Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)
Genel Yayın İlkeleri
• Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C) dergisinin yazım kurallarına uygun yazılmamış eserler değerlendirmeye alınmaz. Yazım kuralları için APA 7th stili kullanılmalıdır.
• Dergiye gönderilen çalışmaların daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir yerde yayımlanmak üzere değerlendirilmeye sunulmamış olması gerekmektedir. Daha önce herhangi bir yerde yayımlandığı belirtilen ya da belirlenen makaleler yayımlanmaz. Daha önce herhangi bir yerde yayımlandığı halde, belirtilmediği ya da belirlenemediği için yayımlanan makalelerin telif hakları açısından doğurabileceği hukuki sonuçların sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir.
• Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce kayıt olmalıdır. Kaydolduktan sonra, Giriş bağlantısı aracılığıyla 5 basamaklı gönderi işlemine başlayabilir. Dergiye gönderilen tüm çalışmaların yazarına (sorumlu yazar), gönderilerin ulaştığına dair bilgi verilir.
• Bütün yazarların https://orcid.org/register adresine giderek 16 alfanümerik karaktere sahip kodlarını alıp makale gönderim aşamasında sisteme eklemeleri gerekmektedir.
• Dergiye gelen yazılar öncelikle dergi editörlüğü tarafından incelenir. Dergi editörlüğü bu aşamada çalışmaları gerek teknik bakımdan gerekse kapsam ve içerik bakımından yazarlara iade edebilir. Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C), intihal vakalarını önlemek için iThenticate yazılımı kullanmaktadır. İntihal skorunun %25 altında olması halinde çalışma yayın için incelemeye alınır. %25 ve daha üstü skorlarda çalışma yazara iade edilir.
• Her ne sebeple olursa olsun çalışmasını yayımlamaktan vazgeçen bir yazar/yazarlar, henüz hakem kararları bildirilmeden önce koşulsuz olarak geri çekilebilir. Hakemlerin raporları yazar/yazarlara ulaştıktan sonra geri çekme işlemi yapılamaz.
• Ön incelemeden geçen yazılar gönderilen çalışma kousunda uzman en az iki hakeme gönderilir. Hakem denetimi için 20 gün süre verilir. Her iki hakem raporunun da olumlu olması ve dergi editörlüğünün uygun bulması durumunda yazılar yayımlanır. Hakemlerden birinin olumsuz rapor vermesi durumunda, dergi editörlüğü yazıyı reddebilir ya da üçüncü hakeme gönderebilir. Düzeltme kararı verildiğinde, hakem yazara yönelik maddeler halinde sıralanmış bir liste gönderir. Yazar/yazarların her maddeye bir karşılık verecek şekilde karşı liste oluşturup dergiye sunması gerekir.
• Makale değerlendirme sürecinde hakemler, sunulan makalenin literatürde benzerlerini araştırır, dil açısından kontrolünü yapar (düzeltme işlemleri kopya editörü tarafından yapılacaktır, dolayısıyla hakemin düzeltme ile uğraşmasına gerek yoktur, sadece dil kullanımının düzeyini belirtmesi yeterli olacaktır). Düzeltilmesini istediği hususları maddeler halinde sıralar ve yazara gönderir.
• Dergi editörlüğü ya da hakemler tarafından istenen tüm değişiklikler 20 gün içinde yazarlar tarafından yapılarak sisteme yüklenir. Düzeltilmiş olan yazı, gerektiğinde değişiklik ya da düzeltme isteyen hakemlerce tekrar incelenip kabul, red veya tekrar düzeltme verilebilir.
• Son şekli verilen makaleler üzerinde yazarlarca bir değişiklik yapılamaz.
• Yazılarda ifade edilen düşüncelerden ve kaynakların doğruluğundan yazarları sorumludur.
• Yayınlanmak üzere kabul edilen eserlerin telif hakları Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)’e aittir. Çalışma CC-BY lisansı ile lisanslanmıştır. Buna göre kişiler ilk kaynağa atıf yapmak şartı ile ve herhangi bir değişiklik yapmışlarsa onu da belirterek çalışmayı paylaşma ve adaptasyon yapmakta serbesttirler.
• Yazar eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir. Eser, yazarının belirtilmesi ve ilk yayımının bu dergide yapılması koşuluyla diğerleri tarafından paylaşılmasıına olanak veren Creative Commons Atrribution lisansı altında lisanslanır.
• Derginin gizlilik bildiriminde belirtildiği gibi, yazarların kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiç bir şekilde başka amaçlar için kullanılmaz. Araştırma kütüphanelerine, dergiyi elektronik dergi kolleksiyonuna almalarını önermekteyiz. Derginin açık kodlu yayın sistemi, kütüphaneyi kullanan akademisyenlerin yayın sürecine katıldıkları diğer dergilerde kullanım için de uygun olabileceğini belirtmek gerekir.
• Yazarlar Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)’ de yayınlanan çalışmalarını, yayın öncesinde ve sonrasında, kişisel web sitelerinde veya kurumsal arşivlerde, kütüphanecilik kurallarına uygun şekilde referans vererek yayınlayabilirler.
• Bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.
• Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)’ de eserlerini yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş bulunmaktadır:
a. Yazar, eserin dergide yayımlanmış versiyonunun tam yetki vermeden dağıtımı (örneğin, kurumsal bir veri bankasına gönderilmesi ya da bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.
b. Yazarların eserlerini dergiye göndermeden önce ya da gönderi süreci devam ederken internet üzerinden (örneğin, kurumsal veri tabanında ya da kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu, hem verimli fikir alışverişlerine hem de eserin daha erken ve daha çok atıf almasına yol açabilir (bakınız Açık Erişimin Etkisi).
c. Kopya düzenleme aşaması, makalenin akıcılığını, anlaşılırlığını, gramer yapısını, sözcük seçimini ve biçimini geliştirmeyi amaçlar. Bu, yazarın makalesinde yapabileceği önemli değişiklikler için son fırsattır; çünkü bundan sonraki aşamada yalnızca dizgi ve formata ilişkin düzeltmeler yapılalabilir. Kopya düzenlemesi yapılacak dosya MS Word .doc, .docx veya Libreoffice Writer .odt dosyası biçiminde olduğundan, kelime işlem dokümanı olarak kolayca düzenlenebilir. Burada düzeltmeler için şu yaklaşım önerilmektedir. MS Word programının "Değişiklikleri İzleme" (Track Changes) özelliğini kullanınız. Ancak bu yol seçildiğinde yazar, kopya editörü ve editörün programa erişebilmesi gerekir.
d. Kopya düzenleme sistemleri: MS Word'ün “Değişiklikleri İzleme” özelliği ile Menü çubuğundaki Araçlar'ın altında yer alan "Değişiklikleri İzleme" özelliği etkinleştirilince, kopya editörü gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Eklediği metinler farklı renkle, çıkardığı yerler üstü çizili, renkli veya silinmiş olarak kenar boşluğunda gösterilir. Kopya editörü, yazara veya editöre sormak istediklerini köşeli parantez içinde yazabilir. Kopya editöründen geçen belge editöre iletilmek üzere sisteme yüklenir. Editör metni gözden geçirip yazarın görüşüne sunar. Editör ve yazar uygun gördükleri düzeltmeleri onaylayarak normal biçime getirirler, isterlerse değiştirebilir, ya da farklı renklerde yeni eklentiler veya çıkarmalar yapabilirler. Metinde köşeli parantez içinde sorular var ise yazar ve editör kendilerine yöneltilen bu soruları ilgili parantezin içinde yanıtlamalıdır. Yazar ve editörün incelemesinden geçen metni kopya editörü son bir kez daha gözden geçirerek değişiklikleri onaylar ve metin sayfa düzenleme ve dizgi aşamasına hazır hale gelir.
Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)
Yazar Rehberi
Aşağıda belirtilen yazım kurallarına ve dergi şablonuna uygun olarak hazırlanan eserler hakem değerlendirme sürecine alınabilir. Lütfen makalenizin yazım diline göre buradan Türkçe makale şablonu veya İngilizce makale şablonunu indirip çalışmanızı bu şablona göre hazırlayıp gönderiniz.
• Journal of the Turkish Chemical Society Section C: Chemical Education (JOTCS-C)’nin Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
• Bir çalışmanın uzunluğu, ekler dâhil nicel çalışmalarda 7000, nitel çalışmalarda 9000, karma desenli çalışmalarda 11.000 sözcüğü aşmayacak biçimde hazırlanmalıdır.
• Gönderilen makalede yer alan tablo, şekil, resim, grafiklerin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması ve APA-7 stiline uygun olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca istenildiği takdirde tablo, şekil, resim, grafik vb. unsurlarda daha küçük punto ve tek aralık kullanılabilir.
• Makale giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, öneriler bölümlerinden oluşmalıdır. (Dergi şablonuna bakınız)
• Yöntem kısmında desen/model, çalışma türüne bağlı olarak evren ve örneklem, çalışma grubu ya da katılımcılar, veri toplama araçları, verilerin analizi vb. alt başlıklar bulunmalıdır. Derleme türü çalışmalarda problem ortaya koyulmalı, ilgili alan yazın etkili bir biçimde analiz edilmeli, uygulamacılar ve araştırmacılar için önerilere yer verilmelidir. Çalışmanın etik kurallara uygunluğu ve izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) bu bölümde yer verilmelidir.
• Makale sisteme yüklenirken yazar kimlik bilgileri veya kimliği ortaya çıkaracak dipnotların makale ana metninden çıkartılarak sisteme yüklenmesi gerekir.
• Makale sisteme yüklenirken JOTCS-C Telif Hakkı Devir Formu’nun doldurulup sisteme yüklenmesi gerekir.