Yazım Kuralları

Dergiye ilk kez gönderilecek çalışmaların herhangi bir formatta olması (format-free) beklenmemektedir. Dergiye gönderilecek makaleler için sistem üzerinden intihal.net altyapısı kullanılarak intihal raporu oluşturulması gerekmektedir. Kaynak yazımında APA 7 kurallarına uyum sağlanmalıdır. Ancak makalenin hakem süreçleri tamamlanıp, makale kabul edildiğinde, lütfen buradan makale şablonunu indirip çalışmanızı bu şablona uygun şekilde düzenleyiniz.

Tüm aday makaleler Dergipark sistemi üzerinden gönderilmelidir. Dergide kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Gönderilen tüm  çalışmalar en az iki hakemin değerlendirme raporuna göre dergiye kabul edilir. 

Hakem raporlarına göre revize edilen makalelerin yeniden yüklenmesi sırasında hakemlere cevap dosyası ayrıca doldurulmalıdır. Hakeme cevap dosyasına buradan erişilebilir. 


Dergiye gönderilecek yazılar:

  • Çalışma yapılandırılmış uzun özet, kaynakça da dahil olmak üzere 9000 kelimeyi geçmemelidir. 
  • Türkçe metinlerde 750-1000 kelimelik İngilizce özetin yanında Türkçe en fazla 300 kelimelik öz ve en fazla 6 anahtar kelime verilmelidir. İngilizce metinlerde ise sadece İngilizce ve Türkçe 300 kelimelik öz ve en fazla 6 anahtar kelime yer almalıdır.

  • Çalışmada cinsiyetçilik, ırkçılık, ön yargı ve ayrımcılık içeren bir dil kullanımından kaçınılmalıdır.

  • Çalışma Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan “APA’s Publication Manual of the American Psychological Association, (2020)”[APA 7.sürüm] yazım ilkelerine uygun olarak yazılmalıdır. Yazım kurallarına bu linkten ulaşabilirsiniz.


Dil Kullanımı

Her yazar gönderilen yazının, basılı ya da elektronik ortamda, kısmen veya tamamen başka bir yerde daha önce yayınlanmadığını ya da halen yayın için değerlendirmede olmaması gerektiğini göz önünde bulundurmalıdır. Derginin yayın kurulu tarafından incelenip yayınlanmasına karar verilen yazılar, gerek duyulması durumunda, gelen eleştiri ve öneriler doğrultusunda gözden geçirmeleri için yazarlarına geri gönderilebilir. Gönderilen yazılar Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanır. Gönderilen yazılarda Türkçe ve İngilizce dilinin akademik yönden etkin kullanılması değerlendirme açısından önemli bir ölçüttür.

Araştırmacıların Katkı Oranı

Yazarların katkı ayrıntıları (örneğin, eşit katkı) makalenin sonundaki katkıda bulunanlar bölümünde yer almalıdır.

Çatışma Beyanı

Tüm yazarlar, çalışmalarının bütünlüğünü ve tarafsızlığını etkileyebilecek diğer kişi veya kuruluşlarla olan tüm finansal ve kişisel ilişkilerini açıklamalıdır. Bu ilişkilere örnek olarak istihdam, danışmanlık, ücret, ücretli tanıklık, patent başvuruları, hibeler veya diğer destekler verilebilir.

Teşekkür

Çalışmaya destek veren kuruluşlar ile katkıda bulunan ancak yazar olmayan bireylere bu bölümde teşekkür edilmelidir.

Kaynaklar

Kaynaklar Amerikan Psikologlar Birliği tarafından yayınlanan “APA’s Publication Manual of the American Psychological Association, (2020)” [APA 7.sürümü takip edilmelidir] yazım ilkelerine uygun olarak yazılmalıdır.

Akademik Araştırmalarda Yapay Zeka Kullanımı İlkeleri

Dergimizin ve uluslararası yayımcıların genel kabulü üzerine yazar(lar)ın çalışmadan sorumlu ve hesap verebilir olması gerektiğinden, özetin oluşturulması veya literatür taraması da dahil olmak üzere, yapay zeka aracı ile bir makalenin herhangi bir bölümünün üretilmesi kabul edilemez.

Aynı şekilde sonuçların oluşturulmasına veya raporlanmasına izin verilmez; yazar(lar) çalışmalarının oluşturulmasından ve yorumlanmasından ve ayrıca çalışmalarının doğruluğu, bütünlüğü ve geçerliliğinden sorumlu olmalıdır. 

İstatistik analizlerinde kullanılmak üzere yardımcı araç olarak kullanılabilir ancak yapay zeka uygulamalarının analizi yapmasına ve raporlamasına izin verilemez. 

Öte yandan makalelerde kullanılan dilin, ifadelerin zenginleştirilmesi veya daha okunaklı hale gelmesi, proofreading (son okuma) yapılması gibi işlemlerde kullanılması mümkündür. Dilini ve okunabilirliğini geliştirmek için bir makalenin yapay zeka kullanarak kopyalanması-düzenlenmesine izin verilebilir çünkü bu, yazım ve dilbilgisini geliştirmek için halihazırda kullanılan uygulamalarla benzerdir.  Ancak yazar(lar) orijinal çalışmadan sorumlu olmaya devam eder.

Yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görsellerin sunulmasına ve yayınlanmasına izin verilmez ancak bu görsellerin yapay zeka tarafından oluşturulduğuna dair atıf ve kaynak verilir ve bağlamı içerisinde kullanılırsa mümkün olabilir. 

Son Güncelleme Zamanı: 15.03.2024 14:30:15