Cilt: 7 Sayı: 3, 31.12.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Mimarlık ve Yaşam (MY) Dergisi, Mimari Tasarım, Mimarlık Tarihi-Kuramı-Eleştirisi, Yapı Teknolojileri, Yapı Üretimi, Yapı Fiziği, Mimari Miras ve Koruma, Yapı Mühendisliği, Proje Yönetimi ve Yapım Yönetimi, Mimarlık, Şehir Planlama ve Kent Çalışmaları, Mimarlık-Teknoloji, İç Mimarlık gibi ana başlıklar içinde değerlendirilebilecek makaleler dışında; mimarlık, kent ve mekan gibi konuları sosyal bilimler alanından ele alan araştırmacıların özgün çalışmalarına da açıktır.


Mimarlık ve Yaşam (MY), Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne ait uluslararası-hakemli bir dergidir. Nisan, Ağustos ve Aralık ayları olmak üzere yılda üç kez yayınlanır. Dergi yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Mimari Tasarım, Mimarlık Tarihi-Kuramı-Eleştirisi, Yapı Teknolojileri, Yapı Üretimi, Yapı Fiziği, Mimari Miras ve Koruma, Yapı Mühendisliği, Proje Yönetimi ve Yapım Yönetimi, Mimarlık, Şehir Planlama ve Kent Çalışmaları, Mimarlık-Teknoloji, İç Mimarlık gibi ana başlıklar içinde değerlendirilebilecek makaleler dışında; dergi, mimarlık, kent ve mekan gibi konuları sosyal bilimler alanından ele alan araştırmacıların özgün çalışmalarına da açıktır. Dergide ayrıca kitap tanıtımı ve eleştirisi, teknik not, editöre mektup ve vaka takdimine yer verilir.


1. Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, derginin makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.

2. Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, Yayın İlkeleri dikkate alınarak hazırlanmış olmalıdır.

3. Dergimizde yayımlanması kabul edilen makalelerin Telif Hakları dergiye devredilmiş sayılır. Yazarların  telif devir formunu imzalayarak makaleleri ile birlikte yüklemeleri gerekmektedir. 

Forma erişmek için...


  • Dergimizde; Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış, özgün niteliği olan, orijinal araştırma kategorisindeki bilimsel makaleler yayımlanır. Bu kategorideki makalelerin; üretilen bilginin yeni olması, yeni bir yöntem öne sürmesi ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış olması gibi niteliklere sahip olması beklenir.
  • Değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.
  • Yazardan makale ile beraber telif hakları devir formunu da yüklemesi beklenmektedir. Yayımlanması kabul edilen makaleler için telif hakları dergiye devredilmiş sayılır.
  • Dergipark sistemine de girilen ve hakem davetlerinde ön izleme için gönderilen "Öz" ve "Abstract" bölümü; yazıya konu olan çalışmanın amaç, kullanılan yöntem, ulaşılan sonuç ve değerlendirmelerini içermelidir.
  • Dergimizde herhangi bir sayfa sayısı sınırı bulunmamaktadır. Makale özeti en az 100 kelime içermeli, anahtar kelime sayısı ise en az 3 en fazla 6 olmalıdır.
  • Dergimize gönderilen çalışmalar hakemlere gönderilmeden önce atıf araması yapılmaktadır (iThenticate). Benzerlik oranı yüzde yirminin üzerinde çıkan makaleler kabul edilmez.
  • Dergimizde çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.
  • Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ulusal ve/veya uluslararası hakemler tarafından değerlendirilir. Makale hakkında nihai karar, editörler tarafından verilir.
  • Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmayacaktır.
  • Dergimizin yayın ilkelerine ve formatı uygun bulunan makaleler üç hakeme gönderilir. Çift taraflı kör hakemlik sistemini sağlıklı bir biçimde uygulayabilmek adına yazarın önerdiği hakemlerden sadece bir tanesi, hakemin çalışma alanı ile makalenin içeriğinin uyumlu olması halinde dikkate alınır. Diğer hakemler editör ekibi tarafından atanır.
  • Hakem değerlendirmesi sonucu birden fazla hakemden ret görüşü alan makaleler reddedilir. Hakemlerden sadece birinden ret görüşü alan makaleler editör ekibi tarafından tekrar incelenir. İnceleme sonucunda ret kararı veya bir hakem görüşü daha alma kararı verilebilir. Eğer makale yeni atanan hakemden de olumsuz görüş alırsa makale reddedilerek yazara iade edilir. 
  • Yazım yanlışlarının çok fazla olması ve bilimsellik şartlarına uyulmaması makalenin geri çevrilmesi için yeterli görülecektir.
  • Hakemlerden revizyon talebi alan makaleler hakemlerin düzeltme istekleri doğrultusunda yazar/yazarlar tarafından düzenlenerek, yayınlanmak üzere tekrar dergiye gönderilir. Revize edilen makalede  düzeltilen bölümler, farklı hakem taleplerine göre farklı renkte vurgulanmalıdır. Düzeltilen bölümlere açıklama notları eklenerek hangi hakemin görüşleri doğrultusunda revizyon yapıldığı ve varsa düzenleme kararlarının gerekçesi belirtilmelidir. Açıklama notlarında yazarın kimliği belli edilmemelidir. 
  • Düzeltilmiş olan yazı, talep etmesi halinde değişiklik ya da düzeltme isteyen hakemlerce tekrar incelenir.
  • İngilizce dilinde yazılmış orijinal araştırma makaleleri yayımlanma önceliğine sahiptir.
  • Aynı sayı içinde aynı yazara ait birden fazla yazı yayınlanmaz. Aynı yazara ait birden fazla yazının kabul alması durumunda yazarın seçeceği yazı bir sayı atlayarak ileriki sayıda yayınlanır. 
  • Dergimizde, kitap yazarının başvurusu üzerine “Kitap Değerlendirmeleri”ne yer verilmektedir. Editörler tarafından okuma yapıldıktan sonra editör görüşü kısmında değerlendirmeye yer verilmektedir.
  • Dergide yayımlanan makalelerdeki görüşler derginin görüşleri değildir. Tüm sorumluluk makalenin yazarına aittir.
  • Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması zorunludur. Bu konuda ortaya çıkacak anlaşmazlıklardan ilgili makalenin yazarları sorumludur.
  • Makalelerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlara aittir. Makaleler, uluslararası kabul görmüş bilim etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
  • Başvuru aşamasında varsa yazarlar tarafından çıkar çatışması beyanı istenir. İlgili bildirim belirtilmemiş olsa bile çıkar çatışması bildirilmediğine dair not dizgi aşamasında makaleye eklenir.
  • Dergimizde, makale gönderme ve düzenleme ücreti alınmamaktadır

Mimarlık ve Yaşam Dergisi’nde makalelerin yüklenmesinden yayınlanmasına kadar geçen aşamalarda hiçbir ücret talep edilmemektedir.

16299  16302  16303  18949   21920