Cilt: 7 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

Çevrimiçi Müzik Bilimleri Dergisi yılda iki kere (Haziran - Aralık) yayınlanan hakemli bir dergidir. Müzik Bilimleri alanına katkı sağlayacak nitelikteki, özgün makalelerin yanı sıra seminer, konferans ve sempozyum değerlendirmelerini yayınlar. Ücretsizdir ve tüm okuyuculara açıktır. Makale göndermek, yayınlamak ücret gerektirmez.

OJOMUS, kaliteli özgün makaleler (nicel, nitel ve edebiyat incelemesi) ve Müzik bilimlerine katkıda bulunan kitapların tanıtımını yayınlamaktadır.

*

Çevrimiçi Müzik Bilimleri Dergisi yılda iki kere (Haziran - Aralık) yayınlanan hakemli bir dergidir. Müzik Bilimleri alanına katkı sağlayacak nitelikteki, özgün makalelerin yanı sıra seminer, konferans ve sempozyum değerlendirmelerini yayınlar. Ücretsizdir ve tüm okuyuculara açıktır. Makale göndermek, yayınlamak ücret gerektirmez.

OJOMUS, kaliteli özgün makaleler (nicel, nitel ve edebiyat incelemesi) ve Müzik bilimlerine katkıda bulunan kitapların tanıtımını yayınlamaktadır.

Makale yazım kuralları

1- Dergiye gönderilen yazılar MS WORD'de yazılacaktır. 


2- Yazılar, Özet ve Referanslar dahil olmak üzere artık 20 sayfayı geçmemelidir.


3- Makale, bir ve bir buçuk satır boşluğuna sahip 10 puntolu ‘Arial Unicode’ yazı tipinde yazılmalıdır.


4- Özet bölümü 200 kelimeden az olmalıdır. Amacı, yöntemi ve çalışmanın bulgularını içermelidir.


5- En az 3 ve en çok 5 kelimeden oluşan çalışmanın anahtar sözcükleri, özet altında yazılmalıdır.


6- Tablo, şekil, resim ve grafik vb. öğeler, dergiye gönderilen aday çalışma içinde, APA7 formatı takip etmelidir.


7- Referans göstermede APA7 temel olarak kullanılacaktır.


8- Etik kurulun kararını gerektiren çalışmalarda etik kurulun onaylaması ve gerektiğinde belgelenmesi gerekmektedir. Evrensel olarak kabul edilen etik kurallara uyulmalıdır.

Yazım şablonunu indirmek için lütfen tıklayınız.


Dergiye gönderilen bilimsel makalelerde, araştırma ve yayın etiğine uygunluk ilkesine dayalı olarak ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmaktadır.

Editörlerin Etik Sorumlulukları


• Okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamak için çabalamalıdır.
• Sürekli olarak Çevirimiçi Müzik Bilimleri Dergisi’nin gelişmesini sağlamalıdır.
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini arttırmaya yönelik girişimlerde bulunmalıdır.
• Düşünce özgürlüğünü desteklemelidir.
• Akademik belgelerin bütünlüğünü korumalıdır.
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirmelidir.
• Düzeltmeler ve açıklamaların gerektirdiği durumlarda, etik kurallar çerçevesinde açık ve şeffaf olunmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları


• Yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri bilimsel ve etik kurallara uygun şekilde değerlendirmeli, kimliğini açığa çıkaracak herhangi bir bilgi vermekten kaçınmalıdır.
• Çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.

Yazarların Etik Sorumlulukları


• Başka yerde yayınladığı ya da yayınlanmak üzere gönderdiği bir makalesini veya aynı anda birden fazla makalesini Çevrimiçi Müzik Bilimleri Dergisi'ne göndermemeli ve bu kuralları kabul ettiklerini dergiye ait Telif Hakkı Devir Formu’nu doldurarak bildirmelidir.
• Çevrimiçi Müzik Bilimleri Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
• Makale yazarın lisansüstü tezinden ya da bir projeden üretildiyse, yazar(lar) bunu makalede ilk sayfada ilgili yerde belirtmelidir.
• Makalenin bir kısmı ya da tamamı herhangi bir bilimsel sempozyumda/kongrede sunulmuş ise yazar(lar) bunu makalede ilk sayfada ilgili yerde belirtmelidir.
• Makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalıdır.
• Makalelerindeki benzerlik oranını tespit etmeli, %20 sınırını aşmadığı takdirde dergiye göndermelidir.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı; yayınlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma veya yazar ekleme önerilmemelidir. Eş yazarların makalelerdeki katkı oranı, makale sonunda ilgili yerlerde beyan edilmelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmeli, makale sonunda ilgili yerlerde bu bilgiye yer vermelidir.
• Makale sonunda ilgili yerde varsa destek ve teşekkür beyanında bulunmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde kendilerinden makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri editörlere sunmalıdır.
• Yayınlanan makalelerine ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.
• Değerlendirme aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayınlanmış makalesiyle ilgili bir hatayı fark ettiğinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
• Etik kurul kararı gerektiren görgül araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısını aday makalenin ilk sayfasında ilgili yerde ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yöntem kısmında yer vermelidir.
• Veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın etik ilkelere uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk/son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.
*Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenleri; yayıncı, editörler, yazar(lar) ve hakemlerin yayın politikası ve etik ilkelere uymak zorundadır.


Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi


Çevrimiçi Müzik Bilimleri Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda ojomuseditor@gmail.com adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.

ETİK İZİN (ONAY) BELGESİ HAKKINDA


TR Dizin 2020 değerlendirme kriterlerine göre madde 8’de yer alan kriterler yayın etiğinde gündemimizde olan kriterlerdir. Bu kriterlerde yer alan durumlar gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde makaleler kabul edilmeyecektir.
1. Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Dergiye gönderilecek makale, herhangi bir kişi/grup/topluluk ile yapılacak anket ve görüşme-mülakat, gözlem, bilgisayar ortamında test uygulamak, video/film kaydı, ses kaydı, alkol, uyuşturucu ya da diğer herhangi bir kimyasal maddenin katılımcılara kullandırılması, yüksek düzeyde uyarıma (ışık, ses gibi) maruz bırakma, radyoaktif materyale maruz bırakma vb. gibi çalışmaları içeriyorsa/içerecekse “Etik Kurulu Kararı” alınması gerekmektedir.

Dergimize makale gönderimi ücretsizdir