Yazım Kuralları

GÖNDERİM
Yazar Rehberinin yanı sıra İnceleme süreci sayfasını da dikkatle incelemenizi öneririz. Yazar Yönergelerine uymayan yazılar, çift-kör hakem değerlendirmesinden geçmeden önce teknik düzeltmeler için ilgili yazara iade edilebilir veya çok sayıda ihlal tespit edilmesi durumunda reddedilebilir. Yazarların tüm yazılarını çevrimiçi olarak göndermeden önce dergiye kayıt yaptırmaları gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/pub/joltida veya zaten kayıtlıysanız oturum açıp beş adımlı çevrimiçi başvuru sürecini gerçekleştirebilirsiniz. Makale göndermeyle ilgili sorularınız için JOLTIDA Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mehmet Akif Ocak ile joltida.info@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

YAZININ HAZIRLANMASI
Makale gönderimi için aşağıdaki öğeler zorunludur: 1. Tam metin, 2. Telif hakkı formu, 3. Kapak yazısı, 4. Başlık sayfası, 5. Etik Kurul İzin Yazısı

İsteğe bağlı öğeler: 1. Benzerlik raporu, 2. Prova okuma mektupları

ETİK KURUL İZİN MEKTUBU (Güncellendi):

  • Tüm aday makaleler, etik kuruldan onaylı bir yazı sunmalıdır.
  • Araştırmacıların bu izne ihtiyaç duymayan çalışmalar yapabilmeleri için çalıştıkları kurumun etik kurulundan alacakları "etik kurul onayı gerektirmez" formunu teslim etmeleri gerekmektedir.
  • Araştırmanın veri toplama sürecine başlamadan önce bağımsız araştırmacıların bulundukları ildeki kurumların etik kurullarına başvurmaları ve kuruldan izin yazısı almaları gerekmektedir.
  • Tezlere dayalı yayınların sunulması için etik kurul onayı yeterlidir. Tezlerden üretilen makaleler için ayrı bir etik kurul onayı gerekmemektedir.

ÖN YAZI:

Yazarların her makaleyle birlikte bir ön yazı sunmaları gerekmektedir. Kapak mektubu aşağıdaki bilgileri belirtmeli/doğrulamalıdır:

  • Gönderilen yazılar, inceleme süreci ve/veya yayın için başka bir yerde değerlendirmeye alınmaz. Gönderilen yazıyla ilgili olarak diğer dergilere gönderilen yazının herhangi bir bölümünü kopyalayabilecek başka bir gönderi varsa, yazar(lar) gönderilen yazının önemi ve orijinalliğine dair destekleyici ifadeler de dahil olmak üzere makaleyle ilgili ayrıntıları beyan etmelidir. 
  • Gönderilen yazıyla ilgili kısmen veya tamamen başka yayın bulunmamaktadır ve bulgular çevrimiçi olarak yayınlanmamıştır.
  • Yazar(lar), araştırma ve yazma sürecinin tüm yönlerine tam erişimi onaylar ve makalenin son sorumluluğunu üstlenir.
  • Bu makale kabul edildiği takdirde, telif hakkı sahibinin yazılı izni olmadan aynı biçimde, İngilizce veya başka bir dilde başka bir yerde yayınlanmayacaktır.
  • Telif hakkı sahiplerinden imzalı mektup formatı olarak daha önce yayınlanmış tablo, grafik, şekil, sanat eseri, illüstrasyon veya yazının diğer bölümlerinin yeniden kullanılması veya değiştirilmesi için resmi izin alınmıştır. Yazarlar her türlü izin ücretinden sorumludur.
  • Çıkar çatışmaları ve yazarlık. Önyargıya veya gerçek bir çıkar çatışmasına yol açabilecek gerçek ve potansiyel çıkar çatışmalarının şeffaflığını sağlamak için, makaledeki tüm olası çıkar çatışmaları (örneğin mali, danışman, kurumsal ve/veya diğer ilişkiler) belirtilmelidir. Eğer çıkar çatışması yoksa bu durum da açıkça “hiçbiri beyan edilmedi” olarak belirtilmelidir. Tüm finansman kaynakları yazının yanı sıra ön yazıda da belirtilmelidir.
  • Bilimsel bütünlüğün sağlanması amacıyla yazarların isimleri ve çalıştıkları kurumlar makalenin hiçbir yerinde yer almamaktadır.

GENEL KURALLAR:
Kenar boşlukları tüm kenarlarda 1½" olmalıdır, yalnızca sola dayalı olmalıdır. Yazı en az 12 punto boyutunda olmalıdır. Baştan sona çift boşluklu ve metni şu sıraya göre düzenleyin: başlık, kuruluş, özet, ana metin (şekiller ve tablolar) Referanslar.Sayfaları sağ üst köşeden ardışık olarak numaralandırın.Satırları ana metinden başlayarak sürekli olarak numaralandırın.Her sayfanın başlığına, sayfa numarasının hemen üstüne kısa bir başlık ekleyin.

Yazarların makale boyunca başlık ve alt başlık kullanmasını öneririz. Ayrıca diyagramların, tabloların, çizelgelerin, illüstrasyonların ve fotoğrafların kullanılmasını da teşvik ediyoruz; ancak yazarlar bunları metnin gövdesine yerleştirmelidir.

Yazarların yazılarının hazırlanmasında APA 6.0 stilini takip etmeleri gerekmektedir. Lütfen APA stilinde yazılmış gerekliliklere harfiyen uyun ve başlığınızı, özetinizi, anahtar kelimelerinizi, ana metninizi, tablolarınızı ve grafiklerinizi (altyazı veya başlıklarla birlikte) metnin içine yerleştirin; bu, gözden geçirilmesi daha kolay bir belge oluşturacaktır. Şablonun ilk sayfasında ilgili yazar bilgisinin gerekli olduğunu unutmayın. Yazarların ayrıca aktif sesle yazmaları teşvik edilir.

Dil. Yazılar İngilizce dilinde yazılmalıdır.
Başlık. Çalışmanın başlığı 15 kelime sınırını aşmamalıdır. Lütfen başlık için Times New Roman, 14 punto kullanın.
Yazar(lar). Yazar adlarını, bağlı oldukları kurumları ve e-posta adreslerini belirtin.
Özet. Özet, makalenin özünü kısa ve net bir akademik yazıyla sunmalıdır. Lütfen şu başlıkları kullanarak yapılandırılmış bir özet sağlayın: Arka Plan, Amaçlar, Metodoloji/Yaklaşım, Bulgular ve Tartışma. Özet, Times New Roman 11pt, tek satır aralıklı, iki yana dayalı olmalı ve 250 kelimeyi geçmemelidir. Özet, tanımlanamayan herhangi bir kısaltma veya kısaltma içermemelidir.

Anahtar kelimeler. İndeksleme amacıyla 5 anahtar kelime ekleyin. Anahtar kelimeler italik yazılmalıdır.
Sorumlu yazar. Sorumlu yazara aşağıdaki bilgileri sağlayın; (İlk sayfanın altbilgi bölümünde)
• E-posta
• Tam posta adresi (telefon numarası dahil)

Ana yazı. Makalenin ana metni 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Yazı tipi, Times New Roman, 12 punto ve iki yana yaslı olmalıdır. Gerektiğinde tablolar dışında altbilgi ve dipnotlardan kaçının. Yazarlar, tartışma bölümünde eğitimciler ve akademisyenler için çıkarımları ve önerileri açıkça ifade etmelidir.

Başlıklar. Başlık olarak 3 düzeyde başlık kullanılmalıdır:
• Birinci düzey, tamamı büyük harflerle, kalın ve ortalanmış
• İkinci düzey, ilk harfler büyük, sola dayalı, kalın ve sol girintisiz. İkinci düzey başlıklar ana konunun alt konularını anlatacak şekilde uygun şekilde kullanılmalıdır.
• Üçüncü düzey, ilk harfler büyük, kalın, italik ve sola girintili 1,25 cm (0,5 inç). İkinci düzey başlıklardaki konuların alt konularını açıklamak için üçüncü düzey başlıkları kullanın.

Tablolar. Tablo başlıkları ilgili tablonun üst kısmında yer almalıdır. Tablo başlıkları Times New Roman, 12 punto ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Makale metninde tüm tablolara atıfta bulunulmalıdır.
Rakamlar. Şekil başlıkları ilgili şeklin alt kısmında yer almalıdır. Şekil başlıkları Times New Roman, 12 punto ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Makalenin metninde tüm şekillere atıfta bulunulmalıdır.
Teşekkürler. Bu isteğe bağlı bir bölümdür. Makalenin sonunda, kaynakçadan önce, yazıya katkıda bulunan bir fon kaynağı varsa teşekkür verilmelidir. Taslağa katkıda bulunan diğer kişileri de tanıyabilirsiniz.
Referanslar. Tüm referanslar Amerikan Psikoloji Derneği Yayın Kılavuzuna (6. baskı, 2009) (APA; www.apastyle.org) uygun olarak sunulmalıdır. Ana metinde alıntı yapılan tüm kaynaklar kaynakçada listelenmelidir. Hakemlik yapılan kaynakların tekrar kontrol edilmesi için, her bir referansa ilişkin Dijital Nesne Tanımlayıcıları (DOI'ler) bilgileri de açıklanmalıdır. Kaynaklar Times New Roman, 11 punto yazılmalıdır. Herhangi bir referans formatlama yazılımı KULLANMAYIN (örn. End Notes).
Ekler. Tüm ekler kaynakçadan sonra sunulmalıdır. Lütfen her Ek için (Ek A, Ek B) tanımlayıcı bir büyük harf kullanın. Lütfen yazıdaki her Ek'e bakın.

Gönderim Hazırlama Kontrol Listesi. Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların gönderilerinin aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeleri gerekmektedir ve bu yönergelere uymayan yazarlara gönderileri iade edilebilir.

1. Yazıların hazırlanmasında yazar kılavuzlarından yararlanılmıştır.
2. Gönderim daha önce yayınlanmamış veya başka bir dergide değerlendirilmek üzere yayınlanmamıştır (ya da Editöre Yorumlar kısmında bir açıklama yapılmamıştır).
3. Gönderim dosyası OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosyası formatındadır.
4. Mevcut olduğu durumlarda referansların URL'leri sağlanmıştır.
5. Tablo ve şekiller metnin sonuna değil, uygun yerlerine yerleştirilir.
6. Metin, Yazar Rehberinde belirtilen biçimsel ve bibliyografik gerekliliklere uymaktadır.
7. Bilimsel bütünlüğün sağlanması amacıyla yazarların isimleri ve çalıştıkları kurumlar makalenin hiçbir yerinde yer almaz.
8. Telif hakkı formu yazıyla birlikte verilmiştir.
9. Makaleyle birlikte bir Kapak Mektubu verilmiştir (Ön yazının hazırlanması için lütfen Yazar Rehberine bakınız)
10. Taslakla birlikte bir Başlık sayfası sağlanmıştır
11. Etik Kurul İzin Yazısı yazıyla birlikte verilmiştir.
12. Tüm yazarlara geçerli bir ORCID ID numarası verilmelidir.

ORCID Kimliği
Tüm yazarların başvuru sürecinde geçerli bir ORCID numarası vermeleri gerekmektedir. Yazar(lar)ın geçerli bir ORCID numarası varsa "Profili Düzenle, ORCID ID bölümüne" girmeleri gerekmektedir. ORCID iD'leri yalnızca ORCID Kaydı tarafından atanabilir. ORCID iD'lerini ifade etme standartlarına uymalı ve tam URI'yi eklemelisiniz.

BAŞVURU TÜRLERİ:
Özgün Araştırma/ Ampirik Araştırma

Vaka Çalışması (Değerlendirme Çalışması ve Kullanılabilirlik/Fizibilite Çalışması dahil)
Sistematik/Bütünleştirici İnceleme Raporu (Meta-Analiz dahil)
Yöntem Belgesi (Gelişimsel Araştırma dahil)
Tartışma yazısı
Perspektifler. Bunlar, teknoloji aracılığıyla öğrenme ve öğretmeyle ilgili çok çeşitli güncel konuları kapsayan kısa, erişilebilir parçalardır. Önerileri içerir. Perspektif makaleleri 1000 ila 1200 kelime ile sınırlıdır ve genellikle bir şekil veya tablo içerir. Maksimum 5 referans bulunmaktadır.

Editöre Mektuplar, en fazla 300 kelime ve 3 referans. JOLTIDA, önceki altı ayda JOLTIDA'da yayınlanan öğeler hakkında editöre gönderilen mektupları memnuniyetle karşılamaktadır. Mektuplar, JOLTIDA'da daha önce yayınlanmış makalelerin istatistiklerine, gerçeklerine, araştırmalarına veya teorilerine değinebilir; ancak yazarın fikirlerine/çalışma bulgularına yönelik yapıcı eleştiriden ziyade, orijinal araştırmaya yönelik eleştirileri veya yazara yönelik kişisel saldırıları içermemelidir. Orijinal makalenin yazarları, JOLTIDA Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mehmet Akif Ocak'ın bir veya daha fazla mektubuna düşünceli yanıtlar vermeye davet edilebilir.

Diğer Gönderim Türleri. JOLTIDA aynı zamanda anlatıların, düşüncelerin, bakış açılarının, yorumların, fotoğraf/grafik yazıların ve diğer yazı türlerinin gönderimlerini de memnuniyetle karşılamaktadır. Bu kılavuzda ele alınmayan formatları görüşmek için JOLTIDA Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mehmet Akif Ocak ile joltida.info@gmail.com adresinden iletişime geçin.

YAYIN ÜCRETİ:
Dijital Çağda Öğrenme ve Öğretme Dergisi'nin yayın ücreti yoktur.

Journal of Learning and Teaching in Digital Age 2023. © 2023. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. 19195

Journal of Learning and Teaching in Digital Age. Tüm hakları saklıdır, 2023. ISSN:2458-8350