Cilt: 17 Sayı: 1, 20.03.2022

Yıl: 2022

TJST

Turkish Journal of Science & Technology dergisinin amacı, fen ve mühendislik alanındaki gelişmeleri takip etmek, bireylerin ulusal ve uluslararası gelişimlerine katkıda bulunmak, temel fen ve mühendislik alanlarındaki deneysel ve sayısal yöntemlerle kanıtlanmış özgün araştırma çalışmalarını yayımlamaktır. Dergimiz, gelecek yıllarda vazgeçilmez bir referans aracı olarak hizmet edecek olan, literatüre yüksek düzeyde değerli katkılar yapmayı hedefler. 

Turkish Journal of Science & Technology dergisi Uluslararası Hakemli Dergi olup 2002 yılından bu yana yılda 2 sayı (Eylül, Mart) olarak İngilizce makalelerle yayın hayatına devam etmektedir. Fen ve mühendislik bilimlerinin bilgi tabanına ve teknolojik gelişmelere ışık tutması amacıyla fen ve mühendislik bilimlerinde yapılmış deneysel ve teorik ilerlemeleri konu alan özgün araştırma makalesi türündeki çalışmalara yer verilmektedir. Bilimsel içeriğin doğru ve uygun olarak verilebilmesi için tüm yazılar, konusunda uzman en az iki hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir. Değerlendirme süreci sonunda olumlu görülen makaleler en kısa sürede yayımlanmak üzere baskı sıralamasına alınır ve makale değerlendirme süreci sorumlu yazara bildirilir.

Turkish Journal of Science & Technology dergisi, fen ve mühendislik alanlarında orijinal bir araştırmayı kısa bir litaratür bilgisi ile birlikte bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazıları kabul etmektedir. Çalışmanın özgün ve mutlaka uluslararası bilime katkısı olmalıdır.

Turkish Journal of Science & Technology Dergisi 2017 yılı itibariyle aşağıda listelenen veri tabanları tarafından taranmaktadır:

  • GOOGLE SCHOLAR
  • EBSCO
  • AKADEMİK DİZİN


Yayın İlkeleri:


Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ulusal ve/veya uluslararası hakemler tarafından değerlendirilir; kabul-ret kararı editörler tarafından hakem görüşleri dikkate alınarak verilir. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez (blind peer review). Hakemlerin de, yazar isimlerini görmeden (double-blind peer review) makeleleri değerlendirmesi yazarın tercihine bırakılmıştır. Bu tercihi kullanmak isteyen yazarların, makelelerini, isim ve adres satırlarını silerek sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Hakem önerileri doğrultusunda yeterli görülmeyen makalelere geliştirilmesi hususunda major (değerlendirme için yeniden gönder) ya da minor (düzeltme gerekli) revizyon kararı verilir. Bilimsel açıdan yeterli görülmeyen makaleler reddedilir. Makale hakkında verilen majör revizyon hakemlerce istenilen değişikliklerin kararı için 30 gün, minör revizyon kararı için 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Aksi takdirde, makale reddedilir.

Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır. Baskı formatına uygun hazırlanmayan makaleler baskı sırasına alınmaz.
    
        Turkish Journal of Science & Technology dergisi için Yazım Kuralları

Bir makale yayına kabul edildikten sonra, “Telif Hakkı Devir Formu” yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak dergi sistemine yüklenmelidir.

        Turkish Journal of Science & Technology dergisi için Telif Hakkı Devir Formu


Etik Kurallar


Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması zorunludur.

Dergimizde yayınlanan veya yayınlama amacı ile gönderilen yazılarda İntihal ve izinsiz veri kullanımına ilişkin tüm sorumluluk çalışmanın yazar ya da yazarlarına aittir. Böyle bir durumda Turkish Journal of Science & Technology Dergisi herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

Tüm yazarların gönderilen makaleye akademik ve bilimsel açıdan katkıları bulunmalıdır. Yazarlar gönderilen yayının her hangi bir şekilde öncelikli hale getirilmesini isteyemez. Makaleler, uluslararası kabul görmüş etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Gerekli hallerde, Etik Kurul Raporu'nun bir kopyası başvuru sırasında yayın ile birlikte eklenmelidir.

Basım

Hakem görüşlerinde belirtilen eksikler tamamlanarak son baskı formatına uygunluğu yazarlar tarafından kontrol edilmelidir. Dergide basıldığı haliyle makale içinde bulunabilecek hataların sorumluluğu yazarlara aittir.

Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır. Yazın kurallarına ait genel bilgiler Tablo 1 de özetlenmiştir. 

 

Tablo 1. Yayına kabul edilen makalelerin baskı formatı.

 

 

Açıklama

Genel

Hakem değerlendirmesinden sonra yayına kabul edilen makaleler, yazarları tarafından baskı formatında yeniden düzenlenerek sisteme yüklenir. Makalelerin basımı sırasında editörlüğün formatla ilgili uygulamaları dışında hiç bir dizgi işlemi yapılmayacaktır. Makaleler Office 2013 veya üstü ile yazılmalıdır. Metin, Times New Roman Türkçe karakteri ve tek satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır.

Sayfa Yapısı ve düzeni

Sayfa düzenlemede, üst 35, sol ve sağ 25 mm ve alt 30 mm olmalıdır. Üstbilgi ve altbilgi 25 mm olmalıdır. Üstbilgi, tek ve çift sayfalarda farklı ve ilk sayfada farklı seçenekleri işaretlenmelidir. Üstbilgiler 8 punto Times New Roman fontunda olmalıdır.

Türkçe Başlık

Makale başlığı Times New Roman fontuyla 11 punto, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde, ortalı ve koyu (bold) olarak yazılmalı ve Türkçe başlıktan önce ve sonra 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

Yazar Adları

Yazar adları Times New Roman fontu ile ortalı, koyu ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Yazar adları ile adres arasında boşluk olmamalıdır. Sorumlu yazar ve yazarlara ait ORCID numaraları, dipnot olarak 8 punto ile yazılmalıdır.

Adresler

Adresler Times New Roman fontu ile ortalı ve 9 punto olarak yazılmalı. Sadece sorumlu yazarın e-posta adresi, adres satırlarının alt kısmına yine aynı font ve punto ile yazılmalıdır. Adresin hemen alt satırında boşluk bırakmadan 9 punto ile e-posta adresi yazılmalıdır. (Geliş/Received: **.**.200*; Kabul/Accepted: **.**.200*) satırından önce ve sonra 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

Özet

 “Özet” 9 punto, koyu olarak yazılmalı, baş harfi büyük ve ilk satırın başında yazılmalıdır. Özet metni 9 punto, tek paragraf olacak ve 200 kelimeden uzun olmayacak şekilde yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Özet metninden sonra 1 satır boşluk bırakıldıktan sonra 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 5 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır. Anahtar kelimelerden sonra 1 satır boşluk olmalıdır.

İngilizce Başlık

Sadece baş harfleri büyük, ortalı ve koyu olarak Times New Roman fontu ile 10 punto olarak yazılmalıdır. İngilizce başlıktan sonra 1 satır boşluk bırakılmalıdır.

Abstract

 “Abstract” 9 punto, koyu olarak yazılmalı, baş harfi büyük yazılmalıdır. Abstract metni 9 punto, tek paragraf olacak ve 200 kelimeden uzun olmayacak şekilde yazılmalıdır.

Keywords

Abstract metninden sonra 1 satır boşluk bırakıldıktan sonra 9 punto ile yazılmalı. En az 3 ve en çok 5 tane anahtar kelime küçük harf ile yazılmalıdır. Anahtar kelimelerden sonra 1 satır boşluk olmalıdır.

Başlıklar

Başlıklar numaralandırılmalı, 1. derece başlıklarda tüm kelimelerin baş harfleri büyük, alt başlıklarda ise sadece ilk kelimenin baş harfi büyük olmalı ve tamamı koyu karakterler ile yazılmalıdır.  Başlıklardan önce ve sonra bir 1 satır boşluk bırakılmalı. Başlıklar sola dayalı olmalıdır.

Metin

Metin, Keywords’den sonra 1 satır boşluk (10 punto) bırakılarak tek satır aralıklı 10 punto ile yazılmalıdır. Paragraf girintisi 0,7 cm olmalı ve paragraflar arası boşluk bırakılmamalıdır.

Tablo ve Şekiller

Her bir tablo ve şekil metin içindeki sıralanmasına göre numaralandırılmalıdır. Tablo başlıkları tablonun üstüne ortalanarak, şekil başlıkları şeklin altına ortalanarak konulmalıdır. Her bir şekil veya tabloda bir numara (örneğin Tablo 1., Şekil 1.) ve başlık bulunmalıdır, ayrıca koyu yazılmalıdır. Tablo ve şekil açıklamalarında sadece ilk kelimenin baş harfi büyük olmalı ve koyu olmamalıdır. Şekil ve tablolardaki yazılar en az 8 punto en fazla 10 punto olmalıdır.

Kaynaklar

Kaynaklar listesi metin içerisinde kullanılma sırasına uygun olarak numaralandırılmalı ve 9 punto ile yazılmalıdır. Dergi başlıkları, Thomson Reuters Web of Science © kısaltmalarına göre kısaltılmalıdır.

(http://www.letpub.com/index.php?page=journalapp,

http://woodward.library.ubc.ca/research-help/journal-abbreviations/)

 

 

Turkish Journal of Science & Technology dergisi için;

  • İlk gönderimde kullanılacak şablonu buradan indirebilirsiniz.

  • Baskı formatına uygun hazırlamada kullanılacak şablonu buradan indirebilirsiniz.


It is obligatory that the articles sent to be published are not published anywhere or can be sent to any journal to be published. In the articles published in our journal or sent for publication, all responsibility for plagiarism and unauthorized data use belongs to the author or authors of the study. In such a case, Turkish Journal of Science & Technology does not accept any responsibility. All authors should contribute academically and scientifically to the submitted article. The authors cannot request that the published publication be prioritized in any way. Articles should be prepared in accordance with internationally accepted code of ethics. Where necessary, a copy of the Ethics Committee Report should be attached with the publication at the time of application.

Open Access and Free Submission Statement
Turkish Journal of Science & Technology journal is open access journal — all the manuscripts published in these journals are freely available online for anyone. There are no subscription or submission charges.