Synesthesia is a phenomenon in which stimulation of one sense leads to involuntary experiences of another sense. Recent research has begun to explore the relationship between synesthesia and food perception. This meta-analysis examined six studies investigating the relationship between food and synesthesia. These studies used a variety of methods, including self-report forms, neuroimaging, and behavioral experiments, to explore how synesthetic experiences can affect food perception. Overall, the results suggest that synesthetic experiences can have a significant impact on food perception. However, the studies in this meta-analysis differed in methodology and sample size, which may limit the generalizability of the findings. In addition, there is much to be learned about the mechanisms underlying synesthetic experiences, and more research is needed to fully understand the relationship between food and synesthesia. This systematic review and meta-analysis was undertaken to provide a comprehensive overview of the current state of research on food and synesthesia. It is thought that more research is needed in order for food and synesthesia research to reach its full potential in meeting the needs of the sector.
Syneasthesia Food Gastronomy Synesthetic Food Gastronomy and Syneasthesia
Sinestezi, bir duyunun uyarılmasıyla başka bir duyunun istemsiz deneyimlere yol açtığı bir olgudur. Son araştırmalar sinestezi ve yemek algısı arasındaki ilişkiyi keşfetmeye başlamıştır. Bu meta-analizde, yemek ve sinestezi arasındaki ilişkiyi araştıran 6 çalışma incelenmiştir. Çalışmalarda, sinestetik deneyimlerin gıda algısını nasıl etkileyebileceğini keşfetmek için kişisel bildirim formları, beyin görüntüleme ve davranışsal deneyler dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanıldığı tespit edilmiştir. Genel olarak sonuçlar, sinestetik deneyimlerin yemek algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu meta-analizdeki çalışmalar, metodoloji ve örneklem büyüklüğü açısından farklılıklara sahiptir. Bu da bulguların genellenebilirliğini sınırlayan etkenler arasında sayılabilir. Bu nedenle meta analizde istatistiki analizler frekans değerleri ile sınırlıdır. Ek olarak, sinestetik deneyimlerin altında yatan mekanizmalar hakkında öğrenilecek birçok şey olduğu ve yemek ile sinestezi arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Bu sistematik derleme ve meta-analiz, gıda ve sinestezi hakkındaki mevcut araştırma durumuna kapsamlı bir genel bakış sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yemek ve sinestezi araştırmalarının sektör ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyele erişebilmesi için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Sinestezi Yemek Gastronomi Sinestetitk Yemek Gastronomi ve Sinestezi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | İçindekiler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1 |