Yeme içme
kültürü insanların yaşam amacını oluşturmaktadır. İnsanların yeme içme
ihtiyacını karşılaması, yaşadıkları yörenin, bölgenin, ülkenin coğrafi
koşullarından etkilenmektedir. Böylelikle her yörede yaşayan insanlar, o yörede
yetişen toprağın, iklimin, suyun yiyeceklere de etki yapması sonucu yöresel
yemeklerin oluşmasına katkı sağlamaktadır. Yöresel yemekler de, bir ülkede bir
şehir de ya da yörede insanların uzun yıllar birlikte yaşayarak ve bir olay
sonucunda gelenek haline getirip herkes tarafından benimsenmesi sonucunda
ortaya çıkan yöre yemekleridir. Bu çalışmada Sakarya ilinde yaşayıp; göç
neticesinde ülkemize gelen etnik grupların yemek kültürleri araştırılmıştır.
Araştırmanın amacı Sakarya ilinin sahip olduğu çok kültürlülükten beslenmiş
olan zengin mutfak kültürüne dikkat çekerek bu yöre mutfağını kültürel miras
olarak ortaya çıkarmak ve korumaya çalışmaktır. Sakarya da yaşayan bu etnik
grupların yemek kültürleri ve özel günlerdeki yemek merasimleri aktarılacaktır.
Bu bağlamda nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak Sakarya
halkının yapmış olduğu hamur işlerinin, ara sıcak yemeklerinin, sebze ve ot
yemeklerinin, et yemeklerinin ve tatlılarının neler olduğu, nasıl yapıldığı ve
sunulduğu çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 13 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 |