Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri

Cilt: 11 Sayı: 2 19 Ocak 2015
PDF İndir
EN TR

Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri

Öz

Bu araştırmada, öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin belirlenmesi ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde nicel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören toplam 1125; tabakalı örnekleme tekniği ile belirlenen örneklemini ise 286 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Diker-Coşkun ve Demirel (2010) tarafından geliştirilen “Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği (YBÖEÖ)” kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerini belirlemek amacıyla betimsel istatistikler hesaplanmıştır. İkili karşılaştırmalarda t-testi, üçten daha fazla boyutu olan karşılaştırmada ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Verilerin normalliğinin sağlanmadığı durumlarda ise üçlü karşılaştırmalarda Kruskall Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda; öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düşük olduğu, cinsiyete göre farklılaşmadığı; Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Fen Bilgisi Öğretmenliği programlarında öğrenim gören öğretmen adaylarının ortalamalarının Sınıf Öğretmenliğindekilerden daha yüksek olduğu; akademik başarı ortalaması 2.00 ile 2.99 arasında olan öğretmen adaylarının, 3.00 ile 4.00 arasında olan öğretmen adaylarından daha yüksek olduğu; birinci sınıf öğretmen adaylarının diğer sınıflara göre daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkoyunlu, B. (2008). Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğrenme. International Educational Technology Conference (IECT). (2008 Mayıs). Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eskişehir.
  2. Akkuş, N. (2008). Yaşam boyu öğrenme becerilerinin göstergesi olarak 2006 pısa sonuçlarının türkiye açısından değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  3. Aksoy, M. (2008). Hayat boyu öğrenme ve kariyer rehberliği ilkelerinin istihdam edilebilirliğe etkileri: Otel işletmeleri üzerine bir uygulama. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  4. Atik Kara, D., ve Kürüm, D. (2007). Sınıf öğretmeni adaylarının yaşam boyu öğrenme kavramına yükledikleri anlam (Anadolu Üniversitesi örneği). Sözel bildiri, 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  5. Bahadır, Z., ve Certel, Z. (2012). Beden eğitimi öğretmenlerinin meraklılık düzeyleri üzerine bir araştırma (Kayseri İli Örneği). Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6 (3), 340-348.
  6. Çokluk-Bökeoğlu, Ö., ve Yılmaz, K. (2005). Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünmeye yönelik tutumları ile araştırma kaygıları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 41, 47-67.
  7. Demirel, M. (2009, Mayıs). İlköğretim programlarına yaşam boyu öğrenme becerileri açısından eleştirel bir bakış. Sözel bildiri, I. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale, Tam Metin Bildirileri Kitabı, 1-25.
  8. Demirel, M,. ve Akkoyunlu, B. (2010, Nisan). Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve bilgi okuryazarlığı özyeterlilik algıları. 10 th. International Educational Technology Conference, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Proceedings Book, 2, 1126- 1133.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

19 Ocak 2015

Gönderilme Tarihi

19 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tunca, N., Alkın Şahin, S., & Aydın, Ö. (2015). Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2). https://doi.org/10.17860/efd.92694
AMA
1.Tunca N, Alkın Şahin S, Aydın Ö. Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri. MEÜEFD. 2015;11(2). doi:10.17860/efd.92694
Chicago
Tunca, Nihal, Senar Alkın Şahin, ve Özge Aydın. 2015. “Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11 (2). https://doi.org/10.17860/efd.92694.
EndNote
Tunca N, Alkın Şahin S, Aydın Ö (01 Ağustos 2015) Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11 2
IEEE
[1]N. Tunca, S. Alkın Şahin, ve Ö. Aydın, “Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri”, MEÜEFD, c. 11, sy 2, Ağu. 2015, doi: 10.17860/efd.92694.
ISNAD
Tunca, Nihal - Alkın Şahin, Senar - Aydın, Özge. “Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11/2 (01 Ağustos 2015). https://doi.org/10.17860/efd.92694.
JAMA
1.Tunca N, Alkın Şahin S, Aydın Ö. Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri. MEÜEFD. 2015;11. doi:10.17860/efd.92694.
MLA
Tunca, Nihal, vd. “Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 2, Ağustos 2015, doi:10.17860/efd.92694.
Vancouver
1.Nihal Tunca, Senar Alkın Şahin, Özge Aydın. Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri. MEÜEFD. 01 Ağustos 2015;11(2). doi:10.17860/efd.92694

Cited By

Teachers’ Views on Lifelong Learning

International Journal of Contemporary Educational Research

https://doi.org/10.52380/ijcer.2024.11.2.621

Makaleler dergide yayınlandıktan sonra yayım hakları dergiye ait olur.
Dergide yayınlanan tüm makaleler, diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında lisanslanır.