Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 31.05.2024

Yıl: 2024

Dergi; iletişim, medya, sinema, halkla ilişkiler, reklamcılık, görsel iletişim tasarımı ve yeni medya ürünlerinin üretildikleri coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik, tarihsel verileri ile ilişkilendirerek, bağlamsal, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası bir anlayışla kavranmasını sağlayan kuramsal ve uygulamaya yönelik akademik çalışmaları yayınlamak üzere tasarlanmış hakemli, elektronik, uluslararası bir dergi olmayı amaçlamaktadır.


Hedefi, iletişim bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler ve sanat dalları arasında köprü kurarak, geleneksel ve yeni medya, sinema, halkla ilişkiler, reklamcılık, görsel iletişim tasarımı alanlarının kuramsal ve pratiğe yönelik bilgi birikimi ve gelişiminin, farklı sosyal ekonomik gruplar, kimlikler, sosyal, siyasal, teknolojik ve kültürel dinamiklerle ilişkilendirilerek anlaşılmasını, tartışılmasını sağlayacak bir platform oluşturmaktır. 

  • 2023 yılında ilk sayısının yayımlanması planlanan dergi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez, uluslararası, hakemli, elektronik bir dergidir. Dergi gerekli hallerde özel sayılar çıkarabilecektir.
  • Dergi öncelikle Tübitak-Ulakbim TR İletişim veri tabanında dizinlemeyi hedef almaktadır.
  • Dergide aşağıda belirtilen özellikleri taşıyan yazılar yayınlanabilir:
    Derleme: Belli bir konuda yakın zamana kadar yapılmış bilimsel çalışmaların kaynak olarak kullanıldığı kapsamlı çalışmalar.
    Araştırma Makalesi: Özgün araştırmaları tanıtan ve sonuçlarını sunan bilimsel formatta yazılmış makaleler.
    Kitap, sanatsal, akademik faaliyet ve proje incelemesi: Derginin hedef aldığı konu ve alanlarda yeni çıkmış kitapları, sanatsal ve akademik faaliyetleri tanıtmaya, incelemeye, eleştirmeye ve bu faaliyetler üzerinden alana katkı sağlamaya yönelik bilimsel formatta yazılmış yazılar.
    Editöre Mektup: Dergide yayınlanmış yazılar ile ilgili yorum, eleştiri ve düzeltmeler.
    Çeviri: İletişim alanıyla ilgili bilimsel dergilerde yeni çıkan ve alan açısından önemli çalışmaların çevirilerini içeren yazılar. (Çeviri yazılarının orijinal makalenin bir örneği ve izin yazısıyla birlikte gönderilmesi gerekir.)

  • IMCS Dergisine gönderilen makale, kaynakça, dipnot dahil 8000 kelimeyi aşmamalıdır.
  • Makaleler Word formatında, Times New Roman karakterinde, 1 satır aralığında, metin 12 punto, dipnotlar 10 punto ve kenara dayalı olmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
  • Yazar veya yazarlara ait bilgiler yüklenen makalenin ana metni içinde yer almamalıdır. Yazar bilgileri ayrı bir dosyada ad, soyadı, akademik unvan, çalıştığı kurum, e-posta adresi, Orcid üyelik numarası eklenerek yüklenmelidir.
  • Başlık: İngilizce ve Türkçe başlıklar ilgili dilde yer alan özün üzerinde ortaya hizalı, 14 punto ve bold olmalıdır.
  • Öz: 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce olmalıdır. Özetlerin altında ilgili dilde 5 adet anahtar kelime yazılmalıdır.
  • Bölüm Başlık ve Bölüm Alt Başlıkları: Bölüm ve Bölüm Alt Başlıkları sağa dayalı 12 punto ve bold olmalıdır. Başlıklar 1., 1.1, .1.1., 2., 2.1, 2.1.1. şeklinde ilerlemelidir.
  • Tablo ve Şekiller: Makalede yer alan tablo, şekil, grafik vb. görsellerin numara ve açıklamaları ilgili görselin üzerinde açıklamaları ise görselin aşağısında yer almalıdır. Tablo içinde yer alan metinler 10 punto, tek satır aralığında ve paragraf aralığı 0 nk olmalıdır.
  • Referans ve Kaynakça: IMCS Dergisi’ne yüklenen makalelerin alıntı ve kaynakça yazım kuralları APA 7 formatı kabul edilmektedir.

Yazar Rehberi

  • Benzerlik raporu: Çalışmaların tüm sorumluluğu yazar/yazarlarına ait olup, intihal içermemelidir. Turnitin veya iThenticate programlarından alınan intihal raporu, çalışma ile birlikte “Makale Dosyaları”ndan dosya türü “Ek Dosya” olarak sisteme yüklenmelidir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin ya da iThenticate intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) en fazla %10 olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan veya Turnitin / iThenticate raporu olmayan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir. Gereken durumlarda dergi yönetimi makaleyi intihal denetiminden geçirebilir. İlgili kriterlerin sağlanmadığı makaleler “yazara düzeltme için geri gönderilebilir” ya da “yazara iade edilebilir”.
    Sorumluluk: Yazar/yazarlar, bir makale önerdiğinde bu çalışmanın daha önce yayınlanmadığını, yayınlanmak üzere kabul edilmediğini ve halen başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmadığını kabul etmiş sayılır. Yayınlanması amacıyla gönderilen makalelerin tüm sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir. Yazarlar, hazırlamış oldukları içeriklerin tüm hukuki boyutundan sorumludur. Dergiye makale gönderen yazar adayları; evrensel akademik etik ilkelerine uyduklarını, çalışmada fikri mülkiyet hakkı olan kişilere çalışmada yer verdiklerini veya yazılı izin aldıklarını, çalışmaları hakkında editör kuruluna gerekli bilgileri sunduklarını kabul etmiş sayılırlar.
    Çıkar çatışması ve Katkı oranını beyanı: Makalenin ortaya çıkmasında yazarlar arasında ya da varsa başkaca hak sahipleri arasında çıkar çatışması durumunu ve çalışmaya katkı oranını beyan eden formun ek dosya şeklinde yüklenmesi zorunludur. Çalışma için alınan bütün mali destek kaynakları açıkça belirtilmelidir.
    Telif ve İzinler: Yazar/yazarlar, çalışmalarını yayınlanmak üzere göndermekle, telif haklarını, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi, İnterdisipiner Medya ve İletişim Çalışmaları Dergisi’ne devretmiş sayılırlar. Yayınlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir ve kaynak gösterilmeden aktarılamaz. Çalışma bir çeviri ise çalışmayı yapan yazar/yazarlardan, çevrilen metnin orijinalinin yayınlandığı yayımcı kuruluştan yayımlanmasına izin verildiğine dair belge istenir. Bu belge, çalışmanın orjinal dildeki metni ile birlikte sisteme ek dosya olarak yüklenir. Yazar/ yazarlar Telif Hakkı Devir Formu’nu imzalayarak sisteme yüklemekle mükelleftirler.
    Etik Kurul Onayı: TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri kapsamında 2020 yılında yapılan değişiklik ile Etik Kurul Onay Belgesi gerekli tutulmuştur. TR dizin tarafından yapılan açıklamada:
    “Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”.
    Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalandığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir” denilmektedir. Bu açıklamalar çerçevesinde 2020 yılı ve sonrasında etik kurul izni gereken ve bunu sağlamayan makaleler yayınlanmayacaktır.

  • İnterdisipliner Medya ve İletişim Çalışmaları Dergisi, yayıncılıkta bilimsel bütünlüğe değer veren ve gerçek yazarların katkı sunmasına önem veren bir dergidir. Yazarlar arasında gerçek olmayan yazar dağılımı gibi manipülatif uygulamalara karşı bir duruş geliştirmiştir. Bu nedenle, başvuru aşamasında makaledeki her yazarın detaylı katkısını belirten bir form doldurması istenir.
  • Bu dergi, araştırma sonuçlarının bir kısmının yayınlanmasına tolerans göstermez. Makalenin kendisi veya kısmi sonuçların başka dergilerde yayınlanması yoluyla, haksız parçalanmayı veya "makalelerin seri üretimini" gösteren herhangi bir çalışma en başından reddedilecektir.
  • Dergiye gönderilen yazılar başka yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
  • Dergide; alandaki teorik ve kavramsal gelişime katkı sağlayacak, özgün nitelik taşıyan, bilimsel yayın ilkelerine uygun derleme, araştırma makalesi, forum, kitap, film, televizyon programı, festival, sanat sunumu gibi iletişim ürünleriyle ilgili kısa tanıtım ve eleştiri yazıları, ulusal/uluslararası etkinlik değerlendirme yazıları kabul edilecektir.
  • Daha önce akademik alanda ulusal ya da uluslararası nitelikli bilimsel toplantı, kongre, konferans veya sempozyumda sunulmuş olan bildiriler, başka bir dergi ya da yayında yayınlanmamış olması ve makale formatına ve içeriğine dönüştürülmesi koşulu ile kabul edilebilir ve hakem sürecine alınır.
  • Çalışma daha önce tebliğ edilmiş ise etkinliğin adı, tarihi, yeri, çalışma tezden üretilmiş ise tez başlığı, yılı, kurumu, danışman bilgileri, varsa çalışmaya destek sağlayan kurum/kuruluş bilgileri belirtilir.
  • Yayımlanan çalışmalara telif ücreti ödenmez ve eser sahibi olarak yazar(lar) ulusal ve uluslararası akademik bilgi paylaşımını desteklemek amacıyla çalışmalarının tam metin olarak elektronik veri tabanlarında yer almalarını onaylarlar.
  • Yazarlardan yayın ücreti talep edilmez.
  • Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazıların, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlanması da dâhil olmak üzere tüm yayın hakları Yaşar Üniversitesi’ne aittir. Yazarlar, Yayın Kurulunca yayınlanmasına karar verilen yazılarına ilişkin işleme, çoğaltma, yayma ve kamuya iletim haklarını üniversiteye devretmiş sayılırlar.
  • Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.

IMCS açık erişim bir dergi olup yazarlardan herhangi bir yayın ücreti talep edilmemektedir.