Cilt: 3 Sayı: 2, 31.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Journal of Hospitality and Tourism Issues (JOHTI) dergisi turizm alanında uygulamalı veya kuramsal nicel ve nitel araştırmalara yer vermektedir. Disiplinlerarası çalışmalara önem verilmektedir. Önemli görülen konularda, bilimsel camiada farkındalık oluşturmak için, özel sayılar yayınlanır. Bu sayede turizm disiplinine katkı sunulması amaçlanmaktadır.

Journal of Hospitality and Tourism Issues turizm konuları ve bu konuların ilişkilendirildiği disiplinlerarası nicel ve nitel yöntemlerle hazırlanmış bilimsel araştırmalara odaklanmaktadır.

Turizm ve Sosyoloji,

Turizm ve Psikoloji

Turizm ve Sosyal Psikoloji

Turizmde Örgütsel psikoloji

Turizmde Örgütsel davranış

Turizm Rehberliği

Turizm Pazarlaması

Turizm ve Teknoloji/Digitalleşme/4.0/5.0

E-Turizm

Turizm Hukuku

Turizm İşletmeciliği

Turizmde Gastronomi/Yiyecek İçecek

Turizm ve Finans/Muhasebe

Turizm Felsefesi

Turizm ve Çevre/Doğa

Turizm ve Sürdürülebilirlik

Turizm Coğrafyası

Turizmde Stratejik Yaklaşımlar

Turizm ve Mimarlık/Peyzaj

Turizmde Politika ve Planlama

Uluslararası İlişkiler ve Turizm

Kamu Yönetimi ve Turizm 

ve turizm ile ilişkili diğer konular.

Lütfen Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasını da ziyaret ediniz.


• Tezlerden veya önceki araştırma verilerinden üretilen çalışmalarda, bu durumun makalede belirtilmesi gerekir.
• Hazırlanan araştırma WORD dosyası halinde gönderilmelidir.
• Tablo, grafik, şekil ve resimler metin içinde gönderilmelidir.
• Ek bilgiler (teşekkür, fon desteği, açıklama v.s.) kaynakça dan sonra olmalıdır.
• Yazarlara ait kısa bir özgeçmiş (en fazla 250 kelime) ayrı bir dosya ile yüklenmelidir.
• Telif hakkı devir formunu imzalayıp sistem üzerinden gönderiniz.

Lütfen, makale gönderirken aşağıdaki dosyaları yüklediğinizden emin olun.

1-Makale dosyası (yazar bilgileri yer almamalıdır) örneği için tıklayınız.
2-Yazar bilgilerini içeren dosya ve kısa özgeçmiş örneği için tıklayınız.
3-Benzerlik raporu
4- Etik kurul raporu
5-
Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız
Dergipark sistemi üzerinden makale yüklemede sorun yaşarsanız, lütfen iletişime geçiniz.


KAYNAKÇA


Kaynaklar Times New Roman, 12 punto, 1.25 cm girintili, 
önce:0 sonra: 6nk boşluk, tek aralık olarak düzenlenmelidir. .

İngilizce makalelerde, İngilizce dışında kaynak kullanılmışsa, kullanılan kaynağın konu veya kitap başlığı da İngilizce olarak yazılmalıdır.


Büyüköztürk, Ş. (2014). Deneysel desenler [Experimental patterns]. Ankara: Pegem Akademi.

Hoşgörür, V. (1997). Bogardus, Gutman ve Likert ölçekleri [Scales of Bogardus, Gutman and Likert]. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi10, 346358.

Kayri, M. (2009). Araştırmalarda gruplar arası farkın belirlenmesine yönelik çoklu karşılaştırma (post-hoc) teknikleri [The multiple comparison (post-hoc) techniques to determine the difference between groups in research]. Fırat University Journal of Social Science19(1), 5164.


Makale

Liu, J. C., & Var, T. (1986). Resident attitudes toward tourism impacts in Hawaii. Annals of Tourism Research, 13(2), 193–214. doi.org/10.1016/0160-7383(86)90037 .


Kitap

Franklin, A. (2003). Tourism: An introduction. London: Sage.

 De Vaus, D. A. (2014). Surveys in social research. Sydney, Australia: Allen & Unwin.

 Ülgen, H. & Mirze, S.K. (2004). İşletmelerde stratejik yönetim [Strategic management in business], 3. Baskı, İstanbul: Literatür Yayınları.

 

Kitap bölümü

Fields K. (2002). Demand for the gastronomy tourism product motivational factors. In: Hjalager A.M. & Richards G, (Eds). Tourism and gastronomy (pp36-50.)London: Routledge

McKenzie, H., Boughton, M., Hayes, L., & Forsyth, S. (2008). Explaining the complexities and value of nursing practice and knowledge. In I. Morley & M. Crouch (Eds.), Knowledge as value: Illumination through critical prisms (pp. 209-224). Amsterdam, Netherlands: Rodopi.


Konferans/kongre/Sempozyum

Edge, M. (1996). Lifetime prediction: Fact or fancy? In M. S. Koch, T. Padfield, J. S. Johnsen, & U. B. Kejser (Eds.), Proceedings of the Conference on Research Techniques in Photographic Conservation (pp. 97-100). Copenhagen, Denmark: Royal Danish Academy of Fine Arts.


Tez

Çardak, M. (2007). Küçük ölçekli işletmelerde çatışma yönetimi ve Düzce yöresinde bir alan araştırması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Düzce Üniversitesi, Düzce.

Duddle, M. (2009). Intraprofessional relations in nursing: A case study (Unpublished doctoral thesis), University of Sydney, Australia.


Sözlük veya Ansiklopedi

Vanden Bos, G. R. (Ed.). (2007). APA dictionary of psychology. Washington, DC: American Psychological Association.

Arcus, D. (2001). Attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD). In B. Strickland (Ed.), The Gale encyclopedia of psychology. Retrieved from http://www.gale.cengage.com/


Sosyal Medya

Rudd, K. (2009, October 24). Australian civilian corps to help in crises [Facebook update]. Retrieved from http://www.facebook.com/note.php?note_id=200124043571&ref=mf


Yazarsız internet kaynağı

New child vaccine gets funding boost. (2001). Retrieved April 16, 2012, from http://news.ninemsn.com.au/health/story_13178.asp




Journal of Hospitality and Tourism Issues (Johti) ulusal ve uluslararası indekslerde taranan hakemli bir dergidir.

Johti yılda iki defa (Haziran-Aralık) Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapmaktadır.


Dergi yayın politikası

Dergiye gelen makalelerden ücret alınmamaktadır.

Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

Makalelerde yer alan yazıların sorumluluğu tamamen yazarlara aittir.

Açık Erişim Politikası

JOHTI Budapeşte Açık Erişim Bildirgesine katılmaktadır ve bildirgenin önerdiği açık erişim önerisini kabul etmektedir. Bilimin ilerleyebilmesi için açık erişim politikasının olması gerektiğini düşünüyoruz.

Ayrıca yayınlanan makalelerin telif hakkı konusunda, Johti'de yayınlanan tüm yazılar için "Creative Commons Attribution License (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International CC BY-NC-ND)" lisansını uygun bulmaktadır.

Etik İlkeler

JOHTI'nin etik ilkeleri için COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönerge dikkate alınmaktadır. Tüm paydaşlarımıza da COPE kurallarına uyulmasını öneriyoruz.

Makaleler gönderilmeden önce intihal programları ile benzerlik oranına bakılmalıdır.

Makale intihal programına konulurken, kaynakçaları çıkarınız. Ayrıca “Exclude Bibliogaphy” (kaynakçayı hariç tut) ve Exclude sources that are less than: 5 words (5 kelimeden az olan kaynakları hariç tutun) ayarlarını yaptıktan sonra raporu alınız.
Toplam benzerlik oranınız %15’i, tek kaynaktan alıntının %1’i geçmemesi gerekir. 
Kaynaktan ana kaynağa gidilemediği takdirde aktaran belirtilmelidir.

TÜBİTAK ULAKBİM TR DİZİN’in ilgili kurullarınca alınan kararlara göre 2020 yılı için, TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri’nin 8. Maddesine göre, derleme türü dışındaki makalelerin yazarlarından;


Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterildiğinin kanıtlarının (başkalarının ölçek, anket, belgelerinin kullanılması için izin alınması gibi) makale içinde sunulması,
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda (Ölçek, anket, görüşme, gözlem gibi yollarla veri toplamayı gerektiren araştırmalar için), izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Lütfen yayın sürecini takip ediniz.

Dergiye makale gönderme
• Lütfen makaleyi sisteme yüklemeden önce Orcid ID numarasını (eğer yoksa) bu siteden (https://orcid.org/register) temin ediniz.
• Lütfen makaleleri dergipark sistemi üzerinden gönderiniz. Eğer sistemde daha önceden kaydınız yoksa, öncelikle bu link (https://dergipark.org.tr/tr/register/) üzerinden kayıt olunuz. Daha sonra makalenizi yükleyebilmek için lütfen tıklayınız.

Makaleyi yüklemek için yardım istiyorsanız tıklayınız.


Yayın süreci

  • Dergiye gelen yazılar öncelikle ön kontrol (dergi kurallarına uygunluğu) aşamasından geçer. Daha sonra editör/editör kurullarınca incelenir, bu aşamayı geçtikten sonra hakem süreci başlatılır. Dergiye gönderilecek olan bilimsel çalışmalar çift-kör hakemlik süreci çerçevesinde en az iki hakeme gönderilir. Hakem ve editör/editör kurulu tarafından kabul edilen makaleler dil ve anlatım açısından incelenir. Son olarak, dergi makale formatı için yayına hazır hale getirilir.
  • Yazarlar, hakem ve editör önerilerini dikkate almalıdırlar. Hakemlerin her bir önerisi için yaptığınız değişiklikleri belirtiniz lütfen. Hakemlere katılmıyorsanız nedenlerini açıklayınız. Hakem düzeltmeleri tarafınıza bildirildikten sonra, düzeltilmiş halini en geç 15 gün içinde gönderiniz.
  • Yayın sürecini en kısa sürede tamamlamak en önemli önceliğimizdir. Ön değerlendirme 5 gün, hakem değerlendirmeleri 20 gün, yazarlar tarafından düzeltmelerin yapılması 15 gün.
  • Yayınlanmış yazıların her türlü hakkı Journal of Hospitality and Tourism Issues dersine aittir. Dergide yayınlanmış yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.
  • Hakemlerin ve editörün düzeltme önerilerine cevap vermek için bu formu kullanabilirsiniz.
    Yazım kurallarına bakmak için tıklayınız.

Dergimizde hiçbir işlem için ücret alınmamaktadır.
Bütün işlemler akademik sorumluluk gereği yapılmaktadır.