – Terimler ve Tarifler. TS 12973, Ankara.
  • Ünal, S.S., 1991. Hububat Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216 s, İzmir.
Yıl 2012, Sayı: 12, - , 08.08.2014

Öz

Kaynakça

  • Altan, A., 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Kitabı No:13, 107 s,
  • Adana.
  • Altan, A., 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi (Yayınlanmamış Ders Notları), 150 s, Adana.
  • Bilgiçli, N., 2002. Fitik asidin beslenme açısından önemi ve fitik asit miktarı düşürülmüş gıda üretim metodları. Selçuk
  • Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (30): 79-83.
  • Cornell, H., 2003. The Chemistry and Biochemistry of Wheat, Chapter 3, Bread Making Improving Quality, Ed: S.P.
  • Cauvain, Woodhead Publishing Lim. and CRC Press LLC, Abington, Cambridge and Boca Raton, pp. 31-66.
  • H. Dizlek / Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science - Technology 12:57-57 (2012) 57
  • Döven, S., 1998. TMO Doğankent Kurutma ve Depolama Tesislerinin Kurutma, Depolama ve Aktarma
  • Düzenlerinin İncelenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Lisans Tezi, 47 s,
  • Adana.
  • Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Atatürk
  • Üniversitesi Yayınları No: 718, Dördüncü baskı, 411 s, Erzurum.
  • Gül, H. ve Özçelik, S., 2000. Hububatlarda mikrobiyal bulaşma ve bozulmalar. Gıda Dergisi, 26 (1): 33-39.
  • Hoseney, R.C., 1986. Principles of Cereal Science and Technology. American Association of Cereal Chemists, Inc. St.
  • Paul, 378 p, Minnesota.
  • Kent, N.L., 1982. Technology of Cereals. Pergamon Press, Third Edition, 221 p, U.S.A..
  • Özkaya, H. ve Kahveci, B., 1989. Önemli depo fungusları ve depolanmış hububatın biyokimyasal, fonksiyonel ve
  • kalite özellikleri üzerindeki önemleri. Gıda Dergisi, 14 (5): 275-279.
  • Özkaya, H. ve Özkaya, B., 2005. Öğütme Teknolojisi. Sim Matbaacılık Limited Şirketi, 757 s, Ankara.
  • Pomeranz, Y., 1987. Modern Cereal Science andTechnology.VCHPublishers, Inc., 486 p,Washington.
  • Rehman, Z.U., 2006. Storage effects on nutritional quality of commonly consumed cereals. Food Chemistry, 95: 53-
  • -
  • Tekeli, S.T., 1964. Hububat Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Genel Yayın No: 228, 271 s,
  • Ankara.
  • Anonim, 2002a. Tahıllar ve Baklagillerin Depolanması – Bölüm 1: Tahılların Muhafazası ile İlgili Genel Kurallar. TS
  • ISO 6322-1, Ankara.
  • Anonim, 2002b. Tahıllar ve Baklagillerin Depolanması – Bölüm 2: Uygulama Önerileri. TS 4294 ISO
  • -2, Ankara.
  • Anonim, 2003. Silolar – Tahıl Depolama – Terimler ve Tarifler. TS 12973, Ankara.
  • Ünal, S.S., 1991. Hububat Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216 s, İzmir.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Halef Dizlek

Yayımlanma Tarihi 8 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Dizlek, H. (2014). DEPOLAMA SIRASINDA TAHILLARDA MEYDANA GELEN FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(12).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0