Akademik Turizm Analizi Dergisi (ATA Dergisi), çalışma konusu ve(ya) uygulaması “turizm” olan turizm disiplinindeki veya disiplinlerarası çalışmalara yer vererek, turizm disiplininin gelişimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Böylece turizm disiplinine katkı sunmak başta olmak üzere, turizm sektöründeki ve(ya) alanındaki uygulayıcılara bilimsel katkı sunmak ve turizm sektörünün bilim ışığında gelişmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Rekreasyon Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi alanlarda yapılan çalışmalar başta olmak üzere, çalışma konusunun ve/veya uygulamasının 'turizm' ile ilgili olması şartıyla, disiplinlerarası, kuramsal, ampirik ve/veya turizm sektörüne ait örnek olay çalışmaları Akademik Turizm Analizi Dergisi (ATA Dergisi) yayın alanı kapsamında yer almaktadır.
Akademik Turizm Analizi Dergisine (ATA Dergisi) makalenin yanı sıra araştırma notu, makale/kitap incelemesi, makale /kitap eleştirisi ve akademik görüş (akademik görüş yalnızca editör onayı ve(ya) davetiyle) gibi çalışmalar gönderilebilir. ATA Dergisine gönderilen çalışmalar, öncelikle şekil ve içerik yönünden dergi editörlüğü tarafından ön incelemeye tabi tutulmaktadır. Uygun bulunması durumunda daha sonra hakemlere gönderilmektedir.
ATA Dergisine gönderilecek tüm çalışmalar Microsoft Word programında “ATA Dergisi Makale Şablonu” kullanılarak yazılmalıdır. Ayrıca aşağıda yer alan zorunlu belgelerin de başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Lütfen şablonları tahrif etmeyiniz. Dergi şablonunun kullanılmadığı tespit edildiğinde ya da eksik dosya yüklendiğinde; sürece başlanmadan önce düzeltilip gönderilmesi için çalışma yazarlara iade edilecektir.
Çalışma Türkçe ya da İngilizce dilinde yazılabilir. Çalışma hangi dilde yazılırsa yazılsın hem Türkçe (Öz) hem de İngilizce (Abstract) öz bulunmalıdır (Türkçe bilmeyenler, Türkçe özet (ÖZ) yazmak için dergi sekretaryasından ücretsiz olarak yardım alabilir). Öz, 150-200 kelime arasında olmalıdır. Çalışmadaki kelime sayısı: ilk gönderimde 4000 ile 7000 arasında ve revizyonlar sonrası son halinde ise 4000 ile 8000 arasında olmalıdır (tablolar, şekiller ve kaynaklar dahil). Kelime sınırlarına uyulmadığı anlaşıldığında sürece başlanmadan önce belirtilen sınırlara uyulacak hale getirilmesi için çalışma iade edilecektir.
Anahtar kelimeler, Türkçe ve Amerikan veya İngiliz İngilizcesiyle yazılmalı (ikisinin karışımı olmamalı), genel ve çoğul terimlerden, çoklu kavramlardan kaçınarak (örneğin, "ve", "/" vb.) maksimum 5 tane olmalıdır. Kısaltma kullanılmamasına dikkat edilmelidir (Yalnızca literatürde kesin olarak belirlenmiş kısaltmalar kullanılabilir.). Bu anahtar sözcükler indeksleme amacıyla kullanılacaktır.
Yazar bilgilerine kesinlikle çalışma metninde yer verilmemesine dikkat edilmelidir. Bu bilgiler için dergi Gönderi dosyalarındaki “Başlık Sayfası” doldurulmalıdır. Bilgilerin doğru bir şekilde doldurulmasından yazarlar sorumludur.
Ampirik çalışmalar “Giriş, Yazın İncelemesi, Yöntem, Bulgular (Ampirik Çalışmalar İçin), Sonuç ve Kaynakça” bölümlerinden oluşmalıdır. Giriş bölümünde kesinlikle alt başlık kullanılmamalıdır. Türkçe yazılmış tüm çalışmalarda, "Kaynakça"dan sonra "Extensive Summary" başlığı altında, Amerikan veya İngiliz İngilizcesinde (karışımı olmamalı) 800-1200 kelime arasında genişletilmiş bir özet hazırlanmalıdır.
Çalışma tam metni için yazım kuralları dergi makale şablonunda ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Dergi yazı tipi, yazı tipi kullanım şekilleri, Tablo, Şekil, Dipnot, Denklem vb. görsel materyal kullanımı ve atıf verme ve kaynakça düzeni için makale şablonunda belirtilen hususlara uyulmalıdır. Dergi makale şablonları aşağıda yer almaktadır:
ATA Dergisi çeşitli indekslerde taranmakta ve yeni indeksler için başvuru yapmaktadır. Bu indekslerde taranabilmek için çalışmalarda bulunması gereken yayın süreci ve yazar(lar) ile ilgili bazı bilgiler mevcuttur. Bu bilgiler, yayın tam metnine baskı öncesi mizanpaj editörü tarafından eklenmektedir. Bu bilgiler için doldurulması gereken belgeler aşağıda sunulmuştur:
Ayrıca, ATA Dergisine yayınlanmak üzere gönderilmiş her çalışma intihal / benzerlik denetiminden geçirilmektedir. Yazarlar, çalışma yükleme aşamasında DergiPark Sistemi ile "intihal.net" üzerinden benzerlik raporu alabilir. Dergiye gönderilecek çalışmalar için kabul edilebilir benzerlik oranı kaynakça hariç %20'dir. Editörler, intihal denetimi için uygun buldukları herhangi bir intihal denetim programından yararlanabilirler.
Son olarak, ATA Dergisine yayınlanmak üzere gönderilmiş bazı çalışmalar için derginin Etik İlkeler ve Yayın Politikası gereği Etik Kurul İznini zorunludur. Bu belgenin hangi durumlarda zorunlu olduğuyla ilgili bilgilere Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasından ulaşılabilir.
Akademik Turizm Analizi Dergisi (ATA Dergisi), RESPECT'in Sosyo-Ekonomik Araştırmalar için AB Etik Kuralları, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından belirlenen “Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” gibi evrensel bilimsel ve yayıncılık etiği standartlarını benimsemektedir. Ayrıca dergi, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne de uygunluk göstermektedir. Bu ilke ve kurallar doğrultusunda, derginin yayın süreçlerinde yer alan taraflar için belirli sorumluluklar ve kurallar belirlenmiştir. Bu sorumluluklar, “Dergi Rolü ve Sorumlulukları”, “Editör Rolü ve Sorumlulukları”, “Hakem Rolü ve Sorumlulukları” ve “Yazar Rolü ve Sorumlulukları” başlıkları altında ayrıntılı bir şekilde sunulmuştur.
ATA Dergisi, CC BY-NC 4.0 altında lisanslanmıştır.