Cilt: 7 Sayı: 1, 30.04.2022

Yıl: 2022

Yayın hayatına ilk sayısını yayımladığı 2016 yılında başlayan Turkish Journal of Science, doğa ve yaşam bilimleri alanlarından yüksek kaliteli makalelerle bilimsel literatüre katkılar sunmuştur. Kurulduğu günden bu yana makale değerlendirme ve yayım süreçlerinde kaliteden ödün vermeyen TJOS sürdürülebilir bir iyileştirme çabası sayesinde sürekli yenilenerek kalite standartlarını arttırmıştır.
Editörler kurulunda yapılan değişiklikler ile 2020 yılından itibaren derginin amaç ve kapsamı güncellenmiş olup sadece matematiksel bilimler ve alt disiplinlerini kapsayan özgün araştırma makalelerinin değerlendirmeye alınmasına karar verilmiştir. Özellikle; dergiye yayın gönderecek araştırmacıların matematiksel bilimlerin doğa ve yaşam bilimleri, matematiksel biyoloji, mühendislik bilimleri, ekonomi, istatistik ve bilgisayar bilimleri gibi alanlarda uygulamalara sahip olan özgün araştırma makaleleri titizlikle değerlendirmeye alınmaktadır. TJOS dünyanın farklı ülkelerinden matematik ve ilişkili alanlarda çalışan araştırmacıların makale gönderimine açıktır.

Aşağıda yer alan konu başlıkları ile ilişkili olmak kaydıyla dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme ve yayım süreçlerinde görev alan editörler kurulu üyeleri ve hakemlerin eşsiz katkıları sonucunda TJOS matematik alanında saygın ve etkili bir bilimsel yayın platformu olma hedefine hızla yaklaşmaktadır.

Konu başlıkları:

* Uygulamalı matematik
* Analiz
* Cebir
* Geometri
* Topoloji
* İstatistik
* Mantık
* Matematiksel Biyoloji
* Finans Matematiği
* Matematiksel Fizik

Yayın İlkeleri
Turkish Journal of Science amaç ve kapsam açısından uygun olan orijinal araştırma makalelerini değerlendirmeye almaktadır.
Bir gönderinin TJOS ta değerlendirmeye alınabilmesi için öncelikle derginin kapsamına uygun olması gereklidir. Bunun yanında makalenin özgünlük ve orijinallik açısından derginin beklentilerini karşılayacak düzeyde olması ve ilgili olduğu alana önemli katkılar sunacak potansiyele sahip olmalıdır.

Makale Gönderimi
Yazarlar dergiye gönderilerini ingilizce olarak hazırlamak zorundadır. Gönderi dosyasının yazar isimlerini, sorumlu yazar bilgilerini, adres bilgilerini, email adreslerini içermesi ve yazarlara ait ORCID numaralarının ilk sayfada alt bilgi olarak verilmesi gereklidir. Değerlendirme işlemlerinin tamamlanması sonucunda gönderinin kabul edilmesi halinde sorumlu yazarın makaleye ait kaynak dosya ve gerekli ise ek dosyaları göndermesi istenir. Turkish Journal of Science yazarlardan makale gönderim ücreti veya makale değerlendirme ücreti talep etmemektedir.

İzinler
Sorumlu yazarın Turkish Journal of Science yayımlanmak üzere kabul edilen makalede daha önce basılı veya elektronik olarak başka bir ortamda yayımlanmış olan figür, tablo, grafik veya fotoğraf ile ilgili gerekli tüm izinleri makale gönderimi esnasında iletmesi gereklidir. Makale içerisinde yer alan figür, tablo, grafik veya fotoğraf gibi materyallerin telif hakkı sahibinin izni ile kullanılması ve bu izin belgelerinin açıkça beyan edilmesi sorumlu yazarın yükümlülüğündedir. Bildirim yapılmayan durumlarda makalede yer alan tüm bilgilerin yazarlara ait olduğunun kabul edildiği ve sorumluluğun yazarlar tarafından üstlenildiği kabul edilmektedir.

Başlık
Makale başlığı mümkün olduğunca sade bir şekilde belirlenmeli, makalenin içeriğini yansıtacak formda olmalı ve zorunlu olmadıkça içerisinde sembol, formül, kısaltmalar veya özel karakter bulunmamalıdır. Başlık kısmının altında yazar isimleri, adres bilgileri ve e-mail adresleri yer almalıdır.

Özet
Özet bölümünün makalenin içeriğini en etkin bir biçimde yansıtacak özelliğe sahip olması ve içerisinde formül, grafik, kaynak, kısaltmalar ve özel karakterler bulunmayacak şekilde hazırlanması tavsiye edilir.

Anahtar Kelimeler
Yazarların anahtar kelimeleri belirlerken çalışmanın içeriğine en uygun olan 3-5 kelime veya kelime grubunu seçmesi uygun olacaktır. Anahtar kelimelerin makalenin veri tabanlarında dokumantasyonu açısından ve araştırmacılar tarafından kolayca ulaşılabilir olması yönünden titizlikle seçilmesi gerekir.


Alt Başlıklar
Yazarlar makale içeriğinde ikincil alt başlıklardan daha fazla alt başlık kullanmamalıdır.

Kısaltmalar
Kısaltmaların başlık ve özet kısmında kullanılmaması ve kısaltmanın metin içinde ilk geçtiği yerde tanımlanması gereklidir. Tüm metin boyunca aynı şekilde kısaltma kullanılması ve mümkün olduğunca açık anlaşılır olması makalenin okunabilirliğini etkilemektedir.

Teşekkür
Teşekkür bölümünde makalenin hazırlanması sürecinde, revizyon adımlarında ve kabul aşamasında emeği geçen yada destek sağlayan kişilere, kurumlara ve sponsorlara katkılarını açıkça belirterek teşekkür edilmelidir. Teşekkür bölümü kaynakçdan hemen önce olmalı ve gerekli ise proje numaraları belirtilmelidir.

Makale Gönderim Kontrol Listesi
Yazarların gönderi işlemleri esnasında aşağıda yer alan adımları dikkatle takip etmeleri gönderinin işleme alınması ve değerlendirme süreçlerinin başlatılması açısından önem arz etmektedir.
1- Çalışmanın daha önce herhangi bir bilimsel platformda yayımlanmamış olması, aynı anda başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmaması gereklidir. Çalışmaya ait gerekli herhangi bir açıklama varsa Comments to the editor kısmında ifade edilmesi gereklidir.
2- Gönderinin derginin belirlemiş olduğu formata uygun olmasına ve Latex yardımıyla hazırlanmış olmasına dikkat ediniz. Dergi şablonu için tıklayınız.
3- Sorumlu yazarın telif hakkı devir formunu imzalı olarak yüklemesi zorunludur. Telif hakkı sözleşmesi formu için tıklayınız.


Telif Hakkı Bildirimi
Makalenin değerlendirme süreçleri sonunda kabul edilmesi ve yayımlanması durumunda telif hakkı devir formunun imzalandığı tarih itibariyle makalenin tüm telif ve yayın hakları Turkish Journal of Science sorumluluğuna geçmiş sayılır.

Gizlilik Bildirimi
Dergiye üyelik, makale gönderimi, hakemlik işlemleri, yayın kurulu faaliyetleri ve diğer işlemler kapsamında derginin internet sitesine girilen isimler, e-posta adresleri ve diğer bilgiler kişisel verilerin korunması ilkeleri doğrultusunda tutulur. Ayrıca bu bilgiler başka bir amaçla kullanılamaz. Bu bilgiler üçüncü şahıslarla paylaşılmaz.

YAZARLARIN, EDİTÖRLERİN VE HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUK VE GÖREVLERİ

Yayın Etiği


Tüm editoryal süreçlerde aşağıda belirlenen sorumluluklar ve etik kurallar gözetilir. Bu bağlamda Turkish Journal of Science kullanıcıları (editörler, yazarlar, hakemler, bölüm editörleri, okuyucular) bu sorumluluk ve kurallara uymak zorundadır. Sorumluluklar ve etik kurallar aşağıda detaylı olarak verilmiştir.

Yazarların Etik Sorumlulukları

• Yazarlar, yazılarını orijinal haliyle hazırlamalı ve göndermelidir.
• Yazarlar, makalelerdeki atıfların doğru, eksiksiz ve uygun biçimde olmasını sağlamalıdır.
• Yazarlar, çıkar çatışmasının doğabileceği durumları belirtmeli ve açıklamalıdır.
• Editörler, bölüm editörleri veya hakemler, yazarlardan makalenin ham verilerini talep edebilir.
• Etik rapor gerektiren yazılar, yazar tarafından yazı ile birlikte gönderilmelidir.
• Makalenin sırasıyla ön kontrol, değerlendirme, düzeltme ve yayımlama aşamaları vardır. Bu süreçlerin herhangi birinde yazıda hata veya eksiklik olması durumunda dergi yetkilileri bilgilendirmekle yükümlüdür.
• Aynı süreçte iki farklı dergiye yazı gönderilemez. Turkish Journal of Science dergisine farklı bir dergide yayınlanmış veya süreç içinde yayınlanmış bir makale gönderilemez. Başka bir deyişle, makalenin Turkish Journal of Science dergisine gönderilebilmesi için iki koşul vardır. İlk olarak, makale herhangi bir dergiye yüklenmemişse, ikinci olarak, makale farklı bir dergide toplanmışsa ret kararı alınmış olmalıdır.
• Turkish Journal of Science'da yayımlanmakta olan bir makaleye yazar eklemek, yazar sırasını değiştirmek veya yazar çıkarmak için, katkıda bulunan tüm yazarların onayı ile başvuru yapılmalıdır. Dergi yönetimi başvuruyu inceler ve kararı sorumlu yazara bildirir.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Editörlerin Okurlarla İlişkileri


Editörler, yayınlanan makaleler hakkında okuyuculardan, araştırmacılardan ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almakla yükümlüdür. Ayrıca bu geri bildirimlere cevap vermek ve gerekli aksiyonları almakla yükümlüdür.

Editörlerin Yazarlarla İlişkileri

• Editörler, makalelerin orijinal değerine, derginin amaçlarına ve etik kurallara göre makaleler hakkında karar verir.
• Editörler, değerlendirme sürecinde derginin sorumluluklarına ve etik kurallarına uygun olarak bilimsel katkısı yüksek makaleleri kabul etmelidir.
• Editörler önemli bir sebep olmadıkça hakemlerin olumlu görüşlerini dikkate almalıdır.
• Yazarlardan gelen istek ve geri bildirimler dikkatle incelenmeli ve dergi kurallarına uygunsa yerine getirilmelidir.

Editörlerin Hakemlerle İlişkileri

• Atanacak hakemler yazının ilgili alanından seçilmelidir.
• Editör, hakemler ve yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması olmamasını sağlamalıdır.
• Editör, makale değerlendirme sürecinde hakemlere rehberlik etmeli ve istenen bilgileri sağlamalıdır.
• Editör, hakemlerin kimlik bilgilerini kör hakemlik yoluyla gizlemekle yükümlüdür.
• Editör, makalenin zamanında, tarafsız ve bilimsel olarak değerlendirilmesi için hakemlere gerekli uyarıları yapmalıdır.
• Editör, makale hakkında doğru karar verebilmek için hakem sayısını artırmaya çalışmalıdır.

Editörlerin Dergi Sahibi ve Yayıncı ile İlişkileri

Editoryal kararlar dergi sahibinden ve yayıncıdan bağımsız olmalıdır.

Makalenin Yayınlanması

Editörler, dergide yayınlanacak makalelerde yayın ilkelerini, dergi amaçlarını ve uluslararası standartları dikkate almaktan sorumludur.

Kişisel Verilerin Saklanması

Editörler, kişisel bilgilerin yazarların rızası dışında üçüncü şahıslara aktarılmamasından sorumludur.

Etik kurul, İnsan ve Hayvan Hakları

Editörler, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yaklaşık yazılarda insan ve hayvan haklarının korunmasından sorumludur. Etik kurul raporu vermesi gereken eserlerde etik kurul onayı gönderilmediği takdirde makalenin reddinden editör sorumludur.

Fikri mülkiyet haklarının korunması

Editörler, dergiye gönderilen ve yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarının korunmasından sorumludur.

Editörlere Şikayetler

Editörler, hakemlerden, yazarlardan ve okuyuculardan gelen şikayetlere açık ve aydınlatıcı bir yanıt sağlamaktan sorumludur.

Çıkar çatışmaları ve ilişkiler

Editörler, makalelerin tarafsız ve bağımsız değerlendirme süreçlerinin tamamlanması için yazarlar, hakemler ve üçüncü kişiler arasındaki çıkar çatışmalarına karşı önlem almakla yükümlüdür.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Bir çıkar çatışması ve çıkar ilişkisi varsa makaleyi değerlendirmemekten hakemler sorumludur.
• Makaleyi gizlilik ve tarafsızlık ilkeleri çerçevesinde değerlendirmek hakemlerin sorumluluğundadır.
• Hakemler kendilerine gönderilen çalışmaları değerlendirme süreci tamamlanıp yayımlanmadan herhangi bir amaçla kullanamazlar.
• Makaleleri değerlendirirken yazarların cinsiyeti, milliyeti, dini inançları veya siyasi görüşlerinin değerlendirmeye etki etmemesi hakemlerin sorumluluğundadır.
• Hakemler makaleyi değerlendirirken nazik ve yapıcı bir dil kullanmalı, hakaret, karalama ve düşmanca yorum ve ifadelerden kaçınmalıdır.
• Makaleyi zamanında ve etik bir şekilde değerlendirmek hakemlerin sorumluluğundadır.

Açık Erişim Politikası

Dergide yayımlanan makalelerin yayın hakları yazarlar tarafından dergiye devredilmektedir. Dolayısıyla, atıfta bulunulması şartıyla, dergide basılan makaleler araştırma veya eğitim amacıyla ücretsiz dağıtılabilir ve çoğaltılabilir.

Turkish Journal of Science, yazarlardan makale yayınlamak için makale işlem ücreti (APC) veya başka bir ücret talep etmez.