Derleme

Reklam Üretim Süreci Bağlamında Yapay Zekâ ve Yaratıcı Düşünce: Bibliyometrik Bir Analiz

Sayı: 17 28 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

Reklam Üretim Süreci Bağlamında Yapay Zekâ ve Yaratıcı Düşünce: Bibliyometrik Bir Analiz

Öz

Endüstrinin yeni devrimi olarak nitelendirilebilecek yapay zekânın, reklam ve yaratıcı düşünce ile olan ilişkisi, bu ilişkinin akademik boyutunun ortaya konması bu çalışmanın ana amacını oluşturmaktadır. Bibliyometrik analiz tekniği kullanılarak yapılan araştırmada, Web of Science veri tabanından elde edilen veri setleri Wosviever programıyla analiz edilmiştir. 2014-2024 yılları arasında yayınlanmış konu ile ilgili toplam 15 makalenin bulunduğu, en fazla çalışmanın 2022 yılında yapıldığı tespit edilmiştir. Yayınların ülkeler bağlamında “ağ haritası “incelendiğinde en çok atıf alan ülkeler sırasıyla Kanada (97), USA (85), İngiltere (81), Avustralya (72); konu bağlamında en fazla makale yayınlayan ve atıf alan dergi ise Journal of Advertising’dir. En sık kullanılan anahtar kelimeler, gerçekleşme ve bağlantı sayısı incelendiğinde sırasıyla; artificial intelligence (yapay zekâ), advertising (reklamcılık), machine learning (makine öğrenimi), advertising creativity (reklam yaratıcılığı)’dır. Elde edilen bulgular neticesinde konuya ilişkin çalışmaların sınırlı sayıda olduğu tespit edilmiş, kavramlar arası ilişkiler, kavramların ülke ve yayın bağlamları da ortaya konmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar, akademisyenler ve sektör uzmanları için yeni çalışma alanları açmış ve yapay zekânın, yaratıcı üretim sürecinin farklı konu başlıkları altında incelenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Argan, M., Dinç, H., Kaya, S., & Tokay Argan, M. (2023). Artificial intelligence (ai) in advertising: understanding and schematizing the behaviors of social media users. Advances in Distributed Computing and Artificial Intelligence Journal, 11(3), 331-348.
  2. Atalay, M. & Çelik, E. (2017). Büyük veri analizinde yapay zeka ve makine öğrenmesi uygulamaları, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(22), 155-172.
  3. Aydın, İ. & Değirmenci, C. (2018). Yapay zekâ. Girdap Yayınları.
  4. Bini, S. A. (2018). Artificial intelligence, machine learning, deep learning, and cognitive computing: what do these terms mean and how will they impact health care? The Journal of Arthroplasty, 33(8), 2358-2361.
  5. Broadus, R.N. (1987). Toward a definition of “bibliometrics”. Scientometrics, 12(5-6), 373-379.
  6. Cautela C., Mortati M., Dell’Era C., & Gastaldi L. (2019). The impact of artificial ıntelligence on design thinking practic.: Insights from the Ecosystem of Startups, Strategic Design Research Journal, 12(1), 114–13.
  7. Churcher, P. R. (1991). The impact of artificial intelligence in leisure. AI & Society, 5(2), 147-155.
  8. Cobo, M. J., Lopez Herrera, A.G., Herrera- Viedma, E., & Herrera, F. (2012). SciMAT: A new science mapping analysis software tool. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 63(8), 1609-1630.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Derleme

Erken Görünüm Tarihi

22 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

24 Eylül 2024

Kabul Tarihi

21 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Köse, G., Geçit, E., & Yeygel Çakır, S. (2024). Reklam Üretim Süreci Bağlamında Yapay Zekâ ve Yaratıcı Düşünce: Bibliyometrik Bir Analiz. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 281-305. https://doi.org/10.21733/ibad.1555574

Cited By