Cilt: 8 Sayı: 15, 31.12.2021

Yıl: 2021

İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesindeki uluslararası bir dergi olan Intermedia International E-Journal, 2014 yılından beri İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü tarafından, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere, yılda iki kez internet üzerinden ücretsiz bir şekilde yayımlanmaktadır.

Dergimiz, iletişim alanında çalışan farklı disiplinlerden akademisyenler ile halihazırda iletişim disiplininde çalışan akademisyenler arasında bir bağlantı oluşturmayı amaçlayan uluslararası hakemli bir e-dergidir. Dergimizin danışma kurulu, farklı üniversitelerden alanında önde gelen akademisyenlerden oluşmaktadır. Dergide yayımlanacak makaleler bir değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan makalelerdir.

Intermedia International E-Journal, iletişim alanında çalışan farklı disiplinlerden akademisyenler ile halihazırda iletişim disiplininde çalışan akademisyenler arasında bir bağlantı oluşturmayı amaçlayan uluslararası hakemli bir e-dergidir.

Yazım Kuralları

Belirtilen düzeltmeleri verilen süre içerisinde tamamlamayan ve ek süre talebinde bulunmayan makaleler iade edilecektir.

Intermedia International E-Journal taslak metinini indirmek için tıklayınız.

1. Aksi belirtilmedikçe, gönderilen çalışmayla ilgili tüm yazışmalar Dergipark sistemine makalenin yüklendiği profil üzerinden gerçekleştirilmektedir. Makale sisteme yüklenmeden önce yazım kuralları dikkatlice kontrol edilmeli, eksiksiz olarak dergiye Dergipark Sistemi üzerinden gönderilmelidir.

2. Yazarlar, yükledikleri dosyalara yönelik ön kontrol aşamasında kendilerinden istenilen değişiklikleri 15 gün içerisinde tamamlayıp sisteme yüklemedikleri takdirde gönderilen çalışmaların düzenleme aşamasına geçmeden reddedileceğini bilir.

3. Yazarlara ilişkin hiçbir bilgi (ADI SOYADI, ÜNVANI, KURUMU, E-POSTA ADRESİ, ORCID NO); (Sadece ETİK KURUL ADI, KARAR NUMARASI ve TARİH BİLGİSİNE YÖNTEMİN GİRİŞİNDE YER VERİLMELİDİR) ve VARSA PROJE NUMARASI, DESTEKLEYEN KURUM ve PROJE ADI; BİRDEN FAZLA YAZARLI ÇALIŞMALARDA YAZARLARIN ÇALIŞMAYA KATKI DÜZEYLERİ (çalışma konusunu belirleme, araştırma deseni, veri toplama, verilerin analizi ve çalışmanın raporlanması görevlerinden hangi görevlerde yer aldıkları); ÇIKAR ÇATIŞMASI OLUP OLMADIĞI BEYANI ve VARSA TEŞEKKÜR EDİLEN KİŞİ YA DA KURUM ADLARI makalenin yazıldığı “Tam Metin” dosyasında yer almamalıdır. Bu bilgilere Yazar Bilgileri başlıklı dosyada yer verilmelidir. Yazar Bilgileri başlıklı Word dosyasını “Ek dosya yükle” yazan butona tıklayarak DergiPark sistemine yükleyiniz.

4. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

5. Makalenin başlığı, makalenin içeriğine uygun ve anlaşılır olmalıdır. Makale MS Word formatında gönderilmelidir.

6. Makaleler için sırasıyla Türkçe – İngilizce/ İngilizce-Türkçe başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, Extended Abstract (İngilizce olarak 750-1000 kelime arasında olmalıdır), Key Words yer almalıdır. Makalenin ana metninde Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar ve varsa Ekler bulunmalıdır. Çalışmalar, özet ve kaynakça dâhil 9.000 kelimeyi geçmemelidir.

7. İlk sayfada çalışma başlığı ortalanmalı ve büyük harflerle kalın ve Calibri ile 14 punto yazılmalıdır. Çalışmanın ana başlığı altında makalenin diğer dilde yazılmış başlığı (Türkçe/İngilizce), Calibri ile 12 punto, italik ve ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

8. Makale başlığına dipnot düşülerek makalenin türü Calibri ile 9 punto olarak yazılmalıdır.

9. Başlıkların altına 150-250 kelimelik özet ve en az üç en fazla beş kelime olacak şekilde anahtar kelimeler Calibri ile 9 punto büyüklüğünde, ilk harfleri büyük ve ilk satır girdisi 1,25 cm içeriden olacak şekilde italik olarak yazılmalıdır. Özet içerisinde amaç, yöntem ve elde edilen sonuca kısaca yer verilmelidir.

10. Genişletilmiş İngilizce özet birden fazla paragraftan oluşuyorsa, ilk paragrafın satır girdisi olmamalıdır. Sonraki paragrafların ilk satır girdisi 1,25 cm içeriden başlamalıdır.

11. İngilizce olarak hazırlanmış çalışmalar için genişletilmiş İngilizce özete gerek yoktur. 150-250 kelime arasında İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde hazırlanmış özet çalışmaya eklenmelidir.

12. Başlıklar, özetler ve anahtar kelimeler yazıldıktan sonra, ‘Giriş’ ile başlamalıdır. GİRİŞ başlığı kalın olarak yazılmalıdır. Girişten itibaren; grafikler ve tablolar dışında metnin tüm bölümleri iki yana hizalanmalı ve paragraf girintisinden 1 cm boşluklu ve 10 punto boyutunda yazılmalıdır.

13. Metin A4 formatında yazılmalı, paragraf alanı 0nk, 1,1 satır aralığı ve 10 punto büyüklüğünde Calibri ile yazılmalıdır. Gerekirse, dipnotlar 9 punto büyüklüğünde yazılabilir. Her paragraftan sonra 1 satır boşluk bırakılmalıdır. Sayfa düzeni, üstten ve alttan 3,5 cm, soldan ve sağdan 2,5 cm olacak biçimde hizalanmalıdır.

14. Doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmelidir; 5 satırdan kısa alıntılar metin içinde, uzun alıntılar blok halinde, 1 satır aralığıyla ve metnin içine soldan ve sağdan girintili şekilde yerleştirilmelidir.

15. Bölüm başlığı ve alt başlık sola hizalı olarak bırakılmalıdır. Bölüm başlıkları 1, 2, 3 vb. olarak numaralandırılmalıdır. Formüller ve denklemler çalışmanın başından itibaren numaralandırılmalıdır; formül ve denklem sayıları parantez içinde ve sağa hizalanmalıdır. Tablolar, grafikler ve şekiller başından sonuna kadar numaralandırılmalıdır (Tablo 1 :, Grafik 1 :, vb.) İki nokta üst üste işaretinden sonra, ilk harf büyük ve metin kalın olmalıdır. Tabloların, grafiklerin ve şekillerin başlıkları üstte ve ortada olmalıdır. Tablolar, grafikler veya şekiller alıntılanıyorsa, kaynak sağ altta 9 punto ile belirtilmelidir. Tablolar renklendirilmemelidir. Dipnot ve kaynaklar derginin web sitesinde yazılı kurallara uygun olmalıdır.

16. Başlık ile ilk paragraf arasına boşluk bırakılmamalıdır. Başlık sonrasındaki ilk paragrafa “ilk satır girdisi” verilmemelidir. Sonraki paragraflarda ilk satır girdisi 1,25 cm olarak ayarlanmalıdır.

17. Sayfalara numara verilmemelidir.

18. Metinlerdeki referanslar ve alıntılar APA 6.0 formatında hazırlanmalıdır.

19. Metin içi kaynak gösterme (Aktaş, 2017, s. 50), (Biolcati & Passini, 2018, s. 34), (Bolter, MacIntyre, Gandy, & Schweitzer, 2006, s. 34) şeklinde ifade edilmelidir.

20. Kaynakça yeni bir sayfada başlamalıdır. Kaynakça ifadesi kalın olarak büyük harflerle yazılmalıdır. Kaynaklarda satır aralığı önce 0nk sonra 8nk olarak şekilde ayarlanmalıdır. Metin içinde yer almayan kaynaklar, kaynakçaya eklenmemelidir. Kaynakçada, yer alan eserlerin bilgileri eksiksiz bir şekilde eklenmelidir. Çalışmayla ilgili varsa ekler, kaynakçadan sonra yeni bir sayfadan başlayarak eklenmelidir.

21. Makaleler dergiye gönderilirken başvuru aşamasında İntihal Raporu sisteme yüklenmelidir. Makalenin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için iThenticate, Turnitin ya da başka bir program tarafından alınan intihal   raporunda benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır. Gereken durumlarda dergi yönetimi makaleyi intihal denetiminden geçirebilir. İlgili kriterlerin sağlanmadığı makaleler “yazara düzeltme için geri gönderilebilir” ya da “yazara iade edilebilir”. Düzeltme için geri gönderilen makaleler 15 gün içerisinde düzeltildikten sonra sisteme yüklenmelidir.

INTERMEDIA INTERNATIONAL E-JOURNAL Yayın Politikaları

Bu rehberin Dergiye çalışma gönderecek olan bütün araştırmacılarımız tarafından dikkatle incelenmesi gerekmektedir.
Bu politikalar hazırlanırken yararlanılan kaynaklar rehberin sonunda belirtilmiştir.


AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI
Intermedia International E-journal, bilimsel çalışmaların ilerletilebilmesi için bilgiye kolay ulaşılabilir olması gerektiğinin bilincinde bir dergi olarak, Budapeşte Açık Erişim Bildirgesinde yer alan, hakemli dergi literatürünün açık erişimli olması girişimini destekler ve yayınlanan tüm yazıları herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda ücretsiz olarak sunar. Bu bildirgede açık erişim, “bilimsel literatürün İnternet aracılığıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması” anlamında kullanılmıştır. Bilimin ilerlemesinde bilgi paylaşımının rolü düşünüldüğünde, açık erişim, araştırmacılar ve okuyucular için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple bu dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece, kullanılabilir. Yazarlardan veya yayıncılardan izin alınması gerekmez. Bu dergideki makalelere arama motorları, web siteleri, bloglar ve diğer dijital platformlar arasında ulaşılabilir.
12 Eylül 2012 tarihinde kabul edilen, yayın kurulumuzun da benimsediği bu açık erişim politikalarına http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation adresinden ulaşılabilir.
Derginin yayıncısı olan İstanbul Ticaret Üniversitesi elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir abonelik bedeli, yayın ücreti ya da benzeri bir ödeme talep etmemektedir.


Creative Commons
Creative Commons lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansıdır. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisansını kullanır.
DERGİmiz, yayınlanan tüm yazılar için "Creative Commons Attribution License (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International CC BY-NC-ND)" lisansını uygun bulmaktadır.
Bu lisans, diğer yazarların, ticari olmayan amaçla ve eserinize atıfta bulunmak şartıyla, eserinizi kendi eserlerinde kullanmasına izin verir.
Açık erişim, disiplinler arası gelişimi pekiştiren ve farklı disiplinler arasında işbirliğini teşvik eden bir yaklaşımdır. Bu nedenle DERGİ, makalelerine daha fazla erişim ve daha şeffaf bir inceleme süreci sunarak kendi alanına katkıda bulunmaktadır.

ETİK POLİTİKASI
Bilimsel bir çalışma ortaya koyan tüm paydaşların (yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu), bilimin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı sağlaması hedeflenir. Bu hedef gereğince hazırlanan bilimsel çalışmalarda bilimsel etik ilkelere uygunluk önemlidir.
Bu etik ilkeler, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönerge esas alınarak tarafımızca kabul edilmiştir ve paydaşlar tarafından da benimsenmesi önerilerek, bir kısmı ile aşağıda sunulmuştur.


Yazarların Etik Sorumlulukları
Çalışmayla ilişkili verilerin doğruluğundan emin olmak, araştırmasına ilişkin kayıtlarını düzenli tutmak ve olası bir talep üzerine bu verilere erişim verebilmek.
Gönderdiği makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak.
Sunduğu içerik yayınlanmış veya sunulan içerikle eşleşirse, bu çakışmayı kabul etmek ve alıntı yapmak, gerektiğinde editöre, çalışmasıyla ilgili benzer içeriğe sahip olabilecek herhangi bir çalışma varsa bunun bir kopyasını sunmak, başka kaynaklardan herhangi bir içeriği çoğaltmak ya da kullanmak için izin almak, atıf göstermek.
İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, NIH Laboratuar Hayvanlarının Kullanımına İlişkin Politika, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi) gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek. Çalışmasına dair ilgili etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Gereç ve Yöntem” kısmında belirtmek.
Herhangi bir çıkar çatışması durumunda, makalesiyle ilgili etik bir ihlal tespit ettiğinde bunu editör ve yayıncı ile paylaşmak, hata beyanı, zeyilname, tazminat bildirimi yayınlamak veya gerekli görüldüğü durumlarda çalışmayı geri çekmek.

2021 yılından itibaren dergiye gönderilen makalelerde Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalar;
- Nitel ya da nicel yaklaşımlarla (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri…) yürütülen, katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren, her türlü araştırma
- İnsanlar ve/veya hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar
- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

*Etik kurul izni ile ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) Yazar Bilgileri olarak hazırlanan Ek Dosyada belirtilmelidir.
*Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.


Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
Sponsorlu çalışmaları veya özel konulardaki çalışmaları diğer çalışmalarla aynı şekilde ele almak,
Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.
Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse bu yazı için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.


Yayıncının Etik Sorumlukları
Bilimsel bir çalışmada görev alan paydaşlardan yayıncının da bütün bu etik ilkeler kapsamında hareket etmesi gerekir.
Yayıncı, elinde bulundurduğu iletişim gücünü hiçbir bireysel çıkar gözetmeden kullanmak ve hedef kitlesini doğru yönlendirmekle yükümlüdür.
Bünyesinde yayınlanan her çalışmanın mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her ürünün arşivlenmesi görevini üstlenir.
Kişiler etik olmayan bir durumla karşılaştıklarında yayıncıyla iletişime geçmekten çekinmemelidir.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen eylemlerden bazıları:
• İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
• Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak
• Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
• Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
• Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
• Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
• Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
• Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
• İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek, gerekli izinleri almamak,
• Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
• Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak,

İNTİHAL POLİTİKASI
İntihal (aşırma) kasti olup olmaması önemsenmeksizin, bir etik ihlalidir. Çalışmaların başka kaynaklarla, referans gösterilmeden benzeşmesi ve bu haliyle yayına alınması etik olmamasının yanında suçtur ve kabul edilemez.
Yayın Kurulu, dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili aşırma, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edebilmektedir.

Makaleler dergiye gönderilirken başvuru aşamasında İntihal Raporu sisteme yüklenmelidir. Makalenin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için iThenticate, Turnitin ya da başka bir program tarafından alınan intihal raporunda benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır. Gereken durumlarda dergi yönetimi makaleyi intihal denetiminden geçirebilir. İlgili kriterlerin sağlanmadığı makaleler “yazara düzeltme için geri gönderilebilir” ya da “yazara iade edilebilir”. Düzeltme için geri gönderilen makaleler 15 gün içerisinde düzeltildikten sonra sisteme yüklenmelidir.

Benzerlik raporu alınırken filtreleme seçenekleri aşağıdaki kriterlere uygun olmalıdır.

-Kaynakça hariç (Bibliography excluded)

-Alıntılar hariç (Quotes excluded)

-5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 5 words)

-Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçenekleri raporlamaya dâhil edilmez.

- Rapor ".pfd" uzantılı olarak kaydedilmelidir.


TELİF HAKKI DEVRİ
Yayınlanmak üzere Dergimize gönderilen çalışmalar, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış veya herhangi bir yere yayınlanmak üzere gönderilmemiş, özgün çalışma niteliği taşımalıdır. Kişiler çalışmalarını gönderirken, çalışmanın kısmen veya tamamen, herhangi başka bir platformda daha önce yayınlanmadığı, yayın için değerlendirmede bulunmadığını beyan etmekle yükümlüdür. Aksi bir durumla karşılaşıldığında ilgili yaptırımlar uyarınca yazar durumdan sorumlu tutulacaktır.
Yazarlar çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, değerlendirme için gönderimle birlikte çalışmalarının telif hakkını KURUM devretmek zorundadır. Bu devir, yazının yayına kabulü ile bağlayıcı hale gelir. 
Derginin yayın süreçleri, Uluslararası Tıbbi Dergileri Editörler Kurulu (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Derneği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Yayın Etiği Kurulu (COPE), Avrupa Bilim Editörleri Derneği (EASE) ve Ulusal Bilgi Standartları örgütü (NISO) kılavuzları uyarınca yürütülür.
Yazarların; patent, telif hakkı dışında kalan bütün tescil edilmemiş hakları, çalışmayı satmamak koşulu ile kendi amaçları için çoğaltma hakkı, yazarın kendi kitap ve diğer akademik çalışmalarında, kaynak göstermesi koşuluyla, çalışmanın tümü ya da bir bölümünü kullanma hakkı, çalışma künyesini belirtmek koşuluyla kişisel web sitelerinde veya üniversitesinin açık arşivinde bulundurma hakkı gibi hakları saklıdır.
Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta yardımcı resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dahil daha önce yayımlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir. Sunulan makale üzerindeki mali haklarını, özellikle işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım ve internet yoluyla iletim de dâhil olmak üzere her türlü umuma iletim haklarını Intermedia International E-Journal Dergisi’ne devrettiklerini kabul ve taahhüt ederler.

Dergimize çalışma gönderecek yazarlar, "Telif Hakkı ve Yazar Sözleşmesi Formu" belgesini doldurmalıdır. Yazar(lar) doldurdukları formu ıslak imza ile imzalamalıdır. İmzalanan form Dergiye, önce taranarak e-posta ile ilk başvuru sırasında gönderilmelidir.


ÇIKAR ÇATIŞMASI
Ekonomik veya kişisel fayda sağlanan durumlar çıkar çatışmasını meydana getirir. Bilimsel sürecin ve yayınlanan makalelerin güvenilirliği; bilimsel çalışmanın planlanması, uygulanması, yazılması, değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması sırasında çıkar çatışmalarının objektif bir şekilde ele alınmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Finansal ilişkiler en kolay belirlenebilen çıkar çatışmalarıdır ve derginin, yazarların ve bilimin güvenilirliğini zedelemesi kaçınılmazdır. Bu çatışmalara bireysel ilişkiler, akademik rekabet veya entelektüel yaklaşımlar sebep olabilir. Yazarlar, çalışmanın tüm verilerine erişimi kısıtlayan veya verileri analiz etme, yorumlama, makaleleri hazırlama, yayınlama vb. yeteneklerine müdahale eden, hem kar amaçlı hem de kar amacı gütmeyen sponsorlarla anlaşmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır.
Çıkar çatışmalarının önlenmesi adına editörler de, çalışmaların değerlendirilmesi sırasında aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmekten kaçınmalıdır. Makaleler hakkında son kararı veren editörlerin de karar verecekleri konulardan hiçbiri ile kişisel, profesyonel veya finansal bağlarının olmaması gerekir. Kişiler makalelerin etik ilkeler çerçevesinde değerlendirilebilmesi ve bağımsız bir süreç yürütülebilmesi için olası çıkar çatışmaları ile ilgili olarak yayın kurulunu bilgilendirmelidir.
Yayın kurulumuz bütün bu durumları göz önünde bulundurarak değerlendirme sürecinin tarafsız bir şekilde yürütülebilmesi için özverili bir şekilde çalışmaktadır.

Politikaların hazırlanması ve benimsenmesi sürecinde yararlanılan kaynaklar:
Budapeşte Açık Erişim Bildirgesi
ICMJE (International Committee Of Medical Journal Editors)
Creative Commons
COPE (Committee on Publication Ethics)
Eğitim ve Bilim Dergisi Yayın Politikaları
DOAJ Principles Of Transparency And Best Practice In Scholarly Publishing, Version 3
YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi

Yazar(lar)dan yazılarının yayımı için herhangi bir ücret talep edilmez.
Okuyucular dergi içeriğini akademik veya eğitsel kullanım amaçlı olarak ücretsiz indirebilirler. Dergi herkese, ücretsizdir.

Creative Commons Lisansı Intermedia International E-journal

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.