Cilt: 12 Sayı: 1, 6.03.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Prof. Dr. Hakan CEYLAN ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi 0000-0001-8099-9819
Mühendislik, Maden Tasarımı, İşletme ve Ekonomisi
Dr. Öğr. Üyesi Hakan YÜKSEL ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi 0000-0003-2186-533X
İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Büyük Veri, Yapay Zeka (Diğer), Bilgisayar Yazılımı, Mühendislik

Dergimizde, Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış özgün niteliği olan araştırma kategorisindeki bilimsel makalelerin yanı sıra  teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve derleme türündeki çalışmalar da yayımlanır. Bu kategorideki makalelerin; üretilen bilginin yeni olması, yeni bir yöntem öne sürmesi ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış olması gibi niteliklere sahip olması beklenir. 

Teknik Bilimler Dergisi, 2009 yılında kurulmuş bir bilimsel dergidir. Dergimiz, 2011 yılından itibaren mühendislik ve temel bilimler alanlarında düzenli olarak Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki sayı yayımlanan ulusal ve uluslararası hakemli indeksli bir dergidir.

   Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.

  • MS Office Word şablonuna erişmek için lütfen tıklayınız.
  • Dergimiz için Telif Hakkı Devir Formu için lütfen tıklayınız.

Yazarların Etik Sorumlulukları

  • Yazarlar dergiye gönderdikleri makaleleri başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere göndermemiş olmalıdır.
  • Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
  • Yazarlar makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
  • Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
  • Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
  • Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
  • Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine ulaşım imkanı sağlamalıdır.
  • Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamış olmalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

Telif Hakkı Düzenlemesi

    Çalışmada adı geçen yazarlar, yayımlanmak üzere gönderilen eserin orijinal olduğunu, başka bir yerde kısmen veya tamamen yayımlanmadığını kabul eder ve eserin yayın haklarını Teknik Bilimler Dergisine devrederler.

Gizlilik Beyanı

    Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.

Odak ve Kapsam

    Dergimiz, teknik ve uygulamalı bilimler alanında özgün araştırma makalelerinin yanı sıra derleme türünde bilimsel çalışmaları da kabul edelebilmektedir.

Değerlendirme Süreci

    Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ulusal ve/veya uluslararası hakemler tarafından değerlendirilir; kabul-ret kararı Yayın Kurulu tarafından verilir. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara  (yazarların isimleri hakemlere) bildirilmez (blind peer review).

Benzerlik Oranı

    Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren editör onayına sunulmadan önce iThenticate: Plagiarism Detection Software paket programı ile taranacak ve her makale için benzerlik raporu oluşturularak başvuruya Sorumlu Yazar tarafından eklenecektir. Benzerlik raporu sonucu (Similarity Index) referanslar hariç en fazla %25 olmalıdır. Benzerlik oranının daha yüksek olması durumunda ise makale değerlendirme aşamasına alınmadan reddedilir.

Yayın Sıklığı

    Teknik Bilimler Dergimiz, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez yayınlanan bir araştırma dergisidir. Dergimizde yayına kabul edilen makaleler, Ocak ve Temmuz sayısında makale sayısı dikkate alınarak toplu halde yayınlanır. Ayrıca özel sayıda yayınlanabilmektedir.

Açık Erişim Politikası

    Bu dergi yayınlanma ile birlikte açık erişimi sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişimin bilginin global değişimini arttırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğuracaktır.

Dergimize gönderilen makalelerden herhangi bir makale gönderim veya işlem ücreti talep edilmemektedir.