Cilt: 2 Sayı: 2, 31.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Derleme

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, Fen ve Mühendislik alanlarını kapsayan disiplinler arası hakemli bir dergidir. Dergi, Fen ve Mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden hem deneysel hem de kuramsal özgün çalışmaları ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefler.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, Fen ve Mühendisliğin tüm alt dallarında yapılan çalışmaları kapsamakla birlikte özgün, yenilikçi ve teknolojik gelişmeleri içeren tüm bilim dallarına ait çalışmaları da içerir.

Yazı Tipi ve Metin
Makalenin tümünde "Times New Roman" yazı tipi kullanılmalıdır. Tüm metin tek sütun formatında, 1.5 satır aralığı verilerek iki yana yaslı şekilde 12 punto ile yazılmalıdır. Sayfa yapısı olarak her sayfanın tüm kenarlarından 2,5 cm boşluk bırakıldıktan sonra kalan kısım yazım alanı olarak kullanılır. Yazılar bu alanın dışına çıkmamalıdır. Makalede bulunan tüm satırlara sürekli olacak şekilde satır numarası verilmelidir.
 
Sayfa Numarası
Sayfa numaraları ilk sayfadan itibaren sayfanın altında ve ortalanmış olarak verilmelidir.
 
Makale Başlığı
Başlık, bağlaçlar hariç her kelimenin ilk harfi büyük ve 14 punto büyüklüğünde ve koyu olarak yazılmalıdır. Başlık, normal cümle düzeninde net olmalı ve çalışmanın özünü vermelidir. Başlıkta kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır.

Yazarlar ve Bağlı Olunan Kuruluşlar
Yazar isimleri açık olarak yazılmalıdır. Yazarların adlarının ilk harfi, soyadlarının ise tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Sorumlu yazar yıldız (*) işareti ile belirtilmelidir. Yazarların bağlı bulundukları kurumların isimleri, bölümleri ve ülkeleri verilmelidir. Sorumlu yazarın telefon numarası ve e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir. Sorumlu yazarın iletişim bilgilerinin güncel olmasına dikkat edilmelidir.

Türkçe ve İngilizce Özet
Özette çalışmanın amacı, kapsamı, kullanılan metotlar ve varılan sonuçlar açık ve öz olarak ayrıntıya girmeden belirtilmelidir. Özet, herhangi tanımlanmamış kısaltma, referans veya eşitlik içermemelidir. Özet en az 150 en fazla 250 kelime içermelidir. 
  
Anahtar Kelimeler
Anahtar kelime sayısı en az 4 en fazla 6 adet olmalıdır. 

1. Giriş
Ana bölüm başlıkları numaralandırılmalı, kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı ve koyu (bold) olarak yazılmalıdır. Ana bölüm başlığından sonra bir satır boşluk bırakılarak metne geçilmelidir. Paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır. Bu bölümde çalışmayla ilgili yeterli literatür bilgisi verilmeli ve çalışmanın gerekçesi belirtildikten sonra amacı vurgulanmalıdır. Konu ile ilgisi olmayan ve gereğinden fazla literatür bilgisi vermekten kaçınılmalıdır.

2.  Materyal ve Metot
Başlıkta bağlaç haricindeki tüm kelimelerde ilk harf büyük yazılmalıdır. Bu bölümde verilen bilgiler detaylı açıklanmalı ve ilgili kaynaklar belirtilmelidir. Bölüm içerisinde alt bölüm başlıkları açılabilir. Alt bölüm başlıkları 2.1., 2.2., 2.3, ...  şeklinde numaralandırılmalıdır. Her yeni bölüm ve alt bölüm başlıkları ayrı bir satırdan başlatılmalıdır. 
 
2.1. Şekiller ve Tablolar
Şekiller ve Tablolar sayfada sola yaslı olarak verilmelidir. Tüm şekil ve tablolara metinde atıf yapılmalıdır. Makalede yer alma sırasına göre tablolar, “Tablo 1., Tablo 2., ...” ve şekiller, “Şekil 1., Şekil 2., ...” biçiminde yazılarak numaralandırılmalıdır. Eğer bir şekil/tablo birden fazla şekli/tabloyu ifade ediyorsa bu durumda, isimlendirme Tablo 1. (a) …, (b) …., (c) …., ve Şekil 1. (a) ..., (b) …, (c) ….,    şeklinde verilmelidir. Şekil/Tablo yazısında bu etiketler açıklanmalıdır. Her şeklin adı ve açıklamaları şeklin altına, her tablonun adı ve açıklamaları ise tablonun üstüne yazılır. Şekil ve Tablo açıklamaları şekil/tablo ile arasında satır boşluğu bırakılmadan yazılır. Türkçe gönderilen makalelerde hem şekil ve tablo adı hem de açıklamaları ingilizce olarak türkçesinin altında verilmelidir. Metin içerisinde şekil ve tabloların öncesi ve sonrasında metinle arasında 1 (bir) boşluk bırakılmalıdır. Tablolardaki rasyonel sayılarda rakamlar arasına virgül konulur. (Örneğin; 0,1; 1,3 gibi). Tablo hazırlanırken tablonun üstünde ve altında yatay 1½ nk kalınlıkta çizgiler kullanılmalı, dik çizgiler kullanılmamalıdır. 
 
2.2. Kısaltmalar ve Denklemler
Yapılan kısaltma ya da verilen semboller ilk geçtiği yerde (Özet kısmı hariç) parantez içinde ve yalnızca bir kez açıklanmalıdır. Denklemlerle metin arasında üstten ve alttan 1 (bir) satır boşluk bırakılmalıdır. Gerekliyse denklemlerin içerisindeki parametreler denklemin altında açıklanmalıdır. Denklemler sırasıyla 1’den başlanarak numaralandırılmalıdır (1, 2, 3,... , 10 gibi). Denklem numarası denklemle aynı hizada olacak şekilde satır sonunda parantez içinde verilmelidir. Denklemler sola yaslı olarak verilmelidir. Denklemler resim formatında olmamalıdır.
 
3. Bulgular ve Tartışma
Bu bölümde, çalışma sonucunda elde edilen bulgular sunulmalıdır. Elde edilen bulgular bilimsel ilkelerin ışığı altında literatür verileriyle karşılaştırılarak irdelenmelidir.
 
4. Sonuçlar
Bu bölümde çalışmadan elde edilen özgün sonuçlar sunulmalıdır.
 
Teşekkür
Bu bölümde, çalışmada yardım ya da destekleri bulunan kişi veya kişilere, kurum yetkililerine teşekkür edilebilir.
 
Atıflar*
Metin içinde kaynaklara atıf yapılırken “(Soyadı, yıl)” yöntemi kullanılır. Atıf iki yazarlı bir esere yapılacaksa yazarların soyadları arasında “ve” (Lupan ve Brown, 2007), yazar sayısı ikiden fazla ise ilk yazarın soyadından sonra “vd.,” (Midilli vd., 2016) kullanılmalıdır. Aynı parantez içinde 2 veya daha fazla esere atıf yapılacaksa her bir atıf noktalı virgül (;) ile birbirinden ayrılır (Midilli vd., 2016; Bilgin vd., 2016).
Aynı yazarın değişik yıllardaki yayınları aynı anda kaynak olarak gösteriliyorsa yayın tarihleri eski olandan yeni olana doğru sıralanmalı ve tarihler arasına “virgül (,)” konulmalıdır (Küçük, 2013, 2014, ….). Aynı yazarın aynı yıl içerisinde yaptığı birden fazla eserden alıntı yapılmışsa yılların yanına a, b, c gibi harfler konulmalıdır (Küçük, 2013a, 2013b, ….).
Metin içerisinde kaynaklardan söz ederken yazarın soyadından sonra yıl parantez içerisinde belirtilir ve “a” ve “e” takıları yazar soyadına göre seçilir. Örneğin, “…Turan (2012)’a göre …”, “…Turan vd. (2014)’ne göre.
 
Kaynaklar
Her kaynak, “Kaynaklar” bölümünde mutlaka yer almalıdır. Kaynaklar alfabetik sıra ile verilmelidir. Kaynaklar 1 (tek) satır aralıklı ve 11 punto ile yazılmalıdır. Kaynakların yazım planı American Psychological Association (APA 6.0) kurallarına uygun olmalıdır (APA yazım kurallarına http://www.apastyle.org adresinden erişim sağlanabilir). Fakat APA stilindeki “&” sembolü kullanılmamalıdır. Tüm yazarların isimleri verilmelidir.
Kaynak gösterimi için örnekler aşağıda verilmiştir:
Kaynak bir makale ise:
Soyadı, A., Soyadı, B.B., Soyadı, C. (yıl). Yayınlanan makalenin adı, Makalenin yayınlandığı dergi adı, Cilt ve sayı numarası 7(1), sayfa numarası aralığı 1-12. Doi:
 
Kaynak bir kitap ise:
Soyadı, A. (yıl). Kitap adı, Yayınevi, ISBN: numarası, Kitabın basıldığı yer.
 
Kaynak bir tez ise:
Soyadı, A. (yıl). Yüksek Lisans veya Doktora tezinin adı, Tezin türü, Üniversite, Enstitü, Ülke.
 
Kaynak bir konferans, kongre veya sempozyum bildirisi ise:
Soyadı, A., Soyadı, B.B., Soyadı, C. (yıl). Bildirinin adı, Bildirinin yayınlandığı sempozyum   kongre, toplantı ya da konferans adı, Yapıldığı tarih, Yapıldığı il, Yapıldığı Ülke.

Kaynak bir kuruluşa ait rapor ise:
Yayımlayan kuruluşun adı (varsa kısa adı), (yıl). Raporun adı. Yayımlandığı il, Yayımlandığı ülke, Varsa yayın no, Sayfa sayısı (25s.)
 
Kaynak bir internet sayfası ise:
URL-sıra numarası, (yıl). İnternet sayfasının adresi, alıntı tarihi.
Örneğin; URL–1, (2018). http://www.btu.com/products-solar.htm, 22 Ağustos 2018.

* İngilizce olarak sunulacak makale içinde atıflar gösterilirken ikiden fazla yazarlı kaynaklar için ilk yazarın soyadından sonra “et al.,” (Midilli et al., 2016) şeklinde düzenleme yapılmalıdır.

YAYIN POLİTİKASI

        Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, fen ve mühendislik bilimleri ile fen ve matematik eğitimi alanlarına ilişkin makaleleri kabul eden hakemli ve bilimsel bir dergidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerindeki yayınları kabul etmekte olan uluslararası bir dergidir. Dergimiz, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 2 sayı hem basılı hem de elektronik olarak yayımlanmaktadır. Dergimize gönderilen makaleler için herhangi bir başvuru/yayın ücreti alınmamaktadır. Dergimizde yayımlanan veya yayımlanması amacı ile gönderilen makalelerde, etik ihlali ve izinsiz veri kullanımına ilişkin tüm sorumluluk çalışmanın yazar(lar)ına aittir ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi bu hususta hiç bir sorumluluk kabul etmez.
        Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen bir makalenin değerlendirilme aşamasında; yazarların hakemleri, hakemlerin de yazarları göremedikleri çift kör hakemlik sistemi uygulanır. Makale; değerlendirme formları ve makale üzerinde hakemler tarafından belirtilen notlar ve değerlendirmeler ile düzeltme/düzenleme talepleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazarlara iletilir. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişim kuramaz. Dergiye gönderilen makaleler editör tarafından alan editörlerine gönderilir. Makale, alan editörleri tarafından üç hakeme gönderilir. Makale inceleme davetini kabul ya da reddetmeleri hakkında hakemlere 7 gün süre tanınır. Bu süre içinde hakemden herhangi bir geri dönüş olmaması veya makaleyi incelemeyi reddetmesi durumunda yeni hakem belirlenir. Hakem, daveti kabul ederse makalenin isimsiz metni ile değerlendirme formu gönderilir. Hakemlere makaleyi incelemek için 15 gün süre verilir. Bu süre içinde hakemlerden geri dönüş yapılmaz ise kendilerine ikinci bir 15 günlük süre verilir. Makale hakkında en az 2 olumlu ya da 2 olumsuz rapor alıncaya kadar hakemlik süreci devam eder. Hakemler değerlendirme sonucunda basım için makaleyi uygun görebilir/uygun görmeyebilir, düzeltme ve yeniden düzenleme talep edebilir ve tekrar görmek isteyebilir. Bu süreç Dergipark üzerinden şeffaf bir şekilde yürütülür. Makale için gerekli değerlendirme aşamalarından sonra alan editörü makalenin yayımlanıp yayımlanamayacağına karar verir. Baş editör söz konusu çalışmanın hakem raporları, telif hakkı ve intihal gibi yasal düzenlemelerini de değerlendirdikten sonra makale hakkında nihai kararı verir. Dergi, yazarlara yayın süresi hakkında herhangi bir süre taahhüt etmez.


ETİK İLKELER
        Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, yayım süreçlerinin objektif ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi ile birlikte bilginin gelişmesini ve dağıtılmasını görev edinmektedir. Bu doğrultuda, süreçte yer alan bütün paydaşların (dergi editörleri, alan editörleri, hakemler, yazarlar ve yayıncı) etik ilkelere ve yayın politikasına uyması beklenmektedir.
       Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi’nde dergi editörlerinin, alan editörlerinin, hakemlerin, yazarların ve yayıncının etik ilkeler ve sorumlulukları hususunda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar ile YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınmaktadır. Bu bağlamda, tüm paydaşların yayın etiği kapsamında aşağıda belirtilen etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Editörün Etik Sorumlulukları
  • Editör, dergiye gönderilen çalışmaları önem, özgün değer, geçerlilik ve anlaşılırlık ile derginin amaç ve kapsamına uygunluğu bakımından değerlendirerek olumlu ya da olumsuz karar vermelidir. Editör tarafından değerlendirme sonucunda eğer makale için ret kararı verirse, bunun nedenini açık bir şekilde yazarlara bildirmekle yükümlüdür.
  • Editör, dergiye gönderilen çalışmalarda yer alan yayımlanmamış yöntem ve bilgileri, yazarların izni olmaksızın başka bir yerde hiçbir şekilde kullanmamalıdır.
  • Editör, dergiye gönderilen çalışmaları alan editörleri, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa etmemelidir.
  • Editör, dergi hakemlerinin makaleleri objektif ve yapıcı değerlendiren, hakemlik sürecini verilen zaman aralığında yerine getiren ve etik kurallara uygun davranan bilim insanlarından olmasına özen göstermelidir.

Hakemin Etik Sorumlulukları

  • Hakemler, editör tarafından değerlendirme için gönderilen çalışmanın konusu ve içeriği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını hissetmesi yada değerlendirme yapamayacak olması durumunda editöre bilgi vermeli ve değerlendirme görevini kabul etmemelidirler.
  • Hakemler, makalenin yazar(lar)ı ile aralarında rekabet, çıkar, işbirliği veya başka türlü bir ilişki veya bağlantının bulunduğu çalışmaları değerlendirmemelidir.
  • Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramazlar.
  • Hakemler, makalelerin değerlendirme sürecinde elde etmiş olduğu bilgi ve fikirleri gizli tutmalı ve kişisel çıkarları için kullanmamalıdırlar.
  • Hakemler, sadece uzmanlık alanı kapsamına giren çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidirler.
  • Hakemler, eleştirilerini nesnel olarak yapmalıdırlar. Yazara karşı kesinlikle hiçbir kişisel eleştiri yöneltmemelidirler. Hakemler, fikir ve eleştirilerini argümanlarla destekleyerek ifade etmelidirler.
  • Hakemler, değerlendirdikleri çalışmanın daha önce yayımlanmış başka bir çalışma ile arasında benzerlik veya örtüşme tespit etmeleri halinde, durumu ivedilikle editöre iletmelidirler.
  • Hakemler, değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleyi yukarıda belirtilen etik ilke ve kurallara uygun olarak ve verilen süre içerisinde tamamlamalıdırlar.

Yazarın Etik Sorumlulukları

  • Yazarlar, dergide yayımlanması için çalışma alanlarına uygun ve özgün çalışmalarını göndermelidirler. Yazarlar, makaleyi aynı anda başka bir dergiye göndermemelidirler.
  • Yazarlar, çalışmaları için gerekli verileri etik ilke ve kurallar çerçevesinde toplamalıdırlar. Ayrıca çalışma ile ilgili ham veriler talep edildiği takdirde, ilgili verileri yayımcı, editör ve hakemlere iletmekle yükümlüdürler.
  • Yayımlanmak amacıyla dergiye gönderilen çalışmalar bilimsel yayın etiğine (intihal, tekrar yayın, haksız yazarlık, sahtecilik, çarpıtma, dilimleme, destekleyen kuruluşu belirtmemek, hayvanlar üzerindeki çalışmalarda etik kurallara uymamak) uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
  • Dergiye gönderilen çalışmalardaki kaynak bilgisi yeterli düzeyde olmalı ve çalışma yeterince ayrıntı içermelidir.
  • Yazarlar, dergiye gönderdikleri çalışmaların varsa finansal kaynaklarını, destekleyen kuruluşları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
  • Dergiye gönderilen çalışmanın uygulanmasına, tasarımına veya yorumuna katkı sağlayan kişi ya da kişiler çalışmada belirtilmelidir. Bunların dışında çalışmaya katkı sunan kişiler ise çalışmanın “Teşekkür (Acknowledgement)” kısmına ilave edilmelidir.
  • Çalışmayı dergiye gönderen kişi “Sorumlu Yazar” olarak kabul edilir. Sorumlu yazar, çalışma ile ilgili yaptığı tüm yazışmaları diğer yazarlarla paylaşmalı, işlemleri zamanında ve doğru bir şekilde yapmalıdır.
  • Yazarlar, dergide yayımlanmış çalışma içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusur tespit ederse, bu durumu ivedi bir şekilde dergi editörüne bildirmelidir. Ayrıca, çalışmadaki mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için gerekli girişimleri yapmakla yükümlüdür.
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen makaleler daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve aynı zamanda başka herhangi bir dergide işlemde olmamalıdır.
  • Bildiri kitabında tam metin olarak yayımlanmamış veya sadece özeti yayımlanmış olan sempozyum bildirileri yayına kabul edilir.
  • Makalede yer alan tüm yazarlar etik ilkeler ile ilgili olarak aynı düzeyde sorumluluğa sahiptirler.


Etik Kurul İzni Hakkında

    Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisinde yayımlanması için başvurulan ve etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarında yapılan çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Ayrıca, bu etik kurul onayı makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk veya son sayfalarından birinde yer verilmelidir. Bunun yanında, olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun (Aydınlatılmış Onam Formu) imzalatıldığına dair bilgiler de makalede yer almalıdır. Yine, başkalarına ait ölçek, anket ve fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve makalede belirtilmesi gereklidir. Çalışmada kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun da ayrıca belirtilmesi gerekmektedir. Etik kurul onayı gerektirdiği halde, etik kurul onayı olmayan makaleler kabul edilmez ve her ne aşamada olursa olsun süreçten çıkarılır.

Taranılan Dizinler

27717   22936   22937  22938   22939     22941   23010    23011   23019  23025