Rast Müzikoloji Dergisi (RMD), geniş bir araştırmacı topluluğunun katılımını alan uluslararası hakemli bir dergidir. RMD'nin ana odağı, müzik araştırmalarının sıkı bir şekilde analizidir. Müzikoloji ve müzik araştırmaları, Doğu müziği, Batı müziği, Türk müziği, Ortadoğu müziği ve etnik müziklerin geniş çaplı araştırmalarına yer vermektedir. Ek olarak, RMD, müzikolojinin tüm alanlarıyla ilgili kültürler arası araştırmalar ve tartışmalar için bir forum sağlar. Ayrıca, RMD, müzik araştırmalarındaki konulara ve uygulamalara ayrılmış interdisipliner makalelerin yayınlandığı bir dergidir. Yayın dili, İngilizce (birincil), Türkçe (ikincil) ve Azerice'dir (özel ve istisnai).
1. Makale metnini yazarlarla ilgili bilgileri ve sonra sağ tıklayıp belge detaylarından belgeyi oluşturan kişinin bilgileriyle birlikte çıkarınız.
2. Yazarlarla ilgili kurum, bölüm, tam adres, orcid, eposta ve iletişim telefonu, şehir ve ülke mutlaka başlık sayfasında (Title page) ayrı bir Word dosyası olarak verilmeli ve sisteme ilgili kategoride yüklenmelidir.
3. Figür, resim, şekil, nota ve tabloların her biri numaralanmış olarak ayrı ayrı siteme ilgili kategoride yüklenmelidir.
6. Derginin yazım klavuzuna uymayan makalelerin ve kontrol listesinde eksiklik olması halinde direk red edilebileceğini lütfen unutmayınız!
4. Telif hakkı devri (Copyright Transfer Agreement Form) her bir yazar tarafından imzalanmak suretiyle resmi çekilerek ilgili kategoride sisteme yüklenmelidir.
5. Her bir yazarın kısa özgeçmişi (İngilizce - Türkçe) (Cover letter) mutlaka ilgili kategoride siteme yüklenmelidir.
7. Yazarların herhangi birinin websitesine üye olması gerekmektedir.
8. Verilen bilgilerin tamamının doğru ve doğrulanabilir olması gerekmektedir.
9. Dipnotlar metni direkt ilgilendiren, verilmezse araştırmada anlam kaybına neden olduğu durumlarda verilmelidir.
Rast Müzikoloji Dergisi Makale Gönderme Yönergesi:
Makalenizi bize göndermeyi seçtiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz.
RAST, COPE yayın etiği komitesi üyeliğine başvurmuştur ve YÖK ile birlikte COPE etik yönergesini benimsemiştir.
Makalenizi Gönderme
RAST hakem değerlendirme sürecini etik, şeffaf ve adil şekilde yönetmek için OJS kullanır. RAST’a daha önce bir makale göndermediyseniz, bir hesap oluşturmanız gerekecektir. Lütfen aşağıdaki yönergeleri okuyun ve makalenizi yüklemek için derginin sitesini (https://rastmd.net/index.php/Rast) kullanın. Lütfen yönergeye uygun olmayan makalelerin ve yanlış/eksik yüklemelerin red edilebileceğini unutmayın.
Rast Müzikoloji Dergisi (RAST), yüksek bilimsel kaliteye sahip, özgün araştırma makaleleri yayınlayan, hakemli bir dergidir.
Başvuru sürecinin bir parçası olarak, gönderdiğiniz çalışmanızın özgün olduğunu, telif haklarının kendinize ait olduğunu ve telifi sizin olmayan bir çalışmayı çoğaltıyorsanız gerekli tüm izinleri aldığınızı garanti etmeniz gerekmektedir. Makalenizi ilk kez bir dergiye gönderdiğinizi ve bunun başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmeye gönderilmediğini ve başka bir yerde yayınlanmadığını bildirmeniz ve hukuki sorumluluğunu almanız gerekmektedir. Makaleniz etik, şeffaf ve adil bir hakemlik süreci sonunda kabul edilirse, makalenizin talepler doğrultusunda güncellenmiş son halini sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Dil
RAST’ın yayın dili Yayın dili, İngilizce (birincil), Türkçe (ikincil) ve Azerice'dir (özel ve istisnai). Başlık, özet ve anahtar kelimeler her iki dilde de verilmektedir.
Amaç ve Kapsam
Müzikoloji ve müzik araştırmaları, Doğu müziği, Batı müziği, Türk müziği, Ortadoğu müziği ve etnik müziklerin geniş çaplı araştırmalarına yer vermektedir. Rast Müzikoloji Dergisi, genellikle 3.000-5.000 kelimelik araştırma makaleleri öncelikli olarak yayınlar. Daha kısa araştırma notları, derleme yazılarını ve nadiren kitap incelemelerine de yer verir.
Makale Uzunluğu
• Yazılar genellikle 7-35 sayfa uzunluğundadır.
• Kapsamlı anlatımın gerekli olduğu 35 sayfadan daha uzun makaleler editör / yayın kurulunun takdirine bağlı olarak dikkate alınacaktır.
Biçimlendirme
Makaleniz için tercih edilen dosya biçimi Microsoft Word'dür (.doc veya .docx).
Tablo, nota, şekiller ve diğer grafikler
Yüksek çözünürlükte tercihen EPS (Grafikler ve çizgi resimler için tercih edilen biçim büyütme / yakınlaştırma sırasında kaliteyi korur), JPEG veya PNG (en az 300 dpi ) olarak sisteme yüklenebilir. En fazla üç tablo ve / veya şekil dahil edilebilir. Bunlar siyah beyaz yayınlanabilir olmalıdır. Müzik örnekleri, şekiller, fotoğraflar ve diğer resimler, gönderilmeden önce doğruluk açısından kontrol edilmelidir. Tablolar ve şekiller ayrı olarak yüklenmelidir; ana metinde yer verilmemelidir. Ancak metin içinde geçtiği yerde açıklaması olmalıdır. Tablolar, metinde bulunanları çoğaltmak yerine yeni bilgiler sunmalıdır. Okuyucular tabloyu metne başvurmadan yorumlayabilmelidir. Lütfen düzenlenebilir dosyalar sağlayın.
Kaynak stili
Tercihen APA stili istenmektedir. Ancak Chiago ve Vancouver de kabul edilmektedir.
• Tüm referanslar DOI veya varsa kalıcı URL bilgilerini içermelidir.
• Kaynaklar, makalenin hazırlanmasında kullanılan stil kılavuzuna göre biçimlendirilmelidir.
İzinler (Etik Kurul İzinleri)
Araştırmanız ile ilgili kullandığınız bütün materyaller için gerekli izinlerin yazar tarafından alınmış olması ve gerektiğinde izin aldığını belgelemesi gerekmektedir. Etik kurul izni gereken her araştırma için belgelemek zorundadır. İzin maliyetleri yazarın sorumluluğundadır. Telif hakkıyla korunan herhangi bir materyal kullanılıyorsa (müzik notasyonu, resimler, şekiller vb.), Yazarın materyali kullanma iznine sahip olduğunu doğrulayan belgeler eklenmelidir.
Kabul ve yayın hakkında
Üretim
RAST Editörünüz, makalenizin yayım süreci boyunca kaydettiği ilerlemeler hakkında sizi bilgilendirecektir. Editör tarafından talep edilecek düzeltmeler doğrudan yapılmalı veya derhal bize bildirilmelidir.
Online İlk yayın
Önce online, son makalelerin (gelecekteki bir sayının atanmasını bekleyen tamamlanmış ve onaylanmış makaleler) bir dergi sayısına dahil edilmeden önce çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.
Açık Erişim
RAST’ta yayınlanan makaleler açık erişimlidir.
Telif Hakkı Seçenekleri
Telif hakkı, özgün makalenizi korumanıza ve izniniz olmadan başkalarının çalışmanızı kullanmasını engellemenize olanak tanır.
Makalenizi tanıtma
Yayın sürecin sonu değildir! Makalenizi yayabilir ve olabildiğince geniş bir şekilde okunmasını ve alıntı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Makalenizi sosyal paylaşım hesaplarınızda linkini vererek paylaşabilirsiniz. Bu görünürlüğünü ve atıf oranını artırmak için yararlıdır.
ORCID
ORCID, araştırmacıları aynı adı paylaşanları bile diğer tüm araştırmacılardan ayıran, araştırmacılar arasındaki bağlantıları destekleyen benzersiz ve kalıcı bir dijital tanımlayıcı sağlar. Tüm yazarları ve yardımcı yazarları, ORCID kullanmaları için teşvik ediyoruz. ORCID hesabı oluşturun. ORCID iD'lerini makale gönderme işlemi sırasında başlık sayfasında bize bildiriniz. Yayın sürecinde ORCID iD'niz makalenizin meta verilerinin bir parçası haline geliyor ve çalışmanızı yalnızca ve yalnızca sizinle ilişkilendirebiliyor. ORCID ID'niz makalenizle birlikte yayınlanır, böylece çalışmanızı okuyan araştırmacıların ORCID profilinize ve oradan diğer yayınlarınıza bakabilir.
Etik Hususlar
Yazarlar YÖK ile birlikte COPE etik yönergesine uymak durumundadırlar. Bunlardan bazılarını sıralarsak;
• Mükerrer yayın yapılmaması (daha önceden internette paylaşılması dahil),
• Dilimleme yapılmaması,
• Haksız yazarlık sağlanmaması,
• Telif haklarını ihlal etmemesi,
• Yanlış ve yanıltıcı atıflar yapılmaması,
• Tarihsel dökümanların yanlış ve yanıltıcı yorumlama,
• Araştırmanın herhangi bir sürecinde insandan elde edilen veriler varsa mutlaka etik kurul izninin bulunması,
• Doktora veya YL tezinden üretilen makaleler için dipnot verilmesi,
• Makale yükleme konusunda etik davranılmaması,
• Bir makalenin gönderilmesi, daha önce yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde veya kısmen yayınlanmak üzere gönderilmediğini gösterir.
Telif Hakkı Bildirimleri
Yayınlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyallerin) telif hakları dergiye aittir. Telif hakkı adı altında veya dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için herhangi bir ödeme yapılmaz ve herhangi bir yayın ücreti alınmaz. Bilimsel bilgi ve araştırmaya yönelik küresel Açık Erişim'in (Lütfen okuyun: Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni okuyun) gelişimini desteklemek için, RMJ'nin Yayıncısı/Sahibi, okuyucuların ücretsiz kullanımı için çevrimiçi yayınlanan tüm makalelerin (aksi belirtilmediği sürece) telif haklarını sağlar. , bilim adamları ve kurumlar (içeriğe bağlantı veya herhangi bir ortamda, herhangi bir değişiklik olmaksızın ve ticari amaç dışında, indirilmesi, dağıtılması, basılması, kopyalanması ve çoğaltılması için izin gibi), Creative Commons Atıf-GayriTicari- NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) Orijinal çalışmaya atıfta bulunulması koşuluyla Uluslararası Lisans. Ticari amaçlarla izin almak için lütfen Rast Musicology Journal'ın yayıncısı/sahibi ile iletişime geçin.
İçerik Erişimi
Rast Musicology Journal açık erişimli bir dergidir.
İntihal Raporu
Rast Müzikoloji Dergisi, yüklenen makaleler için İntihal-Benzerlik Raporu talep eder. Benzerlik oranının kabul edilebilirlik düzeyi %12'tir. İntihal raporlarının elde edilmesi için Turnitin ve Ithenticate yazılımları kullanılmalıdır.
Danışma
Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin. rastjournaleditor@gmail.com
Makale İşlem Ücreti
Rast Müzikoloji Dergisi'ne başvuran makaleler ön inceleme aşamasına alınır. Ön inceleme yayın kurulu tarafından yapılır. Gerekli izinleri almayan, intihal raporu olumsuz olan ve dergi kapsamı dışında kalan makaleler doğrudan reddedilir. Ardından en az iki hakemli ve kör hakemli Makale İnceleme Süreci başlar. Hakem İncelemesi sürecinde başarılı olanlar hakkında yayın kararı alınır.
Rast Müzikoloji Dergisi'nde yayınlanan tüm makaleler açık erişimdir ve yayınlandıktan hemen sonra ücretsiz olarak kullanılabilir. Bu, sunduğumuz yayıncılık hizmetleri yelpazesi Makale İşlem Ücreti (MİÜ) ile mümkün olmaktadır. Bu işlemler, editöryal süreçler, makale kopyalama, üretim ve barındırma, mizanpaj düzenleme, indeksleme hizmetleri gibi hizmetlerin sağlanmasını içerir.
Etik bir ilke olarak, makale yazar tarafından dergi yönetim sistemine yüklendiğinde Makale İşleme Ücreti ödenir. Ödeme yapılmadan hiçbir editoryal değerlendirme ve inceleme süreci başlatılmaz. Bu ödeme, yazar tarafından yüklenen makalenin kesinlikle yayınlanacağı anlamına gelmez. Bu ödeme sadece makale işleme süreci ile ilgilidir.
“Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda aldığı karar gereği, Rast Müzikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir makale Makale başvuru sırasında -kabul/red kararına bağlı olmaksızın ücret alan dergiler, maddesini karşıladığından doçentlik başvurularında (beyannamede) kullanılabilir.”
Makale İşlem Ücreti 1250 TL (Türkiye için), 500 USD (Diğer ülkeler için) Ukrayna için indirim (350 USD)
Yıllık Abonelik Ücreti: 750 TL (Türkiye için), 100 USD (Diğer ülkeler için)
Not: RMJ, dernek, vakıf, üniversite gibi kurumlar, şahıslar için Makale İşlem Ücreti'nde indirim yapma ya da hiç bir ücret almama konusunda haklarını saklı tutar.
Rast Müzikoloji Dergisi, 30 Aralık 2021 tarih ve 2021.18.643 sayılı karar gereği, makale işlem ücretini önceden alması (kabul-red e bakmaksızın) konusu geçen paragrafa istinaden Mart 2022 tarihinde beyannamede kullanılabilir. Konuyla ilgili ÜAK'ın kararı konusunda link
https://www.uak.gov.tr/Documents/docentlik/2021-mayis-donemi/2021M_SikcaSorulanSorularveCevaplari_08052021.pdf
Rast Müzikoloji Dergisi, aboneleri ile her geçen gün daha da büyümektedir. Rast Müzikoloji Dergisi'ne katkılarınız için çok teşekkür ederiz. Abonelik için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazarlarımızın editöryal süreçlerin aksamaması için editöryal emaillere 3 gün içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.