Cilt: 12 Sayı: 2, 30.06.2024

Yıl: 2024

RMD'nin hedef ve amaçları
* Müzikoloji ile ilgili konularda özgün, iyi tasarlanmış, hakemli araştırmalar yayınlamak,
* Değişen uygulamalarda kanıta dayalı araştırmanın önemini vurgulamak,
* Müzik araştırmalarında güncel konuları tartışmak için bir forum sunmak
* Müzik araştırmaları teşvik etmek, 
* Müzikolojinin sistematiği perspektifinde, interdisipliner müzik konularda araştırmaları teşvik etmek,
* Müzik eğitimi, müzik ve yaratıcılık, geleneksel müzik gibi müziğin uygulamalı alanlarına rehberlik etmek,
* Müzik kongrelerini destekleyerek müzik araştırmacıların görünürlüğüne katkı sunmak, 
 

Rast Müzikoloji Dergisi (RMD), geniş bir araştırmacı topluluğunun katılımını alan uluslararası  hakemli bir dergidir. RMD'nin ana odağı, müzik araştırmalarının sıkı bir şekilde analizidir. Müzikoloji ve müzik araştırmaları ve etnik müziklerin geniş çaplı araştırmalarına yer vermektedir. Ek olarak, RMD, müzikolojinin tüm alanlarıyla ilgili kültürler arası araştırmalar ve tartışmalar için bir forum sağlar. Ayrıca, RMD, müzik araştırmalarındaki konulara ve uygulamalara ayrılmış interdisipliner makalelerin (sadece araştırma) yayınlandığı bir dergidir. Yayın dili, İngilizce ve Türkçe'dir.


Rast Müzikoloji Dergisi Kapsamı
• Müzik tarihi, Müzik felsefesi, Müzik metodolojisi.
• Müzikoloji, etnomüzikoloji, karşılaştırmalı müzikoloji …
* Türk ve Osmanlı Müziği felsefesi, kuramları, tarihçesi, uygulamaları, araştırmaları
• Doğu ve Ortadoğu Müziği, Felsefesi, Kuramları, Tarihçesi, Uygulamaları, Araştırmaları
• Batı Müziği, Felsefesi, Kuramları, Tarihçesi, Uygulamaları, Araştırmaları
• Müzikoloji ve interdisipliner alanlar (Müzik ve fizik, müzik ve psikoloji, müzik ve tarih, müzik ve tıp, müzik ve felsefe, müzik ve teknoloji …)
• Müzik aletleri araştırmaları (Geleneksel, çağdaş …)
• Müzik eğitimi
• Müzik ve yaratıcılık 


Yazarlar İçin Yönergeler
Makalenizi submit etmek için Rast Müzikoloji Dergisi'ni (RMD) seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Size vereceğimiz yönergeler, makalenizin hakem değerlendirme sürecine hazır hale gelmesi, ürüne dönüştürülmesi ve sorunsuz bir şekilde yayın aşamasına gelmesi konusunda sizi rahatlatacaktır. Lütfen adımları okumak ve takip etmek için biraz zaman ayırın. Sizlere her aşamada destek olacağımızı beyan ederiz, bu konuda iletişim bilgilerimiz (e-posta ve whatsapp) web sitemizde yer almaktadır. Bizimle iletişim kurmakta tereddüt etmeyin.

Bu dergi Dergipark Dergi Sistemini kullanmaktadır. Bu sistem Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından geliştirilmiş akademik bir dergi yazılımıdır ve halen geliştirilmektedir. Gönderi yapmadan önce lütfen Dergipark Dergi Sistemi yazarlarına yönelik kılavuzu okuyunuz. Makalenizi hazırlamak ve RMD'ye göndermek için eksiksiz talimatlar aşağıda verilmiştir.

RMD Hakkında
Rast Müzikoloji Dergisi, yüksek kalitede ve etki yaratma potansiyeline sahip orijinal araştırmaları yayınlayan uluslararası, hakemli bir dergidir. Lütfen RMD'nin Amaçları ve Kapsamı ile Akran Değerlendirmesi Politikası beyanlarını okuyun. Lütfen bu derginin sadece İngilizce ve Türkçe makaleler yayınladığını dikkate alınız.

Rast Müzikoloji Dergisi yalnızca şu türdeki makaleleri kabul eder: orijinal makaleler.

Rast Müzikoloji Dergisi, gerçek kitleye ulaşmak, makalelerinizin görünürlüğünü, atıfını ve okunabilirliğini artırmak ve bilimsel bilgiyi gelişmiş ülkeler ve elitler için yüksek gelirli bir meta olmaktan çıkarıp, onu tüm insanlık için ortak bir meta haline getirmek için Açık Erişim modelini seçmiştir. Bu Açık Erişim Politikası ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz.

Hakem İncelemesi ve Etik Beyanlar
RMJ ve bağlı yayınevi Genç Bilge Yayıncılık, yüksek etik standartlarla hakemlik taahhüdünü beyan eder. Makaleniz, Benzerlik Raporu incelemesinden sonra (%15'in altında olmalıdır), etik kurul izinleri ön incelemesinden sonra Editöryal Önincelemeden geçecektir. Bu, makalenizin RMJ'nin Amaç ve Kapsam için uygunluğu ve orijinalliği hakkında kararın verildiği aşamadır. Makaleniz bu şekilde bağımsız ve alan uzmanları tarafından akran değerlendirmesine hazır hale gelir. RMJ'nin Hakem İnceleme Politikası beyanları doğrultusunda, akran değerlendirmesi minimum eksiklikler, maksimum etik duyarlılık ile hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilir.

Lütfen makalenizi Rast Müzikoloji Dergisi'ne göndermeden önce; makalenizin özgünlüğünü iddia ettiğiniz Benzerlik Raporlarınızı (Turnitin, Ithenticate yazılımını kullanabilirsiniz), Etik Kurul İzinlerinizi, Ön Yazınızı, Çıkar Çatışmasını, Yazar Katkıları beyanlarınızı hazırlamak için not alınız.

Makalenizin Hazırlığına Geçiyoruz
Yazım Kuralları
Makaleler APA stilinde yazılmalıdır.
Yazılar MS Word formatında gönderilmelidir.
Metin için normal 11 puntoluk bir Trebuchet MS kullanılmalıdır.
Makalenin tüm bölümleri 1,5 olarak yazılmalıdır.
Lütfen kısa alıntıları italik olarak " " tırnak işaretleri içinde ve sonunda belirtilen sayfa numarasını parantez içinde veriniz.
Lütfen uzun alıntıların tırnak işaretleri olmadan girintili olarak yapılması gerektiğini unutmayın.

Makale Bölümleri ve Sırası
Özet (Özet 8 punto, Trebuchet MS, iki yana yaslı, tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Amaç, yöntem ve bulgular bu bölümde özetlenerek 250-300 kelime arasında yer alır)
Anahtar Kelimeler (11 punto) Bu bölümde 10 punto ile virgülle ayrılmış, tam italik ve tümü küçük harfli, adları dahil 5 sözcük bulunmalıdır.
Giriş (literatür taraması, kavramsal çerçeve, önem dahil edilmelidir)
Başlık 1 (11 punto, kalın)
Başlık 2 (11 punto, ilk harf büyük)
Başlık 3 ( 11 punto, sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük)
Araştırma Problemi (Temel ve alt problemler)
Yöntem (Araştırma Modeli, Belgeler veya Katılımcılar-Örnekleme, Veri Toplama Araçları, Veri Analizi, Süreç dahil edilmelidir)
Bulgular (Araştırma problemine bağlı olarak sıralı şekilde sunulmalıdır)

şeklinizi buraya ayarlayın
Şekil 1. Altyazınızı buraya yazın

Tablo 1. Başlığınızı buraya yazın
Tabloyu buraya koyun

Notalarınızı buraya ayarlayın.
Figür 1. Altyazınızı buraya yazın

Şekiller veya Resimler-Fotolar: Şekiller yüksek kalitede olmalıdır (doğru boyutta, çizgi resimler için 1200 dpi, gri tonlama için 600 dpi ve renkli için 300 dpi).
Tartışma (Kaliteli dergilerden güncel alıntılar ve önemli dizinlerde yer alan orijinal makaleler verilmelidir)
Sonuç (En az bir sayfa olmalı, tüm makaleyi özet halinde sununuz)
Öneriler (Araştırmacılar ve Uygulamacılar için öneriler)
Araştırmanın Sınırlılıkları (Araştırmanızın sınırlamalarını, genelleme problemlerini sunun)
Teşekkür (Teşekkürler, destek fonları, izinler, çıkar çatışmaları, yazarların katkıları bu bölümde yazılmalıdır)
Yazarların Özgeçmişleri (Kısa) (Fotoğraf, ad-soyad, mezun olunan okullar, önemli çalışmalar, uzmanlıklar, akademik sosyal medya bağlantıları; Researchgate, AcademicEdu gibi)
Kaynaklar (APA stiline uygun olarak titizlikle yazılmalı, kontrol edilmeli, kendibe atıf-self-citiation yapılmamalıdır)
Ekler (Kaynaklardan sonra konmalıdır)
Sayfa Sınırı (Bu dergi için tipik bir makale, ekler dahil olmak üzere 35 sayfadan fazla olmamalıdır)
Kaynaklar (Bu bölüm makalenin en önemli bölümlerinden biridir. Lütfen APA stiline uygun olarak 11 punto ve 1.5 aralıklı olarak hazırlayınız)

Telif Hakları
Yayınlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyallerin) telif hakları dergiye aittir. Telif hakkı adı altında veya dergide yayımlanması uygun görülen yazılar için herhangi bir ödeme yapılmaz ve yayın maliyeti alınmaz. Bilimsel bilgi ve araştırmaya küresel Açık Erişimin (Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni lütfen okuyun) gelişimini desteklemek için, RMD'nin Yayıncısı/Sahibi, okuyucuların ücretsiz kullanımı için çevrimiçi yayınlanan tüm makalelerin telif haklarını (aksi belirtilmedikçe) sağlar. Uluslararası Lisans olan NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) orijinal çalışmanın alıntılanmasıyla paylaşıma izin verir. Ticari amaçla bu içeriği kullanmak için gerekli izinler konusunda lütfen Rast Müzikoloji Dergisi'nin yayıncısı/sahibi ile iletişime geçiniz.

Açık Erişim
Rast Müzikoloji Dergisi açık erişimli bir dergidir.

İntihal-Benzerlik Raporu
Rast Müzikoloji Dergisi yüklenen makaleler için İntihal-Benzerlik Raporu ister. Benzerlik kabul edilebilirliği %15'tir. İntihal raporlarının alınması için Turnitin, Ithenticate (diğerleri de) gibi yazılımları kullanılmalıdır.

Makale Destek Merkezi Hizmetleri (Young Wise Publishing)
Makalenizi geliştirmek ve gönderime hazır hale getirmek için Makale Destek Merkezi'nin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Editleme, redaksiyon, çeviri ve proof gibi hizmetler için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Makale Submit Etmek için Kontrol Listesi
Yazar Bilgileri Detayları ve Dergipark Dergi Sistemine Kayıtlar: Lütfen makale submit etmeden önce tüm yazarların Dergipark Dergi Sistemine kayıt olduklarını kontrol ediniz. Kayıt sırasında her yazarın ORCID'inin Dergipark Dergi Sistemi tarafından isteneceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle önceden ORCID kaydı yaptırmanızı hatırlatırız. Yazarlar, sistem tarafından gönderilen doğrulama e-postalarını onayladıktan sonra sisteme kayıt olurlar. Yazarların Dergipark Dergi Sistemi'ndeki profillerini eksiksiz doldurmalarını öneririz.

Kapak Yazısı: Çalışmanızın etik unsurlarını, özgünlüğünü ve diğer yönlerini belirten Kapak Yazısı (Cover Letter) hazırlamayı unutmayınız.
Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu: Yazarların makalelerini submit ederken bu formun yüklenmesi istenir. Bu bağlantıya tıklayarak formu indirin, tüm yazarların imzalarının olduğundan emin olun.

Benzerlik (İntihal) Raporu: Bu rapor için Turnitin, Ithenticate gibi yazılımları kullanabilirsiniz. Benzerlik oranının %15'ten az olması gerektiğini unutmayın.
Anahtar Sözcükler: En fazla beş anahtar sözcük belirleyin. Anahtar kelimelerin etkili ve keşfedilebilir olduğundan emin olun.

Etik Kurul İzni: Araştırmanız etik kurul onayı gerektiren bir araştırma ise bu izin makale gönderim sürecinde alınmalı ve yüklenmelidir.

Şekil, Fotoğraflar: Lütfen makaledeki şekil ve fotoğrafların yüksek çözünürlüklü dosyalarını başvuru sırasında ayrı ayrı yükleyiniz.

Veri Paylaşımı: Araştırmanızda kullandığınız verileri diğer araştırmacıların kullanmasına izin vermek veya şeffaflık için uluslararası destek veren kuruluşların altyapısını kullanın ve bunu makalede belirtin


Makalenizi Submit Etme
Makalenizin gönderimi Dergipark Dergi Sistemi üzerinden yapılır. Bu sistem tüm kayıtların tutulduğu, makale ilerleme raporlarının oluşturulabildiği ve sorumlu yazarın kendisi tarafından sunulabildiği bir yazılımdır. Makale gönderme adımları oldukça kolaydır. Ancak yazılımdan dolayı son aşamada çıkan pop-up'ta onay butonuna basamayabilirsiniz, bunun için bilgisayarınızın ayarlarını yapmanız veya başka bir bilgisayar kullanmanız gerekebilir.
Web sitemizdeki iletişim bilgilerini kullanarak başvuru sürecinde her zaman yardım alabilirsiniz. Lütfen tüm yazarların önceden sisteme kayıtlı olduğundan emin olun ve gönderim işlemini tamamlayın.

Yayın Ücretleri
Bu dergi için gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti yoktur.

Makale İşleme Ücretleri
RMD için makale işleme ücreti vardır. Lütfen ücret politikası sayfasına bakın.

Sorularınız
Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin (rastjournaleditor@gmail.com).

15 Nisan 2024'te güncellendi




Rast Müzikoloji Dergisi (RMD), uluslararası kabul görmüş yayıncılık etik ilkelerini takip eder, kabul eder ve tüm süreçlerinde uygular. Özellikle Committee on Publication Ethics'in (COPE) yıllar içindeki birikimi ve deneyimleri hakkında dergi ekibi (yayıncı, editörler, hakemler vb.) kendini eğitmek için tartışmalara katılır, paylaşımlarda bulunur ve iyi örnekler oluşturur.
RMJ, COPE'nin Dergi Editörü için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama İlkeleri, Temel Uygulamalar ve Kılavuzlar temelinde etik beyanları belirlemiştir. Bu etik ilkeler, RMD'nin tüm paydaşları (yayıncı, editörler, hakemler, yazarlar) tarafından takip edilmelidir. RMD, etik ilkelerini ve yayın politikaları devamlı güncelleme sorumluluğunda olup, güncellenen bu ilke ve politikalardan tüm paydaşlar haberdar olma ve bunlara uyma sorumluluğundadırlar.


Bu ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Tüm bilimsel tanımları içeren intihal varyantlarına karşı editoryal önleme yapar ve uygular.
  • RMD, bilimsel araştırmalardaki Plagiarism kavramının yanında müzik araştırmalarında yer alan telif bir müzik eserinin herhangi bir bölümünün kanunlarda belirtilen oranda çalıntı yapılması gibi durumlarla ilgili gerekli tüm aksiyonları, önlemleri editöryal olarak alır.
  • Makale gönderme sürecinde yazarlardan Etik Kurul İzni için belge ister.
  • Müzik araştırmacısının, araştırmasında kullandığı müzik eserleri ile ilgili (gerekliyse) kullanımına yönelik izni, eserin orjinal halinde değişiklik yapmadığına dair beyanı ister.
  • Makale ön inceleme ve makale inceleme sürecinde yazarların kendine atıf (self-citiation) yapma gibi etik dışı davranışlarını titizlikle inceler. Kendine atıfta %5 oranının dikkate alır.
  • “Hayalet yazar” gibi etik kaygıları titizlikle irdeler.
  • Yazarların lisansüstü tezlerinden yayın yapma zorunluluklarını ve akademik terfileri için yayın yapma şartlarını karşılama ihtiyaçları gibi durumları asla editöryal süreçlerde dikkate almaz.
  • Yazarların şeffaflığını sağlayacak şekilde yayın kaygısı yaratabilecek durumlarda araştırma verilerini inceler.
  • Editörlük görevi olan akademisyenlerden, makale inceleme süreçleri dışında yazarlarla iletişime geçmemeyi taahhüt eder.
  • Yayın kurulları, RMD kalitesinin etik ilkelere bağlılığıyla doğrudan ilişkili olduğunu bilir.
  • Editör ekibi, RMD'deki rollerinin popülaritelerini artıracak bir faktör olmadığının farkındadır, her üye taahhüdünü verir.
  • Etik konularda yazarların kurumlarıyla işbirliği yapar.
  • Derginin indekslenmesinin ve popülaritesinin artması, etik ilkelerin uygulanmasına olan sıkı bağlılığını hiçbir zaman değiştirmez.
  • Yazarlar, editörler, hakemler ve yayın kurulu üyeleri etik ilkelere uygunluk konusunda bilgilendirilir ve taahhütler istenir.
  • Yazarlar, hakemler, editörler ve yayın kurulu üyeleri mazeret olarak etik konuları bilmedikleri için RMD'den ihraç edilirler.
  • COPE tarafından literatüre kazandırılan tüm bilgiler, uygulamalar, modeller ve deneyimler paydaşlar tarafından bilinmeli ve uygulanmalıdır.
  • Etik sorunlarla ilgili uygulamalarda yaşanan tereddütlerle ilgili olarak; Baş editör başkanlığında, 4 yayın kurulu üyesi ve toplamda 5 kişiden oluşan (gizlilik politikası ile belirlenen) RMD Etik Birimi (REB) danışmanlık görevini üstlenir. REB, kararlarının doğruluğunu artırmak için uluslararası etik sorunlarla çalışan kurumlardan tavsiye almalıdır.
  • Çift körlemeli hakemlik kavramı bağımsız ve uzman hakemler seçilerek tüm detaylarıyla gerçeğe dönüştürülür, asla söylemde bırakılmaz, uygulanır. Bu durumda Dergipark Dergi Sistemi'ne kaydedilen inceleme süreci raporları her zaman kayıt/kanıt olarak mevcuttur.
  • RMD, müzik araştırmalarının doğasında olan sanat (müzik) ürünlerinin korunması ve sanat (müzik) eserlerine yönelik telif hakları kanunlarının (Türk müziği araştırmaları için Türkiye'de, her araştırmacının müzik araştırmasını yaptığı ilgili ülkede) yasal tüm yükümlülükleri yerine getirmekte, tüm paydaşlarına yönelik açık, şeffaf ve tarafsız etik yaptırımları yapmayı kabul eder.
  • RMD, araştırmacı networkünün gelişmesi ve bilhassa Türk müziği araştırmalarının dünya çapında görünürlüğünün ve yaygınlığının artması vizyonuna katkı için sponsorları (kongreler, sivil toplum kuruluşları, topluluklar) ile işbirliği yapar. Bu süreçte asla ticari kaygı amacı gütmez.
Şimdi yazarlar, hakemler ve editörler için bazı temel bilgileri açıklayalım.
İntihal
İntihal, orijinal yazarı ve kaynağı açıkça belirtmeden başka birinin önceki fikirlerini, süreçlerini, sonuçlarını veya sözlerini kopyalamanın etik olmayan eylemidir. Kendine intihal, bir yazarın daha önce yayınlanmış kendi çalışmasının büyük bir bölümünü uygun referanslar kullanmadan kullanması durumunda ortaya çıkar. Bu, aynı makalenin birden fazla dergide yayınlanmasından, daha önce yayınlanmış bir makalenin bazı yeni verilerle değiştirilmesine kadar değişebilir.
İntihal Türleri
Tam İntihal: Metinde, fikirde ve dilbilgisinde herhangi bir değişiklik yapılmadan daha önce yayınlanmış içerik tam intihal olarak kabul edilir. Bir kaynaktan alınan tam metni kendisininmiş gibi sunmayı içerir.
Kısmi İntihal: İçerik, yazarın metni kapsamlı bir şekilde yeniden ifade ettiği birden çok farklı kaynaktan bir karışımsa, bu durumda kısmi intihal olarak bilinir.
Kendine İntihal: Bir yazar önceden yayınlanmış araştırmasının tamamını veya bir kısmını yeniden kullandığında, kendinden intihal olarak bilinir. Tam kendinden intihal, bir yazarın daha önce yayınlanmış çalışmasını yeni bir dergide yeniden yayınladığı bir durumdur.
RMD'nin Önlemleri, Yükümlülükleri ve Sorumlulukları
Rast Müzikoloji Dergisi (RMD), herhangi bir şekilde etik olmayan herhangi bir kopyalama veya intihal eylemine kesinlikle karşıdır. İntihalin, bir makalenin büyük bölümlerinin daha önce yayınlanmış mevcut kaynaklardan kopyalanmasıyla meydana geldiği söylenebilir. RMD'ye yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, Turnitin/ iThenticate yazılımı kullanılarak intihal açısından çapraz kontrole tabi tutulur.
Süreç
RMD, yazarlardan makale gönderimleri için titizlikle intihal raporları ister ve kontrol eder (% 15'in üzerindeki benzerlikler kabul edilemez). İncelemenin ilk aşamalarında intihal olduğu tespit edilen makaleler, haklı olarak reddedilir ve dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmez. Yayınlandıktan sonra bir yazının intihal olduğu tespit edilirse, Baş Editör-Yürütücü Editör, belki de bu amaca uygun bir komite yardımıyla ön inceleme yapar. Makalenin kabul edilebilir sınırların ötesinde intihal olduğu tespit edilirse, dergi, yazarın varsa Bağlı Kurumu (Üniversite, Enstitü) ve Finansman Kuruluşu ile iletişime geçecektir. Suistimalin belirlenmesi, RMD'nin intihali not etmek ve intihal yapılan malzemeye bir referans sağlamak için orijinal makaleye ve orijinal makaleden çift yönlü olarak bağlantılı bir beyanda bulunmasına yol açacaktır. İntihal içeren makale de her sayfada işaretlenecektir. Bu durum bir raporla ilgili birime (REB) iletilir.

27125

Şekil 1. İntihal Müdahele Akış Kartı (COPE’den uyarlanmıştır)
İntihal Şühesi Durumu: RMD, fikri-sanatsal mülkiyete saygı duyar ve yazarlarının orijinal çalışmalarını korumayı ve teşvik etmeyi amaçlar. İntihal materyali içeren yazılar kalite, araştırma ve yenilik standartlarına aykırıdır. Bu nedenle, RMD'ye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenir.
Yazar(lar)dan Savunma İstenmesi: Gönderilen veya yayınlanan bir makalede bir yazarın intihal yaptığından şüphelenilmesi durumunda, RMD yazar(lar)la iletişime geçerek iki hafta içinde açıklamasını sunacaktır. sonraki işlemler için bu amaçla oluşturulan REB'e iletilebilir. RMD, öngörülen süre içinde yazardan herhangi bir yanıt almazsa, ilgili yazara karşı katı işlem yapılması için yazarın bağlı olduğu yazarların dernek yöneticisi ile iletişime geçilecektir.
Etik Birim Raporu Hazırlama: REB, yazarların savunmalarını alarak intihal soruşturmasına ilişkin görüş ve delilleri içeren bir rapor hazırlar. Bu raporu baş editöre verir.
Makaleye İlişkin Yaptırım: RMD, intihal içerdiği tespit edilen yayınlanmış makalelere karşı ciddi önlemler alacak ve bunları RMD dergisi web sitesinden (https://dergipark.org.tr/tr/pub/rastmd) ve makalenin bulunduğu diğer üçüncü taraf web sitelerinden tamamen kaldıracaktır. listelenir ve indekslenir. RMD veritabanında yayınlanan herhangi bir makalenin intihal olduğu bildirildiği anda, RMD aynı şeyi araştırmak için bir REB oluşturacaktır. Makalenin daha önce yayınlanmış bazı çalışmalardan intihal olduğunu tespit ettikten sonra, RMD, yayıncıdan bağımsız olarak orijinal yazarı ve makaleyi destekleyecektir ve aşağıdaki acil önlemlerden herhangi birini veya tümünü alabilir veya komite tarafından önerilen ek eylemleri izleyebilir. RMD, yayınlanan makalenin PDF kopyasını web sitesinden (https://dergipark.org.tr/tr/pub/rastmd) kaldıracak ve tam metin makaleye olan tüm bağlantıları devre dışı bırakacaktır. Yayınlanan makale başlığına İntihalli Makale ifadesi eklenir. RMD, dergideki yazar hesabını devre dışı bırakacak ve yazarın gelecekteki tüm gönderilerini 3 yıllık bir süre için reddedecek ve hatta yazarları kalıcı olarak yasaklayacaktır. RMD ayrıca bu tür yazarların listesini tam iletişim bilgileriyle birlikte RMD web sitesinde görüntüleyebilir. (https://dergipark.org.tr/tr/pub/rastmd)
Yazar(lar)a İlişkin Yaptırım: RMD yazı işleri ofisi, ilgili yazar(lar)a karşı katı önlemler almak için derhal yazar(lar)ın bağlı olduğu (bağlı oldukları) Bağlı Kuruluşların Başkanı ile iletişime geçecektir.
İnsan Katılımcılar ve Savunmasız Gruplar
Rast Müzikoloji Dergisi (RMD), müzik araştırmalarına katılan tüm bireylerin haklarını ve psikolojik iyi oluşlarını korumaya bağlıdır. İnsan katılımcıları ve denekleri içeren araştırmaların, bilgilendirilmiş onam formları ile birlikte yapılması ve öznelere yönelik riskler ve potansiyel zorlamaların olmaması açıkça belirtilmelidir. Bu yüzden araştırmacıların bu konularla ilgili Etik Kurul İzinleri almaları gerekmektedir. Savunmasız grup olarak değerlendirilen gruplar, kötü fiziksel ve sosyal sağlık açısından büyük risk barındıran kişilerdir. Bu grubun bir tehlike ile ilgili önceden tahmin etme, bunlarla baş etme, direnme ve bunlardan kurtulma açısından az yetenekli olabilirler. RMD, insan araştırmaları ve savunmasız gruplar ile ilgili dünya çapındaki yasal düzenlemeler olan Helsinki Deklerasyonu ve Belmont Raporu gibi kaynaklardan etik kodlarını oluştururken yararlanır. RMD’nin yayıncısı olan Genç Bilge (Young Wise) Yayıncılık, dünya çapındaki yayıncıların (örneğin Clarivate) ve etik organizasyonların (örneğin COPE) sunmuş oldukları rehberlere uyar.
Müzik Araştırmacısı (RMD’nin yazarı), insan katılımcı ve savunmasız grupları içeren araştırmalarını yaparken, planlama, yürütme ve raporlama süreçlerinde yasal düzenlemelere bağlı kalır. Araştırmalarını yukarıda belirtilen raporlar ve rehberlere sadık kalarak yapar. Müzisyen ya da müzik eğitimi alan grubun potansiyel engel ve riski de taşıması (duygusal hassasiyet, engellik gibi) nedeniyle aşağıda belirtilen hususlara bağlı kalmalıdır;
• Bilgilendirilmiş onam formu kullanır ve bu formun hazırlanması ile ilgili evrensel etik prensiplere bağlı kalır.
• İnsan katılımcıların kişisel mahremiyetini ve araştırma içindeki kendi kaderini tayin etme haklarını korur.
• Yapacağı araştırmalarda ulusal, uluslararası ve bölgesel yasal düzenlemelere bağlı kalır.
• Araştırmada potansiyel risk ve zararın minimize edilmesi, herhangi bir riskin ise katılımcı için potansiyel faydalar sağlaması açısından gerçekleştirileceğine emin olur.
• Araştırması sürecinde insan katılımcılar ve savunmasız gruplar için adalet ilkelerine bağlı kalır.
RMD’nin editoryal süreçteki tüm paydaşları (yayıncı, editörler, hakemle gibi) insan katılımcılar ve savunmasız ile ilgili etik kodlara ve ilkelere sıkı bir şekilde bağlılık içerisinde davranış göstermek zorundadır.  
Tüm RMD Paydaşlarının Editoryal Süreçlerle İlgili Etik Görev ve Sorumlulukları
Bu bölümün oluşturulmasında etik konulara ilişkin bilimsel bilgi birikiminden, editörlerin deneyimlerinden ve dünyanın en önemli indeksleri olan Scopus ve Web of Science'ın akademik yayıncılık alanındaki deneyimlerinden yararlanılmıştır. Yazarlar, hakemler ve editörler gibi paydaşlarımıza da beyan ettikleri ve üzerinde anlaşmaya vardıkları tüm etik ilkelere bağlı kaldığımızı bildiririz.
Yayıncının Görevleri
  • RMD, açık erişim akademik bir dergi olup, Genç Bilge Yayıncılık Ltd (Türkiye) “Yayıncı” olarak tanımlanmıştır.
  • Yayıncı, kabul edilen tüm makaleleri açık erişim ve CC BY-NC-ND lisansı altında yayınlamayı kabul eder.
  • Yayıncı, editoryal süreçlere ve kararlara asla müdahale etmez.
  • Yayıncı, editoryal süreçlere ve kararlara asla müdahale etmez.
  • Yayıncı, RMD'nin editör ekibinin bağımsızlığına saygı duyar.
  • Yayıncı, etik incelemelerde ilgili kurumlara yardımcı olmayı taahhüt eder.
  • Yayıncı, RMD'nin yayın politikalarına uymayı garanti eder.
Yazarların Görevleri
  • Yazar(lar), araştırmasının orijinalliği, yazar katkıları ve alınan fonlar gibi verdiği tüm bilgilerde dürüst ve şeffaf olmalıdır.
  • Yazar(lar), yayın kurulu üyeleri ile makalesinin hakemlik sürecini etkileyecek herhangi bir iletişim kurmamalıdır.
  • Yazar(lar), editoryal süreçlerle ilgili sorunlarını öncelikle baş editöre/sorumlu editöre iletmelidir. RMD'ye farklı ortamlarda iftira atmak gibi haksız, asılsız suçlamalar gibi etik dışı ve hukuken suç teşkil eden bir davranışta bulunmamalıdır.
  • Yazar(lar), RMD'nin tüm politikalarından ve yazar kılavuzundan haberdar olmadan makalesini göndermemelidir. RMD'nin danışma ve yazar destek birimleri bundan sorumludur. Yazar, makalenin yayınlanma süreçlerinin hızlı işlemesi için özensiz, bilinçsiz ve hatalı gönderim gibi review süreçlerine müdahale etmez.
  • Yazar(lar), yazar kılavuzundaki tüm detayları uygulamaya istekli olmalıdır. Bazı konuları daha sonra yapacağım şeklinde editörle pazarlık yapmalıdır.
  • Yazar(lar), makaleleri submit edildikten sonra veya makale değerlendirilmeden önce RMD tarafından belirlenen Makale İşleme Ücretini ödemek zorundadır. Makalelerin reddedilmesi durumunda ödenen ücretin iade edilmeyeceğini bilir.
  • Lisansüstü tezlerden üretilen makalelerde, araştırma ilk yazarın mezuniyetinden önce RMD'ye teslim edilmişse, tez danışmanı makale gönderme ve değerlendirme süreçlerine aktif olarak katkıda bulunacağına dair beyan vermek zorundadır. Sadece doktora tezinden üretilen makalede tezin sahibi yazar olarak makalesini başvurabilir. Ancak bu durumda tez danışmanının ikinci yazar olmaktan feragat ettiğine dair imzalı belgeyi editörlüğe ulaştırması gereklidir.
  • Yazarlar, kılavuzda belirtildiği şekilde yayın kuruluna araştırma verilerine ulaşma ve gerektiğinde talep etme hakkını verir. Bu konuda şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygundur.
  • Yazar(lar) tarafından manipülasyon yapılmadan İntihal (benzerlik) Raporu sunulur. Diğer kaynaklardan alıntıların anlamını değiştirmeden kelimeleri değiştiren yazılımları asla kullanmaz (paraphrasing). Kendi cümleleriyle kurguladığı özgün bir araştırma sunar.
  • Yazar(lar) genel olarak aynı araştırmayı anlatan makaleleri birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır.
  • Yazar, katkıda bulunanların ve katkıda bulunmayanların makale yazarı olarak yazılması veya Teşekkür bölümüne teşekkür edilmesi gerektiği konusunda adil ve etik duyarlılıkla hareket eder.
  • Yazarlık kavramının hangi yönlerden geçerli olduğunu bilir (örneğin: veri toplamaya yardım etti diye yazar olarak yazmaz). Teşekkür bölümünde yazarın katkılarını kesinlikle belirtir.
  • Yazar, araştırma sürecinde aldığı izinlerin makalede belirtilmesi veya belirtilmek üzere ayrı izin alınması konusunda ilgili kurumlarla etik ilkeler çerçevesinde hareket eder.
  • Etik Kurul İzni, tüm araştırmalar için (izin gerektiren araştırmalar, örneğin insan araştırmaları) alır ve makale gönderim sürecinde Dergipark Dergi Sistemi'ne ekler. Teşekkür bölümünde kararın tarihi ve karar sayısı belirtilir.
  • Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumlarını etkilemesi açısından yorumlanabilecek herhangi bir mali veya diğer önemli çıkar çatışmasını makalelerinde açıklamalıdır.
  • Yazar, makalesi yayınlandıktan sonra makalesinde temelsel, ehemmiyetli ve hatalı bir şey fark ederse, bunu editöre bildirir. Bu da yazara önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Makalenin geri çekilmesi veya doğru makalenin yayınlanması seçenekleri editoryal işbirliği ile uygulanmaktadır. Yazar, bu süreçte asla işbirliğinden kaçınma gibi bir davranış sergileyemez.
  • Yazar, makalesinin submit ederken RMD'nin hangi indekslerde tarandığına ilişkin kontrolünü yapmakta kendi sorumludur. Yayınlanan makalesinin herhangi bir indeksin veritabanından yer alıp almaması konusunda editör ya da yayıncı ile gereksiz diyalogta bulunmaz.


Editörlerin Görevleri

  • Editörler, submit edilen bir makalenin tüm etik yönlerini incelemekten sorumludur. Bu sorumluluğu bir başkasına yükleyemez, unutamaz veya yok sayamazlar.
  • Editörler, yazarların submit ederken yükledikleri intihal (benzerlik) raporunu da alır ve kontrol ederler. Bu görevi bir asistana veya başkasına devretmez.
  • RMD'ye davet edilen yayın kurulu üyelerinin seçiminde önyargı ve kişisel çıkar dikkate alınmaz.
  • Bir makale için karar verme süresi sınırlamalarına ilişkin kararını yazara bildirir. Yazara karşı dikkatsiz, kayıtsız ve gereksiz bekletme gibi etik dışı davranışlarda bulunamaz.
  • Editör, yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, uyruğu veya siyasi görüşü-felsefesi gibi konulardan bağımsız-hariç olarak sadece makalenin bilimsel içeriği açısından değerlendirmelidir.
  • Editör, bir makalenin değerlendirme süreçlerine ilişkin bilgileri kimseyle paylaşmamalıdır. Bilgi ve belgelerin gizliliği konusunda katı bir tutumu olmalıdır.
  • Editör, submit edilen bir makaledeki fikir veya materyali kendi araştırma-çalışmaları için kullanamaz.
  • Submit edilen bir makalede yazarla çıkar çatışması varsa, editör doğrudan bu makalenin başka bir editöre atanmasını talep etmelidir.
  • Editör, herhangi bir etik sorunla ilgili olarak yayıncı ile yazarın kurumları arasında bir soruşturma yürütülmesinde titizlikle kritik bir rol üstlenir.
  • Editör, yıllar önce yayınlanmış olsa bile bir yazarla ilgili etik sorunları ortaya çıkarmakla ilgilenir.
  • RMD editörlerinden biri RMD'ye makale submit ettiğinde editörlük görevi iptal edilir. Editör olarak başka bir editör atanarak değerlendirme süreci tarafsız bir şekilde yürütülür.
  • RMD editörleri, editoryal becerilerini geliştirmek için COPE'nin deneyimlerini ve paylaşımlarını takip etmeli ve Web of Science Academy gibi platformların sunduğu hizmet içi eğitimlere katılmalıdır.
  • Editörler, RMD'nin indekslenme durumu ile ilgili doğru bilgileri web sitesine yansıtır. Ancak editörler, indekslerin kendi web sitelerindeki profil sayfası güncellemeleri gibi oluşabilecek durumlarla ilgili kimseye karşı sorumlu değillerdir.
Hakemlerin Görevleri
  • Hakem, makalenin gelişmesinde ve editörün kararında çok etkili bir faktör olduğunun farkında olmalıdır.
  • Hakemlik için asgari şartın doktora derecesine sahip olmak olduğunu bilir.
  • Hakem, bir makaleyi değerlendirmekte yetersiz kaldığında, makaleye başka bir hakem atanmasını istemelidir.
  • Hakem, gözden geçirdiği bir makaledeki bilgi ve fikirleri başkalarıyla tartışmamalıdır.
  • Hakem, yazı ile ilgili yorumlarında aşağılayıcı, emir verici veya küçük düşürücü ifadeler kullanmamalıdır. Yazarı uygunsuz bir şekilde eleştirmemelidir. Görüşlerini ifade ederken argümanlarla desteklemelidirler.
  • RMD'nin inceleme formu çok ayrıntılıdır. Bu form makalenin tüm detaylarını içerecek şekilde hazırlanmıştır. Hakem, bu formda doldurulması gereken alanları “uygundur, iyidir” gibi kısa ve muğlak bir şekilde doldurma halinde olmamalıdır.
  • Hakem, yazarın literatürdeki herhangi bir kaynağa kasten veya yanlışlıkla atıfta bulunup bulunmadığını kontrol etmeli ve editörü bu konuda uyarmalıdır.
  • Hakem, yazarın kendine atıf yapıp yapmadığını, yazarın kendi çalışmasına veya akademik çevrede bir araştırma grubunun çalışmasına hakim olup olmadığını, önyargılı bir şekilde alıntı yapıp popülerleştirmediğini kontrol etmeli ve bu durumu argümanlarıyla birlikte editöre bildirmelidir.
  • Hakem, hakem atanması için uygunluk durumu ve makaleyi ne zaman review edeceğimi editöre bildirmelidir. Derginin iş akışına müdahale edecek ve yazarın değerli zamanını çalacak kadar pervasızca hareket etmemelidir.

Güncelleme tarihi 14 Nisan 2023

Makale İşlem Ücreti

Rast Müzikoloji Dergisi'ne başvuran makaleler ön inceleme aşamasına alınır. Ön inceleme yayın kurulu tarafından yapılır. Gerekli izinleri almayan, intihal raporu olumsuz olan ve dergi kapsamı dışında kalan makaleler doğrudan reddedilir. Ardından en az iki hakemli ve kör hakemli Makale İnceleme Süreci başlar. Hakem İncelemesi sürecinde başarılı olanlar hakkında yayın kararı alınır.

Rast Müzikoloji Dergisi'nde yayınlanan tüm makaleler açık erişimdir ve yayınlandıktan hemen sonra ücretsiz olarak kullanılabilir. Bu, sunduğumuz yayıncılık hizmetleri yelpazesi Makale İşlem Ücreti (MİÜ) ile mümkün olmaktadır. Bu işlemler, editöryal süreçler, makale kopyalama, üretim ve barındırma, mizanpaj düzenleme, indeksleme hizmetleri gibi hizmetlerin sağlanmasını içerir.

Etik bir ilke olarak, makale yazar tarafından dergi yönetim sistemine yüklendiğinde Makale İşleme Ücreti ödenir. Ödeme yapılmadan hiçbir editoryal değerlendirme ve inceleme süreci başlatılmaz. Bu ödeme, yazar tarafından yüklenen makalenin kesinlikle yayınlanacağı anlamına gelmez. Bu ödeme sadece makale işleme süreci ile ilgilidir.


“Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda aldığı karar gereği, Rast Müzikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir makale Makale başvuru sırasında -kabul/red kararına bağlı olmaksızın ücret alan dergiler, maddesini karşıladığından doçentlik başvurularında (beyannamede) kullanılabilir.”

Makale İşlem Ücreti 10250 TL Türkiye için, 500 GBP Diğer ülkeler için

Yıllık Abonelik Ücreti: 1500 TL Türkiye için, 100 GBP Diğer ülkeler için

Not: RMJ, dernek, vakıf, üniversite gibi kurumlar, ülkeler, şahıslar için Makale İşlem Ücreti'nde indirim yapma ya da hiç bir ücret almama konusunda haklarını saklı tutar.
Not: 30 sayfayı aşan makalelerde 750 TL ayrıca mizanpaj ücreti alınmaktadır.


Rast Müzikoloji Dergisi, 30 Aralık 2021 tarih ve 2021.18.643 sayılı karar gereği, makale işlem ücretini önceden alması (kabul-red e bakmaksızın) konusu geçen paragrafa istinaden Mart 2022 tarihinde beyannamede kullanılabilir. Konuyla ilgili ÜAK'ın kararı konusunda link
https://www.uak.gov.tr/Documents/docentlik/2021-mayis-donemi/2021M_SikcaSorulanSorularveCevaplari_08052021.pdf

Rast Müzikoloji Dergisi, aboneleri ile her geçen gün daha da büyümektedir. Rast Müzikoloji Dergisi'ne katkılarınız için çok teşekkür ederiz. Abonelik için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Güncelleme 26 Kasım 2023

Yazarlarımızın editöryal süreçlerin aksamaması için editöryal emaillere 3 gün içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.