Bu araştırma; Van ilinde bakkal, market ve süpermarketlerde satışa sunulan toplam 60 adet çiğ süt örneğinin mikrobiyolojik kalitelerinin ve antibiyotik kalıntısının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örneklerde hijyenik kalitenin ve patojen mikroorganizmaların tespit edilmesine yönelik toplam aerobik mezofilik mikroorganizma (TAM), Enterobactericeae, koliform grubu mikroorganizma, Escherichia coli, Enterococcus, koagulaz pozitif stafilokok, Staphylococcus aureus, maya/küf sayıları sırasıyla ortalama; 5.88±0.15, 4.41±0.13, 3.89±0.14, 1.67±0.17, 3.43±0.16, 4.11±0.13, 3.67±0.14, 2.88±0.13 log CFU/ml olarak belirlenmiştir. Örneklerde Salmonella spp. tespit edilemezken, sadece 1 (%1.70) örnekte L. monocytogenes varlığı saptanmıştır. Örneklerin 8’inde β-laktam grubu (penisilinler ve sefalosporinler) ve 6’sında ise tetrasiklin grubu (tetrasiklin, oksitetrasiklin, klortetrasiklin ve doksisilin) antibiyotik kalıntısı tespit edilmiştir. Analizi yapılan çiğ süt örneklerinin önemli bir kısmının incelenen kriterler yönünden genel hijyenik kalitelerinin düşük olduğu, gerek mikrobiyolojik kriterler gerekse de antibiyotik kalıntısı açısından halk sağlığı açısından riskler taşıdığı görülmüştür. Sonuç olarak; yasal otoriteler tarafından süt üreten işletmelerde ve aynı zamanda piyasaya arzı yapılan çiğ sütlerde var olan denetimler ile numune alma süresi ve sayısının arttırılmasının, kontrol ve izleme programları ile mikrobiyolojik kalitelerinin iyileştirilmesinin, etkili sistemlerle antibiyotik kullanımının takip edilmesinin halk sağlığı açısından önemli katkılar sağlayacağı kanısına varılmıştır.
Antibiyotik kalıntısı, Çiğ süt, L. monocytogenes, Mikrobiyoloji
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Bu araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından TSA-2019-7895 nolu proje olarak gerçekleştirilmiştir. Destekleri için kuruma teşekkür ederiz.
This research was carried out to determine the microbiological quality and antibiotic residue of 60 raw milk samples sold in grocery stores, markets and supermarkets in Van. For the determination of hygienic quality and pathogenic microorganisms in the samples, the total aerobic mesophilic microorganism (TAM), Enterobactericeae, coliform group microorganism, Escherichia coli, Enterococcus, coagulase positive staphylococcus, Staphylococcus aureus, yeast/mold counts were determined as 5.88±0.15, 4.41±0.13, 3.89±0.14, 1.67±0.17, 3.43±0.16, 4.11±0.13, 3.67±0.14, 2.88±0.13 log CFU/ml, respectively. While Salmonella spp. could not be detected in the samples, the presence of L. monocytogenes was detected in only 1 (1.70%) sample. In 8 of the samples, β-lactam group (penicillins and cephalosporins) and in 6 of the tetracycline group (tetracycline, oxytetracycline, chlortetracycline and doxycillin) antibiotic residues were detected. It was observed that the general hygienic quality of a significant part of the analyzed raw milk samples was low in terms of the criteria examined, and that they had risks in terms of public health in terms of both microbiological criteria and antibiotic residues. As a result, it has been concluded that increasing the sampling time and number, improving the microbiological quality with control and monitoring programs, and monitoring the use of antibiotics with effective systems will provide important contributions in terms of public health by the legal authorities in milk producing enterprises and also in the raw milk supplied to the market.
Antibiotic residue, Raw milk, L. monocytogenes, Microbiology.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Proje Numarası | TSA-2019-7895 nolu proje |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 7 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 15 Şubat 2022 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { mjavl1033318, journal = {Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences}, issn = {1694-7932}, eissn = {1694-7932}, address = {Kyrgyz -Turkish Manas University Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Science 720044, Bishkek, KYRGYZSTAN Mira Avenue, 56}, publisher = {Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi}, year = {2022}, volume = {12}, number = {1}, pages = {53 - 63}, doi = {10.53518/mjavl.1033318}, title = {Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı}, key = {cite}, author = {Tuncay, Rabia Mehtap and Sancak, Yakup Can and Çakmak, Tuncer and İşleyici, Özgür} } |
APA | Tuncay, R. M. , Sancak, Y. C. , Çakmak, T. & İşleyici, Ö. (2022). Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences , 12 (1) , 53-63 . DOI: 10.53518/mjavl.1033318 |
MLA | Tuncay, R. M. , Sancak, Y. C. , Çakmak, T. , İşleyici, Ö. "Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı" . Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 12 (2022 ): 53-63 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjavl/issue/70635/1033318> |
Chicago | Tuncay, R. M. , Sancak, Y. C. , Çakmak, T. , İşleyici, Ö. "Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 12 (2022 ): 53-63 |
RIS | TY - JOUR T1 - Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı AU - Rabia MehtapTuncay, Yakup CanSancak, TuncerÇakmak, Özgürİşleyici Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.53518/mjavl.1033318 DO - 10.53518/mjavl.1033318 T2 - Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 53 EP - 63 VL - 12 IS - 1 SN - 1694-7932-1694-7932 M3 - doi: 10.53518/mjavl.1033318 UR - https://doi.org/10.53518/mjavl.1033318 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı %A Rabia Mehtap Tuncay , Yakup Can Sancak , Tuncer Çakmak , Özgür İşleyici %T Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı %D 2022 %J Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences %P 1694-7932-1694-7932 %V 12 %N 1 %R doi: 10.53518/mjavl.1033318 %U 10.53518/mjavl.1033318 |
ISNAD | Tuncay, Rabia Mehtap , Sancak, Yakup Can , Çakmak, Tuncer , İşleyici, Özgür . "Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı". Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 12 / 1 (Haziran 2022): 53-63 . https://doi.org/10.53518/mjavl.1033318 |
AMA | Tuncay R. M. , Sancak Y. C. , Çakmak T. , İşleyici Ö. Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı. MJAVL. 2022; 12(1): 53-63. |
Vancouver | Tuncay R. M. , Sancak Y. C. , Çakmak T. , İşleyici Ö. Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences. 2022; 12(1): 53-63. |
IEEE | R. M. Tuncay , Y. C. Sancak , T. Çakmak ve Ö. İşleyici , "Van’da Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Mikrobiyolojik Kalite ve Antibiyotik Varlığı", Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, c. 12, sayı. 1, ss. 53-63, Haz. 2022, doi:10.53518/mjavl.1033318 |