Cilt: 8 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Research Article

Derleme

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-GİİBDE (Journal of Economics and Administrative Sciences-JEAS), İktisadi ve İdari Bilimler alanlarındaki Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanan; güncel ve özgün değer taşıyan; teorik, metodolojik ve uygulamaları irdeleyen araştırma makaleleri, kitap özet ve eleştirileri, kısa araştırma sonuçları, kısa yorumlar, editöre notlar ile politika önerilerini yayımlayarak ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-GİİBDE (Journal of Economics and Administrative Sciences-JEAS), Türkçe ve İngilizce olarak İktisat, İşletme, Siyaset bilimi, Kamu yönetimi, Uluslararası ilişkiler ve Maliye alanları başta olmak üzere Finans, Yönetim ve Organizasyon, Muhasebe, Sayısal Yöntemler, Yöneylem, Pazarlama, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi, Siyasi Tarih, Uluslararası Hukuk vb. alanlarında daha önce bir başka dergide yayımlanmamış, yayımlanmak üzere gönderilmemiş veya yayım için kabul edilmemiş bilimsel eserleri kapsamaktadır. Ayrıca herhangi bir bilimsel toplantıda sunulmuş olan çalışmalar yayımlanmamış olmak koşulu ile bilimsel etkinliğin adı, yeri ve tarihi dipnot olarak belirtilerek dergi kapsamında yayımlanabilmektedir. 

Eserlerinizin aşağıda belirten yazım kurallarına uygun olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Yazım Kuralları:

1- Eser Times New Roman yazı fontu ve 12 punto olmalıdır. 

2- Eserlerde en az 150, en fazla beş yüz (500) kelimeliTürkçe Özet ve en az 200, en fazla beş yüz (500) kelimelik İngilizce Abstract bölümleri bulunmalıdır.

2- Özet ve Abstract bölümlerinin altına en az üç (3) en fazla beş (5) kelimelik Anahtar Kelime - Key Words eklenmelidir.

3- Ana başlığı 12 punto, Times New Roman, tamamen büyük ve kalın olacaktır. İngilizce başlıkaynı biçimde hazırlanmalı ve Türkçe başlığın altına eklenmelidir.

4- Alt başlıklar 12 punto, kelimelerin sadece ilk harfleri büyük olmalı. Başlığın tamamı kalın harflerden oluşmalıdır.

5- Yazar (lar) ad-soyadları sağa dayalı olarak yazılmalıdır. Yazar (lar) a ait bilgiler, numaralı dipnot olarak sırasıyla çalıştıkları kurum, birim ORCID ve e-posta bilgisini şeklinde olmalıdır.

6- Eser çalışma sayfaları 17x24 cm boyutunda olmalıdır.

7- Eserin tamamı 25 sayfayı aşmamalıdır.

8- Eserler *.doc veya *.docx formatıyla sisteme yüklenmelidir. 

9- Makalede sayfa düzeni şu şekilde olmalıdır:

Tablo, Şekil Yazısı

Dipnot ve Tablo boyutu

Paragraf aralığı

Paragraf girinti

Üst kenar boşluğu

Alt kenar boşluğu

Sağ kenar boşluğu

Sol kenar boşluğu

Satır aralığı

10 punto

10 punto

6 nk

1.25 cm

3 cm

3 cm

2.5 cm

3.5 cm

1.25

10- Formüller ve denklemler Math Type ya da Word Denklem Düzenleyici kullanılarak yazılmalıdır.

11- Herhangi bir sempozyum veya kongrede sunulmuş olan çalışmalarda kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayımlanabilir. Bir araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası ilk sayfanın altında verilmelidir. Tezden üretilen çalışmalarda tez adı belirtilmelidir. 

12- Çalışmalarda sırasıyla özet, giriş, ana metnin bölümleri, sonuç ve kaynakça bölümleri mutlaka bulunmalıdır. 

13- Tablo/Şekillerin numarası ve başlığı belirtilmelidir. Tablolarda dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler ise sadece tablo içindeki alt başlıkları birbirinden ayırmak için kullanılmalıdır.
Tablo/Şekil numarası üste, tam sola dayalı olarak dik yazılmalı; tablo/şekil adı ise, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Kaynakça verilmesi gerekiyorsa tablonun altında metin içi kaynak gösterme formatında verilmelidir. 
Tablo içi metinler 10 punto, satır aralığı tek, paragraf aralığı 0 nk olmalıdır.

14- Kullanılan bütün kaynaklar makalenin sonunda Kaynakça başlığında belirtilmelidir.  

15- Yazım kurallarına uymayan makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır.

16- Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi yazım kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler, intihal denetiminden geçirilmektedir. Dergide intihal denetimi turnitin programı ile yapılmaktadır ve intihal denetiminde kabul edilebilir benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır.

Makalede Kaynak Gösterme

Dergide, kaynak gösterme konusunda APA sistemi kullanılmaktadır.   

Kitaplarda:

Metin içinde: (Goldgar, 2007: 13)

Kaynakçada: Goldgar, A. (2007), Tulipmania: Money, Honor, and Knowledge in the Dutch Golden Age, Chicago: University of Chicago Pres.

Makalelerde: 

Metin içinde: (Hamilton, 1987: 153)

Kaynakçada: Hamilton, J. (1987), “Monetary Factors in the Great Depression”, Journal of Monetary Economics, 19 (2), 145-169.

Tezlerde:

Metin İçinde: (Arıoğlu, 2007: 7)

Kaynakçada: Arıoğlu, E. (2007), Firma Büyüklüğü ile Hisse Senedi Getirileri Arasındaki İlişkinin Farklı Yöntemlerle İncelenmesi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Uygulamalı Bir Analiz, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. 


   

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi yayın süreçleri, bilimsel yöntemler ve etik ilkeler çerçevesinde geliştirilen ve üretilen bilginin, tarafsız ve yine etik ilkelere uygun şekilde değerlendirilmesi ve paylaşımını önceleyen bir sisteme dayalıdır. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği yönergesi ve uluslararası anlamda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehber ve politikalar göz önünde bulundurulduğunda, GÜİİBD, yayın süreçlerini oluşturan her bir bileşen-paydaş belirli etik sorumluluklara sahiptir.
Etik dışı bir durumla karşılaştığınızda lütfen iibfd@gmail.com adresine bilgilendirme yapınız.

YAYIN POLİTİKASI
Dergiye gönderilen çalışmalar, ilgili editör tarafından şekil ve içerik yönünden ön incelemeye alınıp, dergide kurallarına uygun olması durumunda ilgili alandaki en az iki hakeme gönderilmektedir. Hakem değerlendirilmesi çift-kör hakemlik sürecine göre yazar ve hakem bilgilerinin gizliliği esasına göre yürütülmektedir.
Hakemlerden gelen raporlara göre, makalenin aynen yayınlanmasına (kabul), ekleme veya çıkarma istenmesine (düzeltme) veya yayınlanmamasına (ret) karar verilmekte olup bu karar yazar veya yazarlara en çok 2 ay içerisinde bildirilmektedir. Düzeltme verilen makaleler yazarı veya yazarları tarafından belirtilen süre içerisinde düzeltilmedikçe yayınlanmaz. Hakem değerlendirme süreci, olumlu olan eserler yayımlanmak üzere sıraya alınmaktadır.
Makalelerdeki görüş ve bilimsel sorumluluklar yazar veya yazarlara ait olup, dergi ile hiçbir ilişkisi yoktur. Eserin yayımlanmasına karar verilmesi durumunda yazarlar yayın haklarını dergiye devretmiş olurlar. Dergide yayımlanan yazılar, dergi yönetimin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz ve başka bir yerde basılı ya da elektronik olarak tekrar yayımlanamaz. Dergiye makale gönderen yazar, bu ilkeleri kabul etmiş sayılır

ETİK İLKELER ve ETİK KURUL ONAYI
TR Dizin 2020 yılı Dergi Değerlendirme Kriterleri gereğince tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için “Etik Kurul Onayı” alınmış olmalı ve bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelenmelidir.
TR DİZİN Değerlendirme Kriterleri Madde 8’de yer alan bu değişiklik üzerine 2020 yılında başlayan etik kurul izni gerektiren çalışmalarda Etik Kurul Onayında yer alan izinle ilgili bilgilerin (etik kurul adı, tarih ve sayı numarası) makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer alması zorunlu kılınmaktadır. 2020 öncesi tamamlanmış çalışmalar için etik kurul izni gerekli değildir.
TR Dizin’in “Etik Kurul Onay” belgesi için belirlenen kriterler:
1. Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
3. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Bu doğrultuda GÜİİBD’e gönderilecek;
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen bütün araştırmalarda;
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalarda;
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda;
4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda;
5. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif araştırmalarda
etik kurula ilişkin bilgilere yöntem bölümünde yer verilmesi ayrıca araştırma ve yayın etiğine uyulması gerekmektedir.
Araştırma makaleleri dışında gönderilecek olgu sunumlarında ise;
1. Aydınlatılmış onam formunun alındığının belirtilmesi;
2. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi ve kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Derleme makaleler için Etik Kurul Onayı istenilmeyecektir.

Dergiye gönderilen çalışmalarda ilgili Etik Görev ve Sorumluluklar:
Yazar(lar)
• Yazarların hazırlamış oldukları bilimsel çalışmalar, içerdikleri fikir, içerik, yöntem ve veriler bakımından özgün olmalıdır. Mevcut bilimsel çalışmalardan kısmen ya da tamamen edinilen/yararlanılan fikir, içerik, yöntem ve veriler olması durumunda, bu durum bilimsel ve tik kurallara uygun biçimde referans verilerek/alıntı ve atıf yapılarak gerekli kaynak gösterimleri oluşturulmalıdır.
• Yazarlar, başka bir bilimsel dergide yayınlanmış, değerlendirilme süreci tamamlanarak yayınlanma aşamasında olan ya da değerlendirme aşamasında olan bilimsel çalışmalarını dergide değerlendirilmek ve yayımlanmak üzere gönderemezler.
• Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdürler.
• Yazarlar yayın değerlendirme süreçleri çerçevesinde, GÜİİBD tarafından talep edilebilecek, bilimsel çalışmalarına temel teşkil eden ham veri ya da ilave bilgileri, GÜİİBD temsilen yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdırlar.
• Yazarlar hazırlamış oldukları bilimsel çalışmada kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma ve/veya analizlere ilişkin gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeyi, değerlendirme aşaması sona ermeden GÜİİBD’ne sunmalıdırlar.
• Yazarların halihazırda yayınlanmış, değerlendirme süreci tamamlanarak erken görünüm şeklinde yayınlanan veya değerlendirme aşamasındaki bilimsel çalışmalarına ilişkin herhangi bir yanlış ya da hatanın fark edilmesi durumunda, GÜİİBD ilgili organları ile bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme iş ve işlemlerinde işbirliği yapma yükümlülüğündedir
• Değerlendirme süreci başlamış bir bilimsel çalışmaya ilişkin, yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, kişi ya da kişilerin yazarlar arasından çıkarılması gibi işlemler önerilmemelidir. Ancak, DergiPark süreç yönetimi üzerinden, bu ve benzeri talepleri içeren işlemler, ilgili talebin sorumlu yazar tarafından diğer tüm yazarların da imzalı talep ve olurlarını içerecek şekilde dergi editörüne iletilmesi durumunda dikkate alınabilecektir.
• Çalışmaya, bilimsel katkısı bulunmayan kişi ya da kişiler yazarlar arasına dâhil edilmemelidir. Bilimsel çalışmanın, planlanması, tasarımı, verilerin toplanması ve analiz edilmesi, bulguların derlenerek yayına hazırlanması aşamalarında tüm yazarların katkısının olması ve yazarların sıralamalarının bu katkılar doğrultusunda oluşturulmalıdır.

Editör(ler) ve Alan Editörleri
• GÜİİBD Editör ve Alan Editörleri yayınlanan her bilimsel çalışmadan sorumludurlar.
• GÜİİBD yayın politikası çerçevesinde, özgün ve Türkçe dili yanı sıra, bilimsel açıdan yaygın diğer yabancı dillerde ortaya konmuş bilimsel çalışmaların yayınlanması ve bilimsel çalışmaların kalitesinin arttırılmasına adına gerekli iş ve işlemlerden sorumludurlar.
• GÜİİBD iş süreçlerinin ve ayrıca bilimsel çalışma değerlendirme ve yayımlama süreçlerinin fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden sürdürülmesi ile yükümlüdürler.
• Değerlendirme süreci öncesi, esnası ve sonrasında yazar ve okuyucuların her türlü bilgi talep, geribildirimlerini dikkate alarak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirimleri gerçekleştirmek ya da gerçekleştirilmesi adına gereklilikleri yerine getirmelidirler.
• Bilimsel çalışma değerlendirme aşaması başlangıcında, ön değerlendirme sürecini yürütmeli ve çalışmanın değerlendirmeye alınıp alınmadığını en geç 10 gün içinde yazara bildirmelidirler.
• Çalışmaların ilgili alanda uzman hakemler aracılığıyla değerlendirme sürecinin eşit, adil ve zamanında tamamlanmasından sorumludurlar. Herhangi bir ek hakeme ihtiyaç duyulmadıkça, editör veya alan editörü, dergiye gönderilen makalenin en az iki harici ve bağımsız hakem tarafından değerlendirilmesini sağlarlar.
• Dergiye gönderilen çalışmaların kabulü veya reddi ile ilgili son görüş editöre aittir. Editör çalışmanın özgünlüğü ve önemi gibi hususları dikkate alarak kararını vermelidir. Hakem değerlendirme süreci sonunda, yorumlarını tarafsız ve dikkatli bir şekilde ele alarak gerekli işlemleri gerçekleştirmeli ve yazarı bilgilendirmelidirler.
• Editör veya alan editörleri tarafından dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yazar ve/veya kurum ile çıkar çatışmasının olduğunu tespit etmesi halinde, çalışma yayın/değerlendirme sürecinden çekilmelidir.
• Dergiye gönderilen çalışmaların kabulü için yazarlara dergideki herhangi bir makaleye veya başka bir çalışmaya atıf yapması konusunda telkinde bulunmamalıdırlar.
• Dergiye gönderilen çalışmalar, editör veya alan editörleri tarafından çalışmanın yazar(lar)ı, hakemleri, alan editörleri ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir. Dergiye gönderilen tüm makalelerin gizliliği, ilgili taraflarla iletişimler ve hakemlerin kimlik bilgileri editör ve alan editörü tarafından korunmalıdır.

Hakem(ler)
• Yalnızca uzmanlık alanları ile doğrudan ilgili bilimsel çalışmaların değerlendirmesini kabul etmelidirler.
• Değerlendirme süreci boyunca yazarlar ile doğrudan iletişime geçemezler.
• Sürece ilişkin tüm değerlendirme ve yorumlarını, DergiPark- Dergi Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirilmelidirler.
• Değerlendirmelerini tarafsızlık ve gizlilik içerisinde, bilimsel ve nesnel bir bakış açısı ile, milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermeksizin gerçekleştirmelidirler.
• Değerlendirme süreci başında veya süresinde çıkar çatışması durumunda değerlendirme talebini reddetmeli ve ivedilikle editör/ alan editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesine riayet ederek çalışmaları değerlendirmelidirler. Editör veya alan editörleri dışındaki kişilere çalışmaları gösterilmemeli ve başkalarıyla çalışma hakkında tartışma yapılmamalıdır.
• Değerlendirmeye ilişkin yorumları, düşmanca ve kişisel olarak yorumlanabilecek, iftira ve hakaret olarak algılanabilecek ifadelerden kaçınarak, yapıcı, nazik ve bilimsel bir dille ortaya koymalıdırlar.
• Değerlendirmeyi üstlendikleri bilimsel çalışmaya ilişkin değerlendirmelerini, sürece sekte vurmayacak şekilde, alan editörünün belirlediği zaman diliminde gerçekleştirmelidirler.
• Değerlendirme süreci sonunda ilgili bilimsel çalışmaya ilişkin tüm belge ve dokümanları bir başka bilimsel çalışmada kullanılmaması ya da bir başka bilimsel çalışmanın temelini teşkil etmemesi adına imha etmelidirler. 

Kişisel Verilerin Korunması
• GÜİİBD, değerlendirilen bilimsel çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışma reddedilir.
• GÜİİBD alan editörleri, hakemler, yazarlar ve okuyucuların kişisel verilerini korumakla yükümlüdürler.
• GÜİİBD, değerlendirilen bilimsel çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür.
• GÜİİBD bilimsel çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Olası Suiistimal ve Görevi Kötüye Kullanmaya Karşı Önlem
GÜİİBD olası suiistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı her türlü önlemi almak ve gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür;

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-GİİBDE (Journal of Economics and Administrative Sciences-JEAS), eser gönderim, süreç ve yayım süreçlerde hiçbir ücret talep etmemektedir.

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi