Araştırma Makalesi

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ BAĞLAM-GİRDİ-SÜREÇ-ÜRÜN (CIPP) MODELİNE DAYALI ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 50 Sayı: 229 4 Şubat 2021
PDF İndir

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ BAĞLAM-GİRDİ-SÜREÇ-ÜRÜN (CIPP) MODELİNE DAYALI ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Öğretim programlarının geliştirilmesinde ve değerlendirilmesinde öğretim etkinliklerinin uygulayıcısı olan öğretmenlerin programa yönelik görüşleri önemli bir rol oynamaktadır. Öğretmenler, uygulamış oldukları öğretim programlarının etkililiğine ilişkin karşılaşmış oldukları sorunlara ve gözlemlerine dayalı olarak değerlendirmeler yapabilmektedir. Bu değerlendirmeler, öğretim programların yararlarının ve sınırlılıklarının gözden geçirilerek güncellenmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bu araştırmada da üçüncü sınıf Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nın değerlendirilmesine ilişkin öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya MEB bünyesinde görev yapan 200 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri bağlam-girdi-süreç-ürün (CIPP) modeline dayalı olarak hazırlanmış olan likert tipi maddelerden oluşan bir anket yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde her bir anket maddesi için frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Analizler sonucunda, öğretmenlerin genel olarak üçüncü sınıf fen bilimleri dersi öğretim programına ilişkin olumlu değerlendirmeler yaptıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenler öğretim programının sınırlılıklarına ilişkin olarak okullarda programın başarılı bir şekilde uygulanması için yeterli laboratuarın olmadığını ve bu durumun öğrencilerin fen başarısını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıncı, B., Uzun, N. ve Kışoğlu, M. (2015). Fen bilimleri öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları problemler ve fen öğretiminde yaşadıkları zorluklar, International Journal of Human Sciences, 12, 1, 1189-1215
  2. Alshammari, A. (2013). Curriculum implementation and reform: teachers’ views about Kuwait’s new science curriculum, US-China Education Review A, 3, 3, 181-186.
  3. Aslan, B. (2005). “İlköğretim, öğretim (müfredat) programlarının hazırlanmasına dayanak oluşturan cumhuriyet döneminin dinamikleri ve 1968–2005 ilköğretimprogramlarının sınırlı bir karşılaştırılması”, XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi 28-30 Eylül 2005 Denizli.
  4. Aslan, M., ve Çökük, K. (2018). 2013 4. sınıf fen bilimleri dersi öğretim programının ünite bazlı değerlendirilmesi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7 (1), 156-192.
  5. Aybek, B. ve Aslan, S. (2015). Sınıf öğretmenlerinin ilkokul 3. sınıf fen bilimleri dersi öğretim programına yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8, 883-894.
  6. Aydın, A, Selvitopu, A ve Kaya, M., (2017). PISA 2012 Sonuçları ve Eğitim Yatırımları. Pamukkale University Journal of Education, 42.
  7. Aydın, Ö. (2007). İlköğretim 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri (Kütahya il örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  8. Aydın, S. ve Çakıroğlu, J. (2010). İlköğretim fen bilimleri dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri: Ankara örneği. İlköğretim Online, 9, 1, 301-315

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Şubat 2021

Gönderilme Tarihi

21 Kasım 2019

Kabul Tarihi

13 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 50 Sayı: 229

Kaynak Göster

APA
Balıkçı, Ç., Tüysüz, C., Taşdere, A., & İnel Ekici, D. (2021). 3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ BAĞLAM-GİRDİ-SÜREÇ-ÜRÜN (CIPP) MODELİNE DAYALI ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ. Milli Eğitim Dergisi, 50(229), 523-544. https://izlik.org/JA35SJ69DG