Bu çalışmanın amacı işyerinde psikolojik şiddet ile iş tatmini ilişkisini, işe yabancılaşma ilişkisini ve işten ayrılma niyeti ilişkisini incelemektir. Bu yönüyle çalışmanın literatürdeki boşluğu doldurması beklenmektedir. Çalışma Trabzon ve Gümüşhane’de 194 çalışan üzerinde anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ve hipotezleri test etmek için regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları teori ve beklentilerle uyumlu bir şekilde, işyerinde uygulanan psikolojik şiddet ile iş tatmini arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki tespit edildiğini göstermektedir. Çalışma sonuçları ayrıca psikolojik şiddet ile işe yabancılaşma ve işten ayrılma niyeti ile arasında ise istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki tespit edildiğini göstermektedir. Çalışmada iş tatmini ile işe yabancılaşma arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yapısal eşitlik modeli sonuçları psikolojik şiddetin davranışlarının iş tatmini ile olan ilişkisinde işe yabancılaşmanın aracı bir değişken olduğu bulgusuna işaret etmektedir. Bulgular yöneticilerin psikolojik şiddete maruz kalmanın ortaya çıkaracağı olumsuz sonuçlarını göz önüne alarak, işyerinde psikolojik şiddetin oluşumunu engelleme çabası içerisinde olmaları gerektiğini göstermektedir.
İşyerinde Psikolojik Şiddet İşten Ayrılma Niyeti İş tatmini İşe Yabancılaşma Yapısal Eşitlik Modeli
This study aims to examine the relationship between mobbing (psychological violence) at the workplace and job satisfaction, job alienation and intention to quit. In this respect, the study is expected to fill the gap in the literature. The study was conducted with 194 employees through the survey method in Trabzon and Gümüşhane. In the study, exploratory and confirmatory factor analysis was used and to test the hypotheses, regression analysis was used.The results of the analysis indicate that a statistically significant negative correlation was found between the psychological violence applied at the workplace and job satisfaction in line with the theory and expectations.
This study aims to examine the relationship between mobbing at the workplace and job satisfaction, job alienation and intention to quit. In this respect, it is expected this study to fill the gap in the literature. The study was conducted with 194 employees in Trabzon and Gümüşhane through the survey method. In the study, exploratory and confirmatory factor analysis was used, and to test the hypotheses, regression analysis was used. The results of the analysis indicate that in line with the theory and expectations, a statistically significant negative correlation was determined between the mobbing in the workplace and job satisfaction.
The study results also show that there is a statistically significant positive relationship between mobbing (psychological violence) and job alienation and intention to quit. In the study, it was found that there is a negative relationship between job satisfaction and job alienation. The results of the structural equation model indicate the finding that job alienation is a mediating variable in the relationship of psychological violence behaviors with job satisfaction. Findings show that administrators should put in effort to prevent the occurrence of psychological violence at the workplace, considering the negative consequences that will occur after being exposed to psychological violence.
Workplace Psychological Violence Intent to Quit Job Satisfaction Work Alienation Structural Equation Model
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 21 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi / IBAD Journal of Social Sciences