Özel Sayı

Sayı: Yunus Emre Özel Sayısı

Yıl: 2026

Araştırma Makalesi

Default avatar
Doç. Avni ERDEMİR AMASYA ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı
Bekir Çınar
Prof. Dr. Bekir ÇINAR Niğde Ömer Halisdemir Üniveristesi

2 Ekim 1967’de Konya’nın Beyşehir ilçesi Kurucuova mahallesinde doğdu. İlkokulu, Kurucuova İlkokulunda, ortaokul ve liseyi Kurucuova Lisesi’nde bitirdi.

1984 yılında yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü kazandı ve 1988 yılında bitirdi.

1 Şubat 1989’da Konya Cihanbeyli Lisesine Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yaptı.

1992 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini kazandı ve 1995 yılında bitirdi. Aynı yıl Niğde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünde Araştırma Görevlisi sınavını kazandı.

1997’de inceleme ve araştırma yapmak amacıyla bir yıl süreyle Fransa’ya görevlendirildi.

1996 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda doktora sınavını kazandı ve 2000 yılında bitirdi.

2001 yılında Niğde Üniversitesi Türkçe Eğitimi Bölümünde Yardımcı Doçent, 2010 yılında Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Doçent, 2015 yılında aynı bölümde Profesör oldu.

Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu doçent temsilcisi, Fen Edebiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Profesör temsilcisi, Güzel Sanatlar Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği, Güzel Sanatlar Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Fen Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2017 Yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesine Dekan Vekili 2020’de aynı Fakülteye Dekan olarak atandı. Rektörlüğe bağlı birçok komisyonda, Komisyon Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Bekir Çınar’ın Yusuf Hâlis Miftâh-ı Lisân, (Manzum Fransızca Sözlük), Ârifzâde Âsım ve Dîvânçesi, Taşlıcalı Yahya Gencîne-i Râz İnceleme Tenkitli Metin, Visâlizâde Ârif ve Dîvânı adlı dört kitabı vardır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 60’dan fazla makalesi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda sunduğu 20’den fazla yayımlanmış bildirisi vardır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Klasik Türk Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı
Gülşah Gaye Fidan
Doç. Dr. Gülşah Gaye FİDAN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Türk Dili ve Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı
Default avatar
Prof. Dr. Hatice İÇEL NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi, Türkiye Dışındaki Türk Halk Bilimi, Türk Halk Bilimi
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Kezban PAKSOY NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı, Dil Çalışmaları
Mehmet Gürbüz
Prof. Dr. Mehmet GÜRBÜZ Necmettin Erbakan Üniversitesi Web
Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı
Mehmet Özdemir
Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR AMASYA ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı
Default avatar
Dr. Öğr. Üyesi Nevin METE NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Klasik Türk Edebiyatı
Turgut Koçoğlu
Prof. Dr. Turgut KOÇOĞLU ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Dil Çalışmaları
Default avatar
Dr. Uygar KURUM Milli Eğitim Bakanlığı Niğde
Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi, Türk Halk Bilimi, Alevilik Bektaşilik Araştırmaları
Default avatar
Prof. Dr. Ziya AVŞAR NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

1962 yılında Sarıömerli (Kırşehir-Kaman) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaöğretimini Kırşehir’de ikmal etti. Yükseköğrenimini, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Kürsüsü’nde tamamladı (1985), Yüzüncü Yıl, Niğde ve Bozok Üniversitelerinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalıştı (1986-2012). Eski Türk Edebiyatı anabilim dalında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans (1992) ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora yaptı (1998). Halen Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yayınlanmış kitapları şunlardır; Revanî Dîvânı, Türkî-yi Basit, Sırların Dili, Aşk Meclisi, Nasihatler Kitabı ve Mana Aleminin Üç Efendisi. İyi derece de Farsça bilen Ziya AVŞAR, evli ve üç çocuk babasıdır.

Dil Çalışmaları, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı
Default avatar
Dr. Özlem GÜNGÖR SERT BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Sahası Dışındaki Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı

MİLLİ KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ OLARAK TÜRK BİRLİĞİ KONGRELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRMEKTEDİR. 


22-24 Aralık tarihlerinde Akdeniz'in İncisi Alanya'da gerçekleşen "V. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Kongresi"  dergimiz MİKAD ve Alanya Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşmiştir. MİKAD olarak Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam etmekten onur duymaktayız.


DERGİMİZİN TÜRK DÜNYASINA AKADEMİK BAKIŞI

Milli Kültür Araştırmaları Dergisi akademik yayın hayatı, "Turan Kurultayı" sonuçları ile paralel yöndedir ve bu hedefler doğrultusunda yayın yapmaktadır. 

Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..

Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…

1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.

3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.

4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.

5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.

6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.

7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.

8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.

10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.

11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.

12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.

13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.

14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.

15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.

17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.

18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.

19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.

20) Türk Dünyası Kültür, sanat, edebiyat çalıştayları yapılarak Türk Dünyasının ortak değerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetler anlatılmalıdır.

21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.

22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.

Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır.

Turan Kurultayı Bilim Kurulu


TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Budapeşte, 13.08.2022